De lelie houdt van een lichte standplaats met minimaal een halve dag direct zonlicht. Bij te veel schaduw zal uw lelie ook zeker in bloei komen en zelfs meerdere jaren bloeien, maar ze zal te lang en te slap worden met de kans dat ze tijdens de bloei knakt.
Zorg dat de vaas schoon is door deze met bleek of afwasmiddel te reinigen. 5- Ververs het water zo nu en dan zodat schimmel geen kans krijgt om te groeien en het water helder blijft. 6- Zet het boeket uit de buurt van rijp fruit zoals bananen. Fruit stoot ethyleengas af, waardoor de bloemen sneller verwelken.
Als de leliebollen in de grond zitten moet je erop letten dat de grond vochtig blijft zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Let ook goed op de vochtigheid van de bovenste laag grond, de wortels nemen daar namelijk water uit op. Pas op dat het niet te nat wordt, hierdoor kan schade ontstaan.
In periodes van bewolkt, koeler weer zal de bloei afnemen. Wanneer dan een zonnige periode volgt, zal men bloemen in overvloed te zien krijgen. Voor een goed biologisch evenwicht is het belangrijk dat een gedeelte van het wateroppervlak van de vijver bedekt is met drijvende planten of bladeren.
De bloemen die uitgebloeid zijn kan je als beste verwijderen. Hierdoor gaat de energie naar de rest van de bloemen én de nog dichte bloemknoppen. Als de lelie uitgebloeid is snij je alle uitgebloeide bloemen af en laat je 2/3 van de steel staan. Laat de groene bladeren rustig afsterven en verdelgen.
De lelie houdt van een lichte standplaats met minimaal een halve dag direct zonlicht. Bij te veel schaduw zal uw lelie ook zeker in bloei komen en zelfs meerdere jaren bloeien, maar ze zal te lang en te slap worden met de kans dat ze tijdens de bloei knakt.
Lelies worden meestal droog aangeleverd, geef ze niet meteen water maar doe dit na 1 tot maximaal 2 dagen. 5cm is dan voldoende. Niet in de volle zon, bij de verwarming of heater plaatsen. Controleer het waterpeil dagelijks en ververs met schoon water, gooi geen water over uit andere emmers.
Waterlelies hebben relatief rijke aarde nodig om in te groeien. Een goed grondmengsel bestaat daarom uit vijveraarde, aangevuld met klei. Je kunt de waterlelie ook in speciaal verkrijgbare lelie-aarde zetten. Voeg nooit (kunst)mest toe aan de leliegrond, want dit leidt tot algengroei in de vijver.
De meeste waterlelies bloeien tussen mei en september. Meestal gebeurt dat met een hele serie bloemen na elkaar. Maar dan moeten ze wel voldoende ruimte krijgen en op een zonnige plek groeien (minstens 5 uur zon per dag). Op een schaduwplek worden er wel bloemen gevormd, maar die gaan dan meestal niet open.
Een waterlelie vergt weinig onderhoud behalve het verwijderen van de oude bladeren in de herfst. Verwijder alleen het blad aan de oppervlakte en niet onder water om wortelrot te voorkomen. Als de waterlelie voldoende diep staat en niet bevriezen kan, snijdt u de stengels af tot max. 20 cm onder de wateroppervlakte.
Als je leliebollen gaat planten, houd het dan niet bij 1 leliebol maar plant 5 leliebollen bij elkaar. De flinke hoeveelheid bloemen zorgt voor een wow-effect in je tuin. Heb je geen tuin, maar een balkon of een terras? Ook jij kunt genieten van lelies.
Eerst groeien er kleine bolletjes uit het zaad en later sprietjes die zich ontwikkelen tot blad. Het volgende seizoen de bolletjes weer planten en afdekken met 2 cm compost. Het duurt 4 jaar tot de bol groot genoeg is om te bloeien.
Wie zeker wil zijn tijdens het overwinteren kan de bol uitgraven en in de kelder of op een andere koele en droge plaats bewaren. Daarvoor de bol goed laten drogen en de resten van de steel en de bladeren volledig verwijderen. Als deze plantendelen aan de bol blijven zitten kunnen ze gaan schimmelen.
Omdat de lelie niet heel weersbestendig is, kan je er het beste een beschutte plek tussen de struiken voor zoeken om de plant te beschermen tegen zware regen en sterke wind.
Sommige soorten lelies ontwikkelen later in de zomer in hun bladoksels kleine bolletjes. Uit deze broedbolletjes kun je nieuwe planten kweken. Wanneer ze uit zichzelf van de plant vallen, groeien ze zelden uit tot volwassen lelies. Je kunt ze dus het beste zelf met de hand eraf plukken en planten.
Verrassende kamerplant
Lelies zijn bekend als snijbloem en tuinplant, maar zijn óók echt verrassend als kamerplant! Lilium is een prachtige groene plant die je, eenmaal in de bloei, zal verbazen.
Uitgebloeide bloemen zakken naar de bodem en kunt u voorzichtig van de plant knippen, zo komen alle voedingsstoffen ten goede aan de nieuwe bloemen. Let op, knip wel een uitgebloeide knop weg. Ook de jonge knoppen kunnen nog onder water zitten. Waterlelies hebben stilstaand water nodig.
Toch wel, waterlelies groeien in de natuur ook in vaarten en ander traag stromend water. Waar ze een hekel aan hebben is de aanwezigheid van waterdruppels boven op hun bladschijven. Je kan zorgen voor een hoek met rustiger water, ver van beek en waterval, zodat de waterlelies geen hinder ondervinden van het geplets.
Om te beginnen adviseren we om waterlelies te stekken in het voorjaar, rond mei of juni. Dan is het water namelijk al redelijk op temperatuur en krijgen de jonge stekjes de kans om sterker te worden. Het is het handigst is om de waterlelie inclusief het vijvermandje uit de vijver te halen.
Waterlelies en lelie-achtige waterplanten
Van alle waterplanten en zuurstofplanten vallen de waterlelies het meest op in de vijver. De bekendste soort is de waterlelie (Nymphaea). Ook de gele plomp (Nuphar lutea) en de Kaapse lelie (Aponogeton distachyos) vind je in deze groep.
De waterlelie heeft niet veel verzorging nodig. Wanneer je een ondiepe vijver hebt kun je het beste de plant in een kuip en op een lichte, vorstvrije plaats laten overwinteren.
Bescherming tegen kou. De meest voorkomende reden voor een bloem om 's nachts de bladeren te sluiten, is de kou buiten de deur houden, vertelt Pierik. Veel bloemen zijn niet goed bestand tegen vorst. Als bloembladeren zich 's nachts sluiten, verliest de plant veel minder warmte.
Lelies zijn echte zomerbloemen. Vanaf begin juni tot in september stralen ze uitbundig in de tuin. Dat komt omdat de verschillende soorten lelies elkaar opvolgen met bloeien.
De lelie staat letterlijk bol van de symboliek; ze vertegenwoordigt beminnelijkheid, zuiverheid, liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, eenheid en vergankelijkheid, allemaal in één bloem.
Lelies groeien in het voorjaar, zodra ze boven de grond komen, explosief. Het is dus van groot belang dat, vooral in het eerste jaar van aanplant, de grond altijd voldoende vochtig blijft zodat de stengelwortels zich goed kunnen ontwikkelen. Zolang het water weg kan krijgt een lelie nooit teveel water.