De gezondste keuze is een suikervrije jam. Of kies voor halvajam, daar zit veel minder suiker in. In appelstroop zit veel suiker, maar ook ijzer, hiervan krijgen kinderen meestal net genoeg binnen en dus kan een boterham met appelstroop geen kwaad. Er bestaat ook appelstroop waaraan geen suiker is toegevoegd.
Voor een baby in de eerste hapjes-fase is het nog niet nodig om het brood te beleggen. Besmeren met zachte margarine is genoeg.
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Voor kinderen tot 4 jaar kies je voor zachte smeerbare margarine met het hoogste vetpercentage. Als je kind 4 jaar is geweest adviseren we om halvarine of margarine uit een kuipje te nemen.
Na 6 maanden
Bruin brood of tarwebrood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen. Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z'n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Toch wordt aangeraden om altijd wat margarine of boter op het brood van je baby te smeren. Daar zit namelijk een aantal goede vetten in die je kind nodig heeft. Zowel roomboter als margarine en halvarine bevat vitamine A, D en E. Volgens het Voedingscentrum is margarine de beste keuze voor kinderen tot onder de 4 jaar.
Margarine, halvarine en roomboter bevatten allemaal de vitamines A, D en E. In roomboter zit veel minder vitamine D en meer verzadigd vet dan in halvarine en margarine. Voor de gezondheid van je kindje zijn onverzadigde vetten beter. Deze zitten meer in halvarine en margarine.
Ook smeerkaas is voor jonge kinderen te zout. Te veel zout is belastend voor de nieren van een jong kind, hierdoor kan er nierschade ontstaan waar je kind later last van kan krijgen. Wil je toch graag kaas of smeerkaas geven aan je kind? Kies dan voor speciale zoutarme 30+ kaas of zoutarme smeerkaas.
Zelfs de smeerkaas 'speciaal geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden' is niet geschikt: niet geven tot een leeftijd van 3 jaar. Daarna kunnen de nieren de hoeveelheid zout beter aan.
Geef je kind eerst een halve theelepel pindakaas. Heeft je kind geen last van klachten als krampjes of mondjes teruggeven dan kun je hem de dag erna twee lepels pindakaas geven. Net zo lang je kind één volle lepel pindakaas per week kan eten, op een boterham of gestampte pinda's in een gerecht.
* Een te vezelrijke voeding bij jonge kinderen kan aanleiding geven tot een vertraagde groei en ontwikkeling. * Door te veel voedingsvezels worden bepaalde mineralen (ijzer) minder goed opgenomen. * Volkorenbrood is moeilijk te kauwen voor je baby. Hij heeft nog niet genoeg tandjes.
1 snee lichtbruin brood met margarine en eventueel beleg en 165 tot 200 ml borst- of flesvoeding*.
Krijgt je kleintje ook vaste voeding, hou dan goed in de gaten dat je schat deze aanbevolen hoeveelheden water of melk binnen krijgt: 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden. 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden. 100 – 110 ml / kg / dag tussen 8 en 12 maanden.
Rond 7-8 maanden
Geef de voorkeur aan lichtbruin brood. Doordat er minder vezels inzitten dan volkorenbrood, ver-mindert het risico op krampen of gasvorming. Zuurdesembrood is ook een goede keuze. Het bereidingsproces van dit brood is langzamer en bevat veel essentiële voedingsstoffen.
De winnaar van de test is de Bona Halfvol. Dit is een halvarine zonder extra toevoegingen. Bona kreeg van de testers gemiddeld het hoogste cijfer.
ERU Kids bevat minder zout
ERU Kids is van nature rijk aan eiwit, heeft minder verzadigd vet en bevat minder zout (natrium). Het bevat namelijk 53% minder zout dan reguliere smeerkaas. Kinderen halen energie uit gezonde voedingsmiddelen. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling, concentratie en prestatie.
Er zijn een aantal margarines en halvarines voor op brood in de verkoop die geen natrium bevatten. Becel Light, Becel Dieet en Becel met olijfolie zijn daar voorbeelden van. Daarnaast bestaat er ook ongezouten roomboter.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.
Naast groenten en fruit kun je je kind vanaf 6 maanden de volgende snacks geven: Kinderkoek: bij de supermarkt zijn verschillende soorten koekjes verkrijgbaar geschikt voor baby's en dreumesen. Op de verpakking staat aangegeven voor welke leeftijd het geschikt is. Soepstengel.
Start met kleine hapjes
Denk hierbij aan wat geprakte groente, fruit of wat kleine stukjes broodkorst. Vanaf 7 maanden kan je oefenen met het leren kauwen en kan je brood mét korst aanbieden.
Welke thee mag mijn kind? Lauwe thee zonder suiker is een prima alternatief voor water. In zwarte en groene thee zit wel cafeïne. Een teveel aan cafeïne is niet goed voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je kind, maar 1 à 2 kopjes op een dag is geen probleem.
Vanaf 8 maanden kan je gaandeweg starten met grover voedsel : je kind leert kauwen. Zo kan er ook stilaan wat brood of stukjes zacht wegsmeltende voeding (bv. gestoomde wortel of aardappel die je kan platduwen tussen duim en wijsvinger) gegeven worden als je zelf je warme maaltijd eet.
Probeer dan het aantal flesvoedingen af te bouwen naar 3 flesvoedingen per dag, van 200 ml melk per voeding. Het is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan.