Wanneer u gaat (ver)bouwen en een betonvloer gaat storten? Dan is het verstandig om isolatieplaten onder de nieuw te storten betonvloer te plaatsen. Materialen als EPS of XPS platen en PIR aluminium kraft platen zijn hier ideaal voor te gebruiken.
Isolatiemateriaal onder je betonvloer
Welke soort isolatie je gebruikt, hangt af van de ruimte die je hebt onder de vloer. De materialen die het meest worden gebruikt voor het isoleren onder een betonvloer zijn EPS, XPS, en PIR.
Een betonvloer op zand isoleren doe je met isolatieplaten. Daarbij kun je kiezen uit EPS (piepschuim), XPS of PIR. Deze drie soorten isolatieplaten zijn oplopend in prijs én kwaliteit. EPS is het goedkoopst, maar ook het dikst.
Zoals EPS 100 of EPS 150. EPS is zeer geschikt om te gebruiken onder betonvloeren, maar het kan ook toegepast worden als isolatie in de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer.
Dekzand / betonzand om de ondergrond vlak te maken zodat het beton hierop gestort kan worden. Zorg ervoor dat de zandlaag verdicht / aangetrild wordt voor het beste resultaat. Op het vlakke zandbed wordt folie gelegd zodat er geen vocht uit de beton kan ontsnappen. Dan wordt de bewapening aangebracht.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Vloerisolatie folie bestaat uit twee lagen isolerende aluminiumfolie. Tussen de twee lagen zit stilstaande luchten, ook wel luchtspouw of zakken genoemd. Deze luchtzakken zorgen mede zorgen voor de goede isolatiewaarde. Vloerisolatie folie wordt gebruikt om een bestaande vloer te isoleren.
XPS is ook waterbestendiger dan PIR. Voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, kies je daarom het best voor XPS. Isolatiewaarde: de isolatiewaarde van XPS is ongeveer gelijk aan die van EPS, terwijl die van PIR beduidend beter is.
Een EPS 60 isolatieplaat heeft bijvoorbeeld een druksterkte van 60 kilo per m2, een EPS 100 isolatieplaat een druksterkte van 100 kilo per m2. Onze meest verkochte EPS isolatieplaat is de EPS 100. De EPS 100 isolatieplaat is drukvast, waardoor deze bij uitstek geschikt is voor betonvloeren, daken en de buitengevels.
Voor een betonvloer op isolatie reken je best op een minimale dikte van 20 cm (gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond). Wanneer je je betonvloer langs de bovenkant laat isoleren, bestaat de totale vloeropbouw doorgaans uit: Drukvaste ondergrond of vloerplaat.
Voor het isoleren kan gebruik gemaakt worden van PIR of harde isolatieplaten, waaronder EPS, XPS en steenwol. Het isolatiemateriaal dient op PE folie geplaatst te worden. De gekozen isolatieplaten dienen drukvast te zijn en tussen 6 tot 10 centimeter dik te zijn.
Dikte vloerisolatie bij nieuwbouw
Dikte gespoten PUR: vanaf 10 cm. Dikte PUR- of PIR-platen: vanaf 9 cm. Dikte XPS- of EPS-platen: vanaf 12 à 13 cm. Dikte minerale wol: vanaf 15 à 16 cm.
Perimeter isolatie omvat de isolatie van bouwdelen aan de buitenkant welke in contact staan met de grond. Dit is dus eigenlijk alles van een constructie, onder het maaiveld zoals funderingen en kelders. XPS is hiervoor de meest geschikte isolatieplaat omdat deze ongevoelig is voor vocht.
Voor vloerisolatie kunt u het best isolatiemateriaal gebruiken met een minimale isolatiewaarde (Rd) van 3,3 m2K/W voor het materiaal.
Voor het isoleren van de betonvloer is er de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Kiest u voor isolatie vanaf de onderkant? Dan zijn vooral isolatiefolie, steenwol en glaswol erg geschikt. Minerale wol is gemakkelijk aan te brengen en zorgt voor een uitstekende isolatiewaarde.
Is uw betonnen vloer op zand gelegen, dan is isolatie mogelijk via de bovenkant. Dit kan met verschillende materialen zoals tempex of PIR-platen. Erg belangrijk hierbij is de drukvastheid van het materiaal. Dat houdt in dat het materiaal gewicht en tegendruk aankan om verzakking tegen te gaan.
De minimale dikte betonvloer die vaak wordt aangehouden is 8 cm dik. Echter is de specifieke dikte afhankelijk van de draagkracht die de betonvloer moet hebben. Zo is deze draagkracht in de woonkamer een stuk lager dan voor de garage waar uw auto staat.
Lucht en vochtdoorlatend: EPS laat iets meer lucht en vocht door, terwijl XPS beter bestand is tegen waterdamp. Voor isolatie op vochtige plekken, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, is XPS daarom beter geschikt.
EPS isolatieplaten zijn relatief goedkoop voor de isolatiewaarde die u haalt. De gemiddelde kosten per m3 voor EPS 100 bedragen 60,- excl. BTW per M3.
Gebruik van plastic folie op pas gestort betonvloer
Om de binding van het cement te optimaliseren, kan deze direct na het storten nat gemaakt worden, waarna een standaard plastic afdekfolie over het natte beton gelegd wordt. De folie heeft daarbij tot doel om snel uitdrogen van het beton te voorkomen.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Isolatiewaarden. De isolatiewaarde van deze kussens is goed. Tonzon haalt de 3.8 Rc. PIF isolatiefolie kan zelfs een hogere waarde halen als je kiest voor de dikkere soort.