Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Turkije.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Turkije aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Turkije inentingen aangeraden tegen hepatitis B en rabiës (=hondsdolheid).
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming.Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis A voorkomt.
Turkije: welke vaccinaties worden aanbevolen? Bij een bezoek aan Turkije worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en hepatitis A. Met de DTP-vaccinatie ben je beschermd tegen difterie, polio en tetanus. Daarnaast zijn er enkele inentingen die bij een langer verblijf verstandig zijn om te halen.
Veiligheid in Turkije
Wees in heel Turkije voorzichtig, in het bijzonder op drukke plaatsen in de grote steden. De criminaliteit in Turkije is te vergelijken met de criminaliteit in andere Zuid-Europese landen. Dit gebeurt vooral in de grote steden en drukke toeristenplaatsen. Vooral Istanbul kent veel criminaliteit.
Kraanwater drinken in Turkije wordt afgeraden, niet alleen omdat het sterk gechloreerd is maar ook omdat het ziekteverwekkers kan bevatten. Drink daarom alleen water uit flessen en controleer altijd goed of een fles niet eerder is geopend (en hervuld is met kraanwater).
Hepatitis A is over het algemeen een minder ernstige vorm van hepatitis die vooral bij kinderen voorkomt. Hepatitis B wordt overgedragen van moeder op kind bij de geboorte, door seksueel contact of contact met bloed. In Nederland komt hepatitis B vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen en bij sekswerkers.
Vaccinatiegegevens worden niet met andere GGD'en gedeeld en zijn niet zichtbaar. Vraag dus altijd je vaccinatiegegevens op bij de GGD waar je eerder bent gevaccineerd of neem je gele vaccinatieboekje mee; daar staat alles in.
Iedereen die niet ingeënt is, kan hepatitis A krijgen. In Nederland komt de ziekte weinig voor. Wanneer mensen ziek worden van hepatitis A zijn dit meestal mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt zoals Turkije, Marokko en tropische gebieden.
In Nederland is het risico op difterie, polio en tetanus relatief laag. In het buitenland kunnen deze ziektes echter nog wel voorkomen, omdat er niet in ieder land een DTP- vaccinatie wordt gegeven. de DTP-vaccinatie wordt bijna voor elk land buiten West-Europa, Australië, Nieuw Zeeland en Noord-Amerika aanbevolen.
Wil je weten welke prikken je uit het Rijksvaccinatieprogramma hebt gehad? Of hebt gemist? Je kunt bellen of een e-mail sturen naar de Dienst Vaccin voorziening van het RIVM.
Je mag voor maximaal 430 euro aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Als je met de auto naar de EU reist, is het maximale bedrag 300 euro per persoon. Je moet ook belasting betalen als je te veel sigaretten, tabak of drank meeneemt.
Nee, je hebt geen visum (meer) nodig voor Turkije. Deze verplichting is in maart 2020 komen te vervallen.
De hepatitis A-vaccinatie beschermt u tegen de infectieziekte hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd. Met een enkele hepatitis A-vaccinatie bent u ongeveer één jaar beschermd tegen deze ziekte. Als u een tweede inenting tegen hepatitis A laat zetten, bent u minstens dertig jaar beschermd.
Zelf uw gegevens inzien op MijnRIVM.nl
Als u toestemming heeft gegeven voor het delen van uw vaccinatiegegevens met het RIVM, dan kunt u uw gegevens bekijken via MijnRIVM - Vaccinaties .
Hepatitis A gaat vanzelf over. Binnen een paar weken tot 3 maanden is je lever helemaal beter. Je kunt je nog wel een tijd moe voelen. Het gebeurt bijna nooit dat mensen er erg ziek van worden.
Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis-C-virus en is de meest gevaarlijk vorm van hepatitis. Hepatitis C kent geen echte symptomen. U kunt hepatitis C oplopen door besmette (drugs)naalden. Vaak geneest hepatitis C niet vanzelf, en wordt de ontsteking van de lever chronisch.
Door een chronische actieve hepatitis B-infectie kan na 10-20 jaar verlittekening van de lever ontstaan, levercirrose en leverfibrose. Mensen met chronische actieve hepatitis B kunnen op den duur ook leverkanker krijgen, waardoor mensen kunnen overlijden.
In Turkije geldt een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes. Het fotograferen van militaire objecten, soldaten en vliegvelden is ten strengste verboden in Turkije.
Ook is in het in de meeste toeristische plaatsen mogelijk om met euro's te betalen. Euro's kan je ook op veel plekken omwisselen voor Turkse Lira's. Meestal is het voordeliger om met Turkse Lira's te betalen, maar als je slechts een enkele keer gaat shoppen tijdens je vakantie is betalen met euro's wel zo gemakkelijk.
Een fooi is in Turkije niet verplicht, maar men is wel gewend aan fooien in restaurants. Ze rekenen hierdoor stiekem wel op 5 tot 10%. Bij een taxirit is dit overigens geen gewoontegoed, al ronden de meeste toeristen het bedrag netjes naar boven af.