U kunt alleen in een verzorgingshuis gaan wonen met een zogeheten 'indicatie voor verblijf' van het CIZ (Centraal Indicatieorgaan Zorg). De toekomstige bewoner kan zo'n indicatie zelf bij het CIZ aanvragen, eventueel samen met een familielid of mantelzorger.
Uw moeder dient een aanvraag voor een indicatiestelling in bij het CIZ. Het kan 6 weken duren voordat uw aanvraag behandeld wordt. Zodra de zorgzwaarte voor uw moeder is vastgesteld komt zij op de wachtlijst voor de zorginstelling/locatie van uw voorkeur.
Verzorgd wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging (ZZP 4) U komt voor ZZP 4 in aanmerking als u niet meer zelfstandig kunt wonen. U heeft dagelijks hulp nodig bij uw persoonlijke verzorging en u moet 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
Aanvraag bij het CIZ
Opname in een verpleeghuis valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze zorg moet altijd worden aangevraagd via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Je naaste zal dit niet zelf doen: jij bent waarschijnlijk degene die het aanvraagformulier voor haar invult, eventueel samen met de casemanager.
U kunt tijdelijk naar een verpleeghuis, bijvoorbeeld als u: herstelt van een zware medische behandeling. tijdelijk veel zorg nodig heeft door bijvoorbeeld hersenletsel of een ziekte als multiple sclerose (MS) veel verzorging en/of verpleging nodig heeft na een ziekenhuisopname.
U kunt alleen in een verzorgingshuis gaan wonen met een zogeheten 'indicatie voor verblijf' van het CIZ (Centraal Indicatieorgaan Zorg). De toekomstige bewoner kan zo'n indicatie zelf bij het CIZ aanvragen, eventueel samen met een familielid of mantelzorger.
U komt voor ZZP 5 in aanmerking als u vanwege een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen afhankelijk bent van zorg, begeleiding, persoonlijke verzorging en het invullen van uw dag.
Een CIZ 4 indicatie staat voor “Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging”. Begeleid Wonen Nederland is hiervoor een geschikte zorginstelling in Eindhoven die gericht is op het verhogen van de zelfredzaamheid en de zelfstandigheid in de maatschappij.
2018: 30.000 euro. 2019: 30.360 euro. 2020: 30.846 euro. 2021: 50.000 euro.
U heeft een indicatie voor pakket 3 (ZZP-3). Daarmee heeft u recht op wonen met begeleiding en verzorging. Dit is wonen in een veilige leefomgeving met de noodzakelijke begeleiding door De Trans.
Pakket 5 Beschermd wonen met intensieve dementiezorg
Het is voor mensen die intensieve zorg en veel bescherming nodig hebben. Het is een pakket voor mensen die ernstig dement zijn.
Een CIZ 6 indicatie staat voor “ Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging”. Dit is onder andere bestemd voor mensen die wonen in woonzorgcentra. Hier wordt begeleiding geboden in de dagelijkse gang van zaken en in de omgang met een aandoening.
In je testament kun je namelijk de zogenaamde AWBZ-clausule opnemen. Deze clausule regelt dat kinderen hun erfenis mogen opeisen als de langstlevende ouder een beroep doet op langdurige zorg. Door het uitkeren van de erfenis aan de kinderen, vermindert het vermogen en dus de eigen bijdrage aan zorg.
Anno 2021 liggen de prijzen gemiddeld tussen de €1.500 en €5.000 per maand en variëren per zorgvilla. De genoemde kosten betreffen de kosten voor het verblijf (woon- en servicekosten) en zijn exclusief de zorgkosten.
Dat kan bijvoorbeeld door: Het doen van een schenking en eventueel door een schenkingen (op papier). Je kan tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Je kan dan geld uit jouw vermogen overhevelen naar bijvoorbeeld je kinderen.
Pakket 7 is bestemd voor ouderen die al heel lang psychiatrische problemen hebben en daarbij zulke grote lichamelijke problemen hebben dat ze niet thuis kunnen wonen. Ook is het pakket geschikt voor mensen onder de 65 jaar die ernstig dement zijn of een nietaangeboren hersenbeschadiging hebben.
Een verpleeghuis is bedoeld voor intensieve zorg of zware medische behandelingen. Een verzorgingshuis biedt uitgebreide zorg, ondersteuning en een beschutte woonomgeving, als u door ouderdom of ziekte niet meer zelfstandig kunt wonen, ook niet met hulp van naasten, mantelzorg of thuiszorg.
U komt voor ZZP 9b in aanmerking als u verpleging, verzorging, behandeling en therapie nodig heeft om herstel te bevorderen na een operatie of behandeling in het ziekenhuis. U heeft intensieve revalidatie nodig voor een periode langer dan 3 maanden. En het is nog niet zeker dat u weer terug kunt naar uw eigen huis.
Hoe vraagt u een zorgindicatie aan? Als het thuis echt niet meer gaat, kunt u - of uw familielid - dat met de huisarts of wijkverpleegkundige bespreken. U kunt bijvoorbeeld de huisarts of verpleegkundige machtigen om de opname in het verpleeghuis aan te vragen, of langdurige zorg thuis te regelen.
Indien u meer informatie behoeft over het aanvragen van een zorgindicatie dan kunt u ook bellen naar het CIZ via nummer 088-789 10 00 of de website CIZ bezoeken.
Een zorgprofiel (voorheen genoemd zorgzwaartepakket) wordt toegekend door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Als het CIZ vindt dat u intensieve zorg nodig heeft, krijgt u een indicatiebesluit waarin staat op welk zorgprofiel u recht heeft en voor hoe lang.
Beschermd wonen met zeer intensieve verzorging en verpleging (ZZP 8 ) U komt voor ZZP 8 in aanmerking als u door een kwetsbare gezondheid meerdere keren per dag geheel afhankelijk bent van zeer intensieve zorg en verpleging, begeleiding en persoonlijke verzorging.
Voor mensen die chronisch veel zorg nodig hebben biedt de Wlz uitkomst. Maar de Wlz kent ook zijn keerzijde: een indicatie is in de regel levenslang. Soms komen mensen er na een Wlz-indicatie achter dat ze erop achteruitgaan in vergelijking met Wmo en de wijkverpleging.
Voor opname in een verpleeghuis heb jij of jouw naaste met dementie een Wlz-indicatie nodig. Deze kun je aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Hierna kun je opzoek naar een verpleeghuis. Houd er rekening mee dat veel verpleeghuizen wachtlijsten hebben.