Bij een reanimatie worden de ambulance, de brandweer, de politie of burgerhulpverleners gelijktijdig gealarmeerd. Er kan daarom ook een brandweerman voor de deur staan. Het gaat er puur om wie als eerste ter plaatse is om het reanimeren van je over te nemen of te starten.
Ambulances hebben een (wettelijke) aanrijtijd van maximaal 15 minuten; de lokale brandweer kan dus vaak sneller aanwezig zijn. Dus iedereen gaat met spoed richting het noodgeval en de eerste die aankomt begint direct met reanimeren.
Bel 112 als de hartklachten in rust langer dan 5 minuten duren. Aan de telefoon geven ze direct de juiste hulp. Ga niet met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Snelle zorg in de ambulance en in het ziekenhuis kunnen de schade beperken.
Waarom komen er bij een reanimatie twee ambulances? De belangrijkste reden hiervoor is dat er veel verschillende taken zijn tijdens een reanimatie, naast de borstcompressies en de beademingen.
Wat doet een burgerhulpverlener? Er komt een melding binnen van een hartstilstand via 112.Je krijgt een oproep en gaat direct op weg om te reanimeren. Je kunt ook het verzoek krijgen eerst een AED op te halen.
Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal om te starten met reanimeren, omdat dit de kans op slagen vergroot. Daarom is het van belang dat zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren en dat je altijd direct 112 belt. Zo kunnen we er voor zorgen dat het dodental bij een hartstilstand omlaag gaat.
Bij reanimaties alarmeren we net als de brandweer ook de politie. De politie helpt ons ook door te zorgen voor een veilige werkomgeving. Zodra een melding van reanimatie bij de meldkamer binnenkomt, worden de politie en de brandweer gelijktijdig met twee ambulances gealarmeerd.
Start direct met reanimeren
Bij waarneming van gaspen zal direct een reanimatie gestart moeten worden. Schakel ook direct 112 in. Let op: een reanimatie bij een drenkeling is anders dan regulier. Start de reanimatie eerst met 5 beademingen om zuurstof toe te voeren.
Begin met de reanimatie: de borstcompressies
Haak je handen in elkaar en zet ze midden op de borstkas. Strek je ellebogen en breng je schouders recht boven je handen. Druk het borstbeen loodrecht 5 tot 6 centimeter in. Geef 30 borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut.
De belangrijkste reden om een traumahelikopter in te zetten is om een arts en een verpleegkundige zo snel mogelijk naar de plaats te vervoeren, waar spoedeisende, specialistische, medische hulp benodigd is. De traumahelikopter is dus geen vervanging van de ambulance, maar een aanvulling op de reguliere ambulancezorg.
Zorg dat het slachtoffer zich niet inspant. Laat het slachtoffer zelf de beste houding kiezen. Leg bij benauwdheid het bovenlichaam iets hoger en bij flauwte en duizeligheid juist de benen iets hoger. Een tweede hulpverlener kan een AED halen en buiten het zicht van het slachtoffer plaatsen.
Hierbij valt te denken aan een reanimatie, een zeer ernstig ongeval of vanwege tilassistentie. Om de noodzakelijke handelingen zo snel en kundig mogelijk uit te kunnen voeren worden er soms twee ambulances gestuurd. Twee verpleegkundigen en twee chauffeurs voeren dan gezamenlijk de nodige handelingen uit.
Zodra een melding van reanimatie bij de meldkamer binnenkomt, worden de politie en de brandweer gelijktijdig met twee ambulances gealarmeerd. Hulpverleners van de politie zullen direct starten met reanimatie, of assisteren bij de reanimatie.
Toch zijn mensen vaak bang om verkeerd te reanimeren en zo iemand te laten overlijden. Dit kan ervoor zorgen dat ze het niet durven en niets doen. Maar je kunt de situatie niet erger maken en geen leven verliezen, alleen maar een leven redden. Je start een reanimatie omdat er sprake is van een 'circulatie stilstand'.
Beademen met de mond-op-mondtechniek is moeilijk en wordt daardoor in de praktijk slecht uitgevoerd. Tijdens de ventilatiepogingen kan er geen hartmassage uitgevoerd worden, wat een nadelig effect op de overleving kan hebben.
Gasping is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Gasping kan er op allerlei manieren uit zien. Dat hangt ook een beetje af van hoe lang de circulatiestilstand al duurt. Het wordt vaak beschreven als een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging.
Wat doe je bij een bewusteloos slachtoffer dat niet ademt? Bel of laat 112 bellen en zet de telefoon op de luidspreker.Laat een AED halen als deze beschikbaar is.Volg de instructies van de centralist en de AED.
Intreden van de dood
Uiteindelijk stoppen alle lichaamsfuncties: de ademhaling komt tot stilstand. het hart houdt op met kloppen. het bloed stroomt niet langer.
Start dan reanimatie: Volg de instructies van de centralist en de AED. Ga door met reanimatie: wissel steeds 30 borstcompressies af met 2 beademingen. Als er een tweede hulpverlener is: wissel elke 2 minuten.
Voor het uitvoeren van een reanimatie is het juiste tempo van het geven van borstcompressies belangrijk. Het geven van borstcompressies doe je in een tempo van 100 – 120 keer per minuut. Er zijn verschillende manieren om het juiste tempo vast te houden. Veel AED's zijn uitgerust met een metronoom.
Het belangrijkste van reanimeren is dat er weer zuurstofrijk bloed door de aders gaat stromen. Bij een circulatiestilstand is het bloed nog best zuurstofrijk, het wordt alleen niet meer rondgepompt. Borstcompressies zijn daarom het belangrijkste onderdeel bij reanimeren.
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een apparaat dat een gecontroleerde elektrische schok kan toedienen aan het hart, met de bedoeling de normale hartfunctie te herstellen. De overlevingskans van slachtoffers neemt bij reanimeren met AED aanzienlijk toe.