Breng dan zodra je een puistje ziet verschijnen een goede exfoliant met salicylzuur gebruiken zoals die van Dr. Jetske Ultee aan; salicylzuur maakt de porie schoon. Daaroverheen breng je wat benzoylperoxide of verdunde tea tree olie aan op je huid. Deze stoffen doden de bacteriën die de ontsteking veroorzaken.
Hoe laat je een puistje snel verdwijnen? “Je kan een ontsmettende crème gebruiken als isobetadine,” tipt Maselis. “Ook ontsmettingsalcohol werkt.” Een instant behandeling die veel celebs toepassen, is een steroïde injectie. Het zou meteen de roodheid en zwelling verminderen.
Soms moet de puist eerst 'rijpen' tot de huid vanzelf opengaat en de pus eruit komt. Bijna elke steenpuist geneest binnen een week, als de pus er eenmaal uit is. Ook als de puist niet openbreekt, geneest deze meestal binnen enkele weken.
Een simpel trucje is om tandpasta op de puist te smeren. De tandpasta zorgt ervoor dat je puist zal uitdrogen. Zinkzalf is ook een goed middel om van die vervelende puist af geraken. Zinkzalf zorgt ervoor dat je poriën kleiner worden en je huid gladder wordt.
Een ijsblokje is de perfecte manier om jouw puistje weg te halen in 1 uur. Normaal gebruik je een ijsblokje om blessures te genezen en om zwelling te voorkomen. Nu kan je ijs gebruiken om jouw puistjes snel te genezen. Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is.
Koelen met ijs kan natuurlijk helpen om zwellingen af te laten nemen, dus waarom zou het niet werken bij ontstoken puistjes? Helaas werkt het toch niet hetzelfde. IJs kan wel tijdelijk de pijn verminderen door de huid er omheen te verdoven.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Door tandpasta op een puistje te smeren, kan de hele huid eromheen uitdrogen, irritatie veroorzaken en zorgen voor nieuwe puistjes omdat er meer bacteriën op je huid zitten.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Zorg er uiteraard ook voor dat je handen schoon zijn. Pak vervolgens een naald - dit raden de meeste dermatologen aan - en ontsmet die met vuur. Laat 'm daarna afkoelen en veeg 'm schoon met alcohol. Prik vervolgens met de naald in het kopje van de pukkel en zorg dat het talg eruit komt.
Een onderhuidse pukkel is een ontsteking onder je huid en drukt dus hard tegen de huid aan. Daardoor wordt hij rood en kan hij pijnlijk aanvoelen. Onderhuidse puisten ontstaan meestal op je gezicht, rug en billen, maar kunnen ook voorkomen op andere plekken van je lichaam.
Hoe ontstaan puistjes? Een puistje wordt veroorzaakt door een te hoge talgproductie tijdens bijvoorbeeld hormonale veranderingen zoals de puberteit. Als er te veel talg wordt geproduceerd, raakt een talgklier verstopt waardoor een mee-eter met een zwart of wit puntje wordt gevormd.
Mannelijke hormonen, zoals androgenen, zijn vaak de oorzaak van puistjes. Heb je last van puistjes op volwassen leeftijd, dan kun je dus naar die hormonen wijzen. Dat verklaart ook waarom veel vrouwen rond hun menstruatie, in de overgang of tijdens een zwangerschap te maken krijgen met een onzuivere en onrustige huid.
Door water drinken kan je de vocht- vetbalans in je huid verbeteren. Hierdoor ontstaat er een gezondere huid en voorkom je meer puistjes. Let wel op, water is belangrijk, maar het is niet het wondermiddel. Een goede huidverzorging en levensstijl zijn nog belangrijker!
Een inkoppertje misschien, maar daarom niet minder waar. Lauw water en een zeeploze reiniger zijn hierbij je grootste vrienden. Zeep droogt je huid uit en dat bevordert juist weer de talgproductie. Ook te warm water droogt je huid uit.
Koud water verkleint de poriën
Poriën die eenmaal vergroot of opgerekt zijn, kunnen nooit meer kleiner worden. Ook niet door koud water. Toch kan het net lijken alsof je poriën gekrompen zijn, nadat je een koude plens water over je gezicht hebt gegooid. Dit komt omdat de temperatuur je bloedsomloop stimuleert.
Na het uitknijpen kun je een benzoylperoxide-gel op en rondom het plekje aanbrengen; deze gel remt de groei van de acne-bacterie. De gouden regel voor het uitknijpen van je pukkel is dat je het voorzichtig aanpakt.
Citroensap is een van de effectiefste middeltjes tegen puistjes, zeker wanneer je het mengt met rozenwater. Laat het mengsel een half uurtje op de puistjes zitten en herhaal dit totdat ze verdwenen zijn. Je kan het citroensap ook mengen met kaneelpoeder.
Puistjes ontstaan door overmatige talgproductie in combinatie met bacteriën. Elk haartje in je huid heeft een talgklier die talg produceert. De talg beschermt jouw huid en zorgt dat de huid zacht en soepel blijft. Maar wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan de opening naar je huid (je porie) verstopt raken.
Koel het met ijs
De beste manier om een onderhuidse puist te verkleinen is om hem één of twee minuten te koelen met een ijsklontje. De kou en de druk zorgt ervoor dat de zwelling afneemt en dat de poriën bevriezen waardoor opgebouwd vuil en olie uit je huid wordt verwijderd. Breng meteen daarna een concealer aan.
Honing zit vaak in huidverzorgingsproducten omwille van zijn antibacteriële werking, en daardoor is hij dus ook een prima middeltje tegen acne. Smeer de honing op je gezicht, laat enkele minuten inwerken en spoel je gezicht daarna goed af. De honing zal de ontsteking kalmeren en de roodheid verminderen.