De Hydrangea macrophylla 'Endless Summer' is een hortensia waar je de hele zomer plezier aan beleeft. Zelf tot aan het begin van de herfst staat deze hortensia nog prachtig in bloei.
Over het algemeen bloeien hortensia's in het voorjaar en zomer. Enkele soorten bloeien slechts enkele weken, terwijl de Hydrangea 'Forever & Ever' het wel enkele maanden (april t/m november) bloeit. Een hortensia bloeit ieder jaar.
De Endless Summer-hortensia's bloeien het langst. Uit die serie komt bovenstaande Hydrangea macrophylla 'Bailmer'. Klein nadeel is dat ze vrij dunne takken hebben. Bij de spectaculaire Magical-serie blijven de sierblaadjes lang goed die ook nog eens verkleuren tijdens het droogproces.
De Pluimhortensia bloeit in de nazomer, dan verkleuren de bloemen van wit naar heel licht roze. Dit type voelt zich heel lekker in de volle zon, op voorwaarde dat de grond niet te droog is. Wilt u de plant compact houden, dan kunt u het beste snoeien in maart en april.
Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november). Ze houden van kleiachtige, vochthoudende grond. De plantafstand is ca. 1 tot 1.5 meter.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Blauwe Hydrangea blauw houden
Door bij een roze bloeiende struik in februari-mei 'hortensia blauwmaker' (met aluin of aluminiumsulfaat) in de grond te harken verkleuren de bloemen blauw.
Deze witte pluimhortensia is ook verkrijgbaar in een variant die groeit op stam. De Hydrangea paniculata 'Limelight' op stam heeft, zoals de naam verklapt, prachtige groenwitte bloemen en de Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' kleurt van wit naar roze tot donkerrood in de herfst.
De boerenhortensia of bolhortensia is een sterke, enorm rijk bloeiende heester die officiëel de Hydrangea Macrophylla heet. Er zijn twee typen: met bolle bloeischermen of met platte. Ze zijn er in allerlei prachtige rode, roze, witte en blauwe tinten. De verzorging is makkelijk en ook in pot bloeien ze geweldig.
Hydrangea is de Latijnse naam voor hortensia. De Magical hortensia's behoren tot de Hydrangea macrophylla-familie. Een heel bekende plant, in de volksmond ook boerenhortensia genoemd.
Kenmerk van veel pluimhortensia is dat de bloemkleur zich tijdens de bloei, van juli tot september, doorontwikkeld waardoor het altijd een verrassende verschijning in de tuin blijft.
De Hydrangea seemannii is een klimplant of struik. Het opvallende aan deze plant is, dat het blad ook in de winter groenblijvend is. Deze zeldzame soort komt uit de bergen van Mexico.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond goed extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon komen. Ondanks dat de hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Hortensia die u nauwelijks snoeit: overjarig hout
De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), Hydrangea serrata, de fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en de klimhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) vormen bloemen op overjarig hout.
Om te voorkomen dat ze je tuin overschaduwt is het raadzaam haar net na de bloei terug te snoeien. Ook een sneeuwbalhortensia (Strong Annabelle) heeft weinig snoei nodig. Deze hortensia geeft namelijk grotere bloemen als je de takken heel kort terug snoeit.
Licht: De Hortensia Annabelle en Hortensia Strong Annabelle staan graag op een plek in de halfschaduw. Een plek in de volle zon wordt ook verdragen, zolang de bodem genoeg vochtig blijft. In de volle zon moeten ze dus regelmatig water krijgen om niet uit te drogen.
Hydrangea arborescens
De H. arborescens “Grandiflora' is een afwijkende soort die met bolle bloemen bloeit. Hij groeit behoorlijk snel en de stengels zijn wat slapjes. Soms is het handig om tijdens de bloei een paar tonkinstokken te plaatsen, zodat de takken niet afbreken.
Hortensia's beschermen
Leg een laken over je boerenhortensia's zodat de bloemen niet verbranden in de felle zon. Je kunt er ook een parasol boven plaatsen.
De bloemen van veel roze hortensia's kunnen blauw worden gekleurd als je het volgende doet: Bij nieuwe aanplant: meng de grond waarin de hortensia komt met veel tuinturf of potgrond. Bij bestaande hortensia's: geef deze eind augustus- begin september 'aluminium' aan de plant (aluin of aluminiumsulfaat).
Overigens een witte hortensia blijft een witte hortensia en kan hooguit aan het einde van de bloeiperiode wat roze stipjes krijgen. Staan de planten in zure grond (grond met een lage pH waarde) en wordt kali-aluin of aluminiumsulfaat toegevoegd, dan zullen de bloemkleuren blauw worden.
Hoe je dit doet? Voeg wat aluminiumsulfaat toe. In sommige tuincentra kun je zelfs zogeheten 'hortensiablauwmaker' kopen. Door de grond minder zuur te maken, worden de blaadjes van de hortensia juist roze.
Hortensia's groeien het best op een licht zure grond. Als de grond alkalisch is dan wordt het blad van de plant langzaam lichtgeel (chlorose). Als er voldoende voedingsstoffen zoals ijzer aanwezig zijn, is een hogere PH waarde nog wel aanvaardbaar.
De Klimhortensia is de grootste soort hortensia – deze soort kan tot wel 20 meter hoog worden!
De beste hortensia voor op een zonnige plek, blijft toch de pluimhortensia. Deze zijn minder gevoelig voor uitdroging en de bloemen verdrogen minder snel. Er zijn inmiddels vele kweekvarianten op de markt. De hoofdkleur is meestal wit, wit-roze, of wit-groen.