De belangrijkste hormonen bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH). Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en is zeer belangrijk bij de man. Het zorgt voor groei van het lichaam, mannelijke geslachtskenmerken, heeft invloed op hersenfuncties, de energiehuishouding en spiergroei.
Uw lichaam verandert door het gebruik het mannelijke hormoon testosteron. Dit hormoon zorgt voor het ontwikkelen van geslachtskenmerken van het wensgeslacht. De behandeling met testosteron is in principe levenslang.
Mannelijke hormonen bewerkstelligen groei via rijping van de groeischijven en stimulatie van de aanmaak van groeihormoon. Ook zorgt het voor de geslachtelijke ontwikkeling (groei van de penis en geslachtsbeharing).
Gynaecoloog Ingrid Pinas benadrukt dat de cyclus van de man niet vergelijkbaar is met de cyclus die vrouwen kennen. “Het hormoonniveau is bij mannen veel constanter. Ze hebben minder hormoonschommelingen.” Maar dat betekent niet dat ze geen klachten ondervinden van de hormoonschommelingen die ze wél hebben.
Ook mannen gaan in de overgang! Penopauze is een afname van testosteron bij het ouder worden waardoor klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld futloosheid, verminderd libido en erectieproblemen. Een te laag testosterongehalte kan een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Mascha Singeling, Menstrual Health expert bij Plan International: “Dit onderzoek illustreert dat er nagenoeg in alle vier de landen door jongens hetzelfde over menstruatie wordt gedacht, met het verschil dat de gevolgen voor meisjes in een land als Uganda ingrijpender zijn.
Hoeveel verschillende hormonen heeft een mens? In totaal wel rond de honderd. De bekendste zijn de geslachtshormonen: oestrogenen en testosteron.
Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Het is nodig voor de aanmaak van sperma en zorgt voor mannelijke kenmerken, zoals lichaamsbeharing, baardgroei, een lage stem, ontwikkeling van de penis en zaadballen en voor meer spiermassa. Het is ook nodig om seksueel opgewonden te raken.
Bij volwassen mannen kan een laag testosterongehalte leiden tot klachten als minder zin om te vrijen, onvruchtbaarheid, erectiestoornissen, haaruitval, verminderde spiermassa en lusteloosheid. Bij mannen met diabetes is de kans groter dat ze last hebben van testosterontekort.
Mogelijke bijwerkingen
Er zijn weinig redenen om iemand testosteron te ontzeggen. Vanaf 16 jaar is een testosteronbehandeling mogelijk en ook als men al in de menopauze is, kan het nog. Bij bestaande leverfunctieproblemen is extra voorzichtigheid geboden, omdat levertesten door testosteron verder kunnen stijgen.
Denk en doe vaker aan seks. Het klinkt wellicht gek, maar uit onderzoek is gebleken dat bij mannen die alleen maar denken aan seks, de testosteronproductie al kan stijgen. Ook als je regelmatig seks hebt, houd je jouw zaadballen actief. Zij produceren testosteron, dus hebben een positieve werking.
Net als bij vrouwen worden de zaadballen gestimuleerd door de hormonen FSH en LH. FSH zorgt dat de ballen zaad gaan maken, en LH zet aan tot de productie van testosteron. Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon.
Testosteron is een mannelijk hormoon dat essentieel is voor de ontwikkeling van de geslachtskenmerken bij opgroeiende jongens. Op volwassen leeftijd is dit hormoon onmisbaar voor spieren, huid, botten, hersenen, prostaat, erectie en vruchtbaarheid.
Observationeel onderzoek heeft aangetoond dat gewichtstoename in vet leidt tot een afname van testosteron. Daarentegen kan een daling in het gewicht leiden tot een toename van de testosteronproductie. Hoe groter het gewichtsverlies bij mensen met overgewicht of obesitas, des te groter de toename van testosteron [10].
Om tegelijk je hart en je testosteronspiegel te dienen, kun je het best voedingsmiddelen eten met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en omega-3 vetzuren, zoals noten en zaden. Uit onderzoek blijkt dat de testosteronspiegel het hoogst is bij een voeding waarbij vetten voorzien in 35 tot 40 procent van de calorieën.
Risico's extra testosteron
De mogelijk risico's van extra testosteron geven zijn: een verhoogd risico op prostaatkanker, slaapapneu, aderverkalking, te dik bloed en krimpen van de testikels. Prof. Schaper: "Artsen moeten vanwege die risico's heel terughoudend zijn bij het voorschrijven van testosteron.
Er is sprake van hyperandrogenisme wanneer vrouwen te veel androgenen of mannelijke hormonen hebben. Bij PCOS-patiënten kan zich dat uiten in overmatige lichaamsbeharing (hirsutisme), acne en haaruitval (alopecia).
Zodra we opgewonden raken worden de hormonen oxytocine en vasopressine in hoog tempo aangemaakt. Deze stoffen zorgen ervoor dat de partners zich verbonden voelen, wat uiterst belangrijk is in een gezonde relatie. Oxytocine heeft ook een rustgevende werking.
Bij mannen helpt oestrogeen de productie van sperma te reguleren. Het speelt ook een rol bij de erectie. Oestrogeen beïnvloedt samen met testosteron de geslachtsdrift bij mannen en vrouwen. Oestrogeen speelt een sleutelrol bij gezonde botten.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Aan te raden voeding
Geef de voorkeur aan voeding die rijk is aan magnesium, kalium en vitamine E; Drink veel water. Daardoor heb je minder last van vochtophoping en verdwijnt het opgeblazen gevoel; Eet vooral voedingsmiddelen met trage suikers.
Vrouwen zijn zo'n 2700 dagen van hun leven ongesteld
Een ongesteldheid duurt zo'n zes dagen. Vrouwen zijn dus 7,4 jaar van hun leven aan het bloeden. Of bijna 89 maanden. En dat is gemiddeld, hè.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.