Niet welkom: pitbull terriër, tosa inu, American Staffordshire terriër, fila brasileiro, dogo argentino, American bulldog, boerboel, kangal, Centraal-Aziatische owcharka, Kaukasische owcharka, Zuid-Russische owcharka, Šarplaninac en de tornjak zijn niet toegelaten voor een verblijf in het land.
Luxemburg is vooral een heerlijke vakantiebestemming met je hond vanwege de natuur. Je kunt er heerlijk wandelen door prachtige bosgebieden en glooiende landschappen.
In Azië zijn het vooral Myanmar, Cambodja, Noordoost-China, Noord- en Zuid-Korea, Indonesië, Libanon en Vietnam waar honden als voedsel gebruikt worden. In China worden er 180 miljoen honden per jaar gegeten. Dit zijn dieren die oorspronkelijk primair worden gebruikt om pakhuizen te bewaken.
Toch zijn er een aantal plekken waar je samen met je hond kan zwemmen of pootjebaden. De bekendste meren vind je in het noorden van het land in de Éislek regio. Hier vind je onder andere de meren van Weiswampach, een plek waar je kunt spartelen en kanoën met je hond!
Honden die geen door de FCI erkende stamboom hebben en die qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier (Pitbull), Mastiff en Tosa zijn verboden.
Het Luxemburgs kent verschillende dialectvormen, waaronder het Areler (rond Aarlen), Eechternoacher (Echternach), Kliärrwer (Clervaux), Miseler (de Moezel), Stater (Luxemburg), Veiner (Vianden), Minetter (in het zuiden van Luxemburg) en Weelzer (rond Wiltz).
Honden van categorie 1 mogen niet mee naar het buitenland. Honden van categorie 2 kunnen theoretisch naar het buitenland reizen, maar het hangt allemaal af van het land en wat de wet over deze honden zegt. U moet meer in detail informeren bij de ambassade van het land, de toeristenbureaus en de wetten van het land.
Verboden hondenrassen: Pitbull, Dogo Argentino, Tosa, Fila Brasileiro en alle kruisingen van honden die lijken op deze hondenrassen. Heb jij een hond uit dit rijtje? Check voor de zekerheid de laatste stand van zaken bij je dierenarts en/of de ambassade van het land waar je naartoe wilt reizen.
Alleen Nieuw-Zeeland, Antarctica, grote delen van Oceanië, Japan en sommige eilanden zijn vrij van rabiës.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
Honden met een gecoupeerde staart of oren zijn verboden Zwitserland in te voeren. Aan de hand van de duur van het verblijf kunnen hier uitzonderingen op gemaakt worden.
Categorie 2: Honden met een erkende stamboom van het ras American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler en kruisingen lijkend op de Rottweiler. De stambomen moeten erkend zijn door het Franse ministerie van Landbouw. Bij twijfel kan dit worden gecheckt op de website van de “Société Centrale Canine”.
Kraanwater in Frankrijk is van goede kwaliteit en kan veilig worden gedronken.
Grote dieren die je in Luxemburg kunt tegen komen zijn herten, reeën, wilde zwijnen, vossen en wilde katten.Ook leven er in Luxemburg muizen, vleermuizen, egels, wezels, marters, vinders, slangen en vele andere kleine soorten.
Op de meeste plekken kun je door de weeks en op zaterdag tussen 08.00 en 18.00 uur maximaal twee uur parkeren tegen een tarief van €2,00 per uur.In de buitenwijken kost een uur parkeren €0,50 en is parkeren op zaterdag gratis.
Voor grote honden past de bench in de meeste auto's niet op de achterbank, maar voor kleine honden is het de veiligste oplossing. Door de open draadstructuur kan je de bench extra beveiligen door er de autogordel doorheen te halen.
Sinds 1 juli 2010 zijn de volgende hondenrassen niet toegestaan: Pitbull Terriër, Tosa Inu, American Staffordshire Terriër, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Centraal-Aziatische Ovtcharka, Kaukasische Ovtcharka, Zuid-Russische Ovtcharka, Sarplaninac, Tornjak.
Een hond op restaurant is dus niet verboden, als de uitbater er tenminste mee akkoord gaat. Gezelschapsdieren mogen daarentegen niet binnen in een supermarkt, bij de bakker of bij de slager: daar is immers geen verbruikszaal. Er bestaat ook een uitzondering voor assistentiehonden.
In Nederland is op dit moment geen wetgeving voor bepaalde hondenrassen. Van 1993 tot 2008 is de RAD (Regeling Agressieve Dieren) van kracht geweest. Het streven daarvan was er met een fok- en houdverbod voor te zorgen dat honden van het type Pitbull zouden uitsterven.