Momenteel is wiskunde verplicht voor een bachelor hbo-communicatie. Voor studiejaar 2020-2021 wordt de wiskunde-eis zeer waarschijnlijk afgeschaft. Het omgekeerde kan ook gebeuren: opleidingen kunnen besluiten voortaan een bepaalde eis te stellen.
Dat stelt de Vereniging Hogescholen in een brief aan de kamercommissie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf volgend jaar moet iedere scholier van het voortgezet onderwijs en mbo verplicht een rekentoets halen om een opleiding aan het hbo te mogen volgen.
De opleiding HBO- Toegepaste wiskunde bestaat zowel uit theorie, praktijk als zelfstudie. Tijdens de opleiding verdiep je, je in alles wat te maken heeft met wiskunde.
De exacte vakken natuurkunde, scheikunde en wiskunde B zijn verplicht.
Van de volgende algemene profielvakken is er 1 verplicht:Wiskunde. Maatschappijkunde. Geschiedenis en staatsinrichting.
Op het hbo ligt het studietempo een stuk hoger dan op de havo. Vaak behandel je op de havo elke paar weken een hoofdstuk. Op het hbo behandel je soms een heel boek in een periode van 8 weken! Gelukkig houden de vakken op het hbo vaak wel verband met elkaar.
Technische Wiskunde is in principe niet moeilijker of makkelijker dan 'gewone' wiskunde. Bij Technische Wiskunde is er meer aandacht voor toepassingen met name op technisch gebied.
De lessen zijn wel fijn en leerzaam, de stof die je krijgt is niet zo zeer moeilijk maar het is wel veel. Het is dus belangrijk om goed de lessen bij te houden en te volgen. In het eerste halfjaar waren er in totaal 3 toetsen en moesten wij één verslag schrijven (wijkanalyse).
Leerlingen met een diploma mbo-4 of havo kunnen naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Leerlingen met een vwo-diploma of hbo-propedeuse kunnen ook voor een studie aan een universiteit kiezen.
Een vrijstelling voor rekenen kan alleen verleend worden op grond van een eerder gemaakt rekenexamen. De rekentoets in het voortgezet onderwijs is afgeschaft, wat betekent dat de meeste studenten géén vrijstelling voor rekenen kunnen krijgen.
Met een havodiploma, een vwo-diploma of een mbo 4-diploma kunt u een opleiding gaan volgen aan een hogeschool. Voor toelating tot een universiteit heeft u een vwo-diploma of een propedeuse (eerste jaar) van een hbo-opleiding nodig.
Er is één uitzondering op deze regel: als je als Havo CM-Leerling aan de exameneisen kan voldoen zonder wiskunde, kan je wiskunde buiten beschouwing laten. Je hebt dan een extra keuzevak nodig. Op het VMBO is wiskunde geen kernvak.
Wil je bijvoorbeeld starten met Accountancy maar heb je geen Wiskunde A of B in je profiel? Dan kun je een instaptoets wiskunde doen. Zo zijn er ook instaptoetsen Economie, Natuurkunde, Engels en Nederlands.
Wel het juiste diploma, maar niet het juiste profiel? En voldoe je daardoor niet aan de toelatingseisen, dan kun je door het behalen van de instaptoets Wiskunde en/of Economie/M&O, afhankelijk van de vakken die je mist in je vooropleiding, toch toegelaten worden tot de gewenste opleiding.
Kies dan voor een associate degree, een verkorte hbo-opleiding van 2 jaar. Je haalt een officieel erkend associate degree diploma.
Een van de moeilijke hbo-opleidingen is Chemie. Tijdens die opleiding moet je dan ook echt de verschillende stoffen en samenstellingen uit je hoofd weten. Daarom gaat er veel tijd zitten in het leren van de stof. Daarnaast zijn de lessen ook vaak ingewikkeld om te volgen als je geen aanleg hebt voor het onderwerp.
Haast iedereen kan goed worden in wiskunde, maar het zit 'm vooral in het oefenen en verbanden kunnen leggen. Het oplossen van wiskundige sommen gaat de een beter af dan de ander, maar dit betekent niet dat je nooit beter kunt worden. Vraag jij je af: hoe haal je een voldoende voor wiskunde?
Verschil opleidingen
Technische Wiskunde/Technische Natuurkunde is in principe niet moeilijker of makkelijker dan 'gewone' Wiskunde/Natuurkunde.
Wiskunde D is namelijk de meest zware versie van wiskunde die je zult vinden op de middelbare school en alleen geschikt voor mensen die een enorme passie of talent voor het vak hebben.
Om na het mbo naar het hbo te mogen, heb je een diploma op mbo-niveau 4 nodig. Een mbo-studie op niveau 4 is een middenkaderopleiding of een specialistenopleiding. In principe word je dan toegelaten tot elke hbo-opleiding. Maar hogescholen stellen wel vaak specifieke voorwaarden aan je vooropleiding.
Ten eerste gaat een hbo-opleiding je gemakkelijker af omdat je als vwo'er de stof sneller begrijpt. Ten tweede hebben sommige hbo-opleidingen een programma voor vwo'ers. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om sneller je hbo-bachelor te halen. Tot slot bieden vrijwel alle hbo-opleidingen honoursprogramma's aan.
Tijdens een mbo-opleiding ben je vooral praktisch bezig, een hbo-studie is veel theoretischer. Je doet daar ook vaardigheden op, maar leert daarnaast veel over de theorieën achter de praktijk. Ook is de lesstof van een hbo-opleiding moeilijker dan die van een mbo-opleiding op hetzelfde vakgebied.