Als je geen lactose (koemelk) intolerantie hebt is Griekse yoghurt, gemaakt van bij voorkeur rauwe melk, een prima voedingsmiddel, dat je op diverse manieren kan gebruiken.
In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit minder lactose. Zij worden vaak beter verdragen dan zoete melkproducten. Harde kaas, zoals Goudse kaas, is lactosevrij of bevat slechts een spoortje lactose.
Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij. Aan yoghurt zijn geen gluten bevattende voedingsmiddelen toegevoegd.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Volle Griekse yoghurt bevat meestal meer vet en calorieën dan gewone volle yoghurt. Aan Griekse yoghurt is room toegevoegd. Een schaaltje magere yoghurt bevat 56 calorieën, een schaaltje Griekse yoghurt levert 188 calorieën. Dat is meer dan 3 keer zoveel.
Griese yoghurt: Doordat deze yoghurt vrij dik is, eet je er vaak ook minder van. Dat is perfect want tot 100 gram Griekse yoghurt (ca. 3 volle el), is nog FODMAP arm!
Ísey Skyr Bosvruchten is niet alleen hoog in proteïnen, koolhydraat- en vetarm maar ook lactosevrij. Door de toevoeging van lactase en een speciale filtertechniek wordt de lactose afgebroken en is deze variant geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.
Hoe lees je het etiket? Op het etiket staat of er melk of melkbestanddelen in een product zitten. Als dat zo is, bevat het product vrijwel altijd ook lactose. Harde kaas, zoals Goudse kaas, is daarbij de uitzondering.
Het woord zegt het dus al: het lichaam 'tolereert' het voedingsmiddel in geen enkele mate. Men kan dus glutenintolerant zijn óf een glutenallergie hebben. Bij de lactosevariant is er enkel en alleen sprake van lactose-intolerantie (melksuiker) of een koemelkallergie (koemelkeiwitten).
Om de coeliakieklachten te voorkomen, is het belangrijk om helemaal geen gluten meer te eten. Neem dus geen graanproducten zoals brood, pasta, beschuit, crackers, koekjes, koek, cake, gebak, muesli en pizza. Lees het etiket op de verpakking goed voordat u een voedingsmiddel koopt of gebruikt.
Bij een chronische ontsteking- of ziekte zoals Crohn of Colitis Ulcerosa, kan de darmwand zich meestal niet meer herstellen waardoor de lactose-intolerantie blijvend is. De kans dat je als volwassene lactose-intolerantie ontwikkelt, is kortom klein. Maar het is wel degelijk mogelijk.
Nee. Pindakaas wordt gemaakt van pinda's, plantaardige olie en vet, zout, en eventueel nog wat suiker. Maar geen melkbestanddelen.
Kies dan eens voor Arla Lactofree kwark. Dit is échte kwark zonder lactose. De producten van Arla Lactofree zijn gemaakt van gewone koemelk en dus van nature rijk aan eiwit, calcium en vitamines en mineralen.
Van Wijngaarden's Zaanse Mayonaise heeft als enige de volle romige smaak van échte mayonaise met een prettig zuurtje. Deze is volledig plantaardig, ei-, gluten- en lactosevrij.
We denken ook aan onze klanten met een intolerantie voor melkproducten! Zo vind je in onze rekken ook lactosevrije yoghurt, melk en room. Onze melk van Milbona draagt het AA-label. Dat garandeert dat er aan bepaalde eisen wordt voldaan omtrent hygiëne, dierenwelzijn en de verwerking, ophaling en kwaliteit van de melk.
Van hun verse melk maken wij heerlijke skyr. *Lactosegehalte <0,01 g/100 g.
Zachte kazen zoals platte kaas, cottage cheese, mascarpone, mozzarella, ricotta... bevatten wel beperkte hoeveelheden lactose (zo'n 3 tot 4 g per 100 g).
Griekse yoghurt is een vorm van zuivel dat gefermenteerd is. Het is vol en romig van smaak. Het wordt door veel mensen bij het ontbijt genuttigd met wat muesli en fruit.
Fage Total Griekse yoghurt 5% vet. Katharos Yoghurt Grieks naturel 0% vet. De Zaanse Hoeve Yoghurt Griekse stijl 2% Vet. Milsani Griekse Stijl (Aldi)
Voor de meeste bacteriën in de yoghurt is de maag te zuur. Behalve voor de probiotica. Die overleven de zure omgeving van onze maag en komen levend in onze darm terecht. Probiotica zijn van nature ook aanwezig in de darmen en belangrijk voor een goede darmgezondheid.