Achterham: dit onbewerkte vlees komt van het achterpoot van het varken en veel lijkt op beenham. Het verschil met beenham is dat beenham aan het been wordt gezouten en gegaard. Bij achterham maakt dit niet uit. Er zit dus geen verschil in het vlees.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie.
Serranoham is een gezond voedingsmiddel met een hoge voedingswaarde en eiwitgehalte, aanbevolen voor allerhande gezonde diëten en voor alle bevolkingsgroepen.
Gekookte ham is namelijk bewerkt rood vlees, terwijl kippenham tenminste nog wit vlees is. Rookvlees, rosbief, kalkoenfilet… mag je ook gerust op je boodschappenlijst plaatsen. Ze bevatten relatief weinig verzadigde vetten, maar wel veel eiwitten, vitamines, mineralen…
Ham is bewerkt vlees. Dit soort vlees kan de kans op darmkanker vergroten. Alle vleesproducten die gerookt, gezouten, gedroogd of anderszins geconserveerd zijn, vallen onder bewerkt vlees.
" Prosciutto di Parma is geen bewerkt vlees of worst, maar een product dat gedurende een lange periode rijpt ", vertelde een woordvoerder van het Parma Ham Consortium, een 55 jaar oude organisatie van producenten die de traditionele verwerkingsmethode gebruiken en bewaken die wordt gebruikt in wat een hoofdbestanddeel is van de Italiaanse ...
Het is belangrijk om te benadrukken dat Iberico ham weliswaar vetten bevat, maar het zijn voornamelijk onverzadigde vetten die gunstig zijn voor onze gezondheid. Daarnaast bevat het relatief weinig verzadigde vetten en cholesterol. Dit maakt Iberico ham een gezondere keuze in vergelijking met andere vleeswaren.
Een verse ham is een ongezouten varkenspoot. De verse ham heeft de term "vers" in de producttitel. De term vers betekent dat het product niet is gezouten in enig proces. De term "kalkoenham" verwijst naar een kant-en-klaar product dat is gemaakt van het gezouten dijvlees van de kalkoen.
Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk of entrecôte. Onbewerkt vlees, zoals kalfsvlees en rundvlees, is daarom beter voor je gezondheid, in tegenstelling tot bewerkt vlees.
Bewerkt vlees is vlees dat is behandeld om het langer houdbaar te maken of beter te laten smaken, door chemische conserveringsmiddelen zoals nitraten toe te voegen. Dit kan door het vlees te roken, te pekelen of te zouten. Bewerkt vlees omvat ham, spek, corned beef en sommige worsten zoals salami, chorizo en hotdogs.
Serranoham is een gezond voedingsmiddel, bekend bij voedingsdeskundigen en diëtisten voor gezonde, evenwichtige diëten. Enkele voordelen zijn: Het voorkomt hart- en vaatziekten omdat het B6 en oliezuur bevat. Het bezit een hoog vitamine B-complexgehalte (vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6) en vitamine D.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Jamon Ibérico: Gezien als de beste, en vaak duurste, Spaans/Portugese ham. Het wordt gemaakt van de achterpoot van 100% raszuivere Iberico varkens die zich met eikels en (soms) granen voeren. De ham wordt droog gezout en minstens 2 jaar gerijpt.
Spek, hotdogs en andere bewerkte vleessoorten
Het feit is dat spek niet alleen vol zit met verzadigd vet, maar ook veel natrium bevat, wat beide in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartziekten. Hetzelfde geldt voor frankfurters en vleeswaren zoals salami, ham en pastrami.
Schouderham is wat minder mals en van mindere kwaliteit dan achter- en beenham. Dit komt doordat er meer pezen en zenen in de schouder zitten en daardoor ook meer vet. Daarnaast is de schouder kleiner, waardoor je er minder grote, mooie plakken van kan snijden.
Kies de minst bewerkte stukken: Zoek naar "hele" stukken vlees, zoals kipfilet, biefstuk, varkenskoteletten, kalkoengehakt , etc., en vermijd verpakt vlees, zoals hotdogs, bologna en worst. Bewerkt vlees bevat vaak meer natrium en ongezonde vetten.
Soja, granen, peulvruchten, noten of groenten vormen vaak de basis voor plantaardige spreads. Voorbeelden van vegetarisch broodbeleg zijn tapenades, pindakaas (100%) en andere notenpasta's (100%), sesampasta, hummus op basis van kikkererwten, sesampasta en olijfolie en groentespreads.
Een rauw stuk kipfilet uit de supermarkt is geen voorbeeld van bewerkt voedsel. Gegaarde kipfilet voor op brood (met vaak toevoegingen zoals kaliumlactaat, natriumasorbaat, dextrose, bamboevezel en natriumnitriet) is dat wel. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 50-60% van onze huidige energie-inname komt van bewerkt voedsel.
Goede opties zijn bijvoorbeeld flinterdunne achterham of rauwe ham. Net als rookvlees heeft rauwe ham vaak wel een hoog zout-gehalte, dus zorg dat je niet te veel eet. Vette vleesbeleg soorten die we niet aanraden zijn bijv. spek, bacon, salami, boterhamworst, leverworst, cervelaat, paté en grillworst.
Wanneer u ongezouten ham koopt, zijn de extra gezondheidsvoordelen niet het enige wat u krijgt. Omdat zulke echte, smaakvolle ingrediënten worden gebruikt in het natuurlijke uithardingsproces, is ongezouten ham vaak veel smaakvoller dan uitgeharde ham .
Parmaham (Italiaans: Prosciutto di Parma) is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma.
Gekookte ham uit blik en gekookte vacuümverpakte ham , beide afkomstig van door de overheid geïnspecteerde fabrieken, kunnen direct uit de verpakking worden gegeten. Al deze producten, samen met spiraalgesneden gekookte ham, zijn veilig om koud te eten of kunnen worden opgewarmd tot een interne temperatuur van 145°F (63°C), omdat ze al volledig gaar zijn.
Uiteindelijk zijn kleinere hoeveelheden ham van betere kwaliteit, zoals parmaham of slagersham die vrij zijn van nitrieten , beter voor de gezondheid, zegt Dr. Mellor. De NHS raadt aan dat mensen die meer dan 90 gram bewerkt vlees per dag eten, hun inname beperken tot maximaal 70 gram.
Ongezouten ham is een soort varkensvlees dat niet is geconserveerd door middel van traditionele pekelmethoden, zoals het toevoegen van zout, suiker en nitraten. In plaats daarvan ondergaat dit vlees een meer natuurlijk pekelproces waarbij ingrediënten als zeezout en selderijpoeder worden gebruikt, die rijk zijn aan natuurlijke nitrieten.