Vooral mensen met een deficiënt voedingspatroon (zoals bij veganisme), alcoholgebruik en dementie lopen het risico op een vitamine B12-deficiëntie. Bij ouderen is malabsorptie van vitamine B12 door atrofische gastritis (met als gevolg pernicieuze anemie) de belangrijkste oorzaak.
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
Bij ouderen vermindert de productie van maagzuur en hierdoor kan de vitamine B12 niet meer goed worden opgenomen. Atrofische gastritis is ook een oorzaak dat de vitamine minder goed wordt opgenomen. Door artsen wordt bij tekort aan vitamine B12 zelfs gesproken over een vergeten ziekte.
Conclusie. Een vitamine B12-tekort komt veel vaker voor dan gedacht. Doen we een voorzichtige schatting op basis van de cijfers uit verschillende onderzoeken, dan komen we op rond de 3% à 5% van de totale bevolking. Dat betekent in Nederland ruim een half miljoen mensen.
In Nederland wordt een ondergrens van 140 pml/l gebruikt. Anderen beweren dat een ondergrens van 200 pml/l of 300 pml/l beter is. Als je uitgaat van een ondergrens in het bloed van 150 pml/l heeft 5-10% van de Nederlandse bevolking een tekort aan vitamine B12.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Bij ouderen vermindert de hoeveelheid van vitamine B12 in het lichaam jaarlijks met 18-28 pmol/L. Een normale waarde kan binnen een paar jaar dalen tot het niveau van een tekort.
Een vitamine B12 tekort kan ontstaan door: Een tekort aan voedingsmiddelen met vitamine B12. Een auto-immuun ziekte of infectie die er voor zorgt dat vitamine B12 niet goed wordt opgenomen. Een operatie waarbij een deel van de maag wordt verwijderd.
B12-deficiëntie kan een erfelijke factor hebben
Eerst de ouders (of een ouder), daarna de (jonge) kinderen.
Met name vitamine B3 (niacine) en B11 (foliumzuur) zijn essentieel om hersenmist en vergeetachtigheid tegen te gaan.
“Een tekort aan vitamine B12 komt bij ouderen relatief veel voor. Bij jongeren is het zeldzaam, maar bij mensen ouder dan 70 jaar, heeft ongeveer 10% een tekort aan deze vitamine. Meestal wordt het veroorzaakt door het verminderd opnemen van vitamine B12, door bijvoorbeeld ontstoken maagslijmvlies.
Het meest recente onderzoek is de promotie van Raoul Kloppenburg aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft ook aan dat extra vitamine B6, foliumzuur en B12 mogelijk dementie en kleine beroertes kan voorkomen. Deze vitamines hebben namelijk invloed op het homocysteïne-gehalte in het bloed.
De meting van methylmalonzuur (MMA) wordt gebruikt om een tekort aan vitamine B12 aan te tonen of een erfelijke stofwisselingsziekte (methylmalonacidurie) op ter sporen. Methylmalonzuur heeft vitamine B12 nodig als cofactor om verder omgezet te kunnen worden in het lichaam naar succinaat.
Een vitamine B12-tekort heeft vergelijkbare symptomen als MS, en het is essentieel om te onderzoeken of er bij MS sprake is van een vitamine B12-tekort. De symptomen die overeenkomen zijn onder andere: krachtsverlies, gevoelsstoornissen, duizeligheid, vermoeidheid, coördinatiestoornissen en moeilijkheden bij het zien.
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat inname van een actieve vitamine B12, zoals methylcobalamine, de voorkeur verdient boven de inname van cyanocobalamine. Methylcobalamine wordt door de weefsels beter vastgehouden dan cyanocobalamine.
De ziekte van Addison-Biermer, een tekort aan vitamine B12, is een ziekte die veel vaker voorkomt dan we nu weten. Van oudsher is de ziekte bekend in de vorm van twee verschil- lende klinische beelden: pernicieuze anemie en gecombi- neerde strengziekte.
Pernicieuze anemie ontstaat als gevolg van auto-immuun gastritis. Auto-immuun gastritis is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het eigen maagslijmvlies. Het lichaam valt als het ware het eigen maagslijmvlies aan waardoor een blijvende ontsteking van het maagslijmvlies ontstaat.
Een andere oorzaak is een chronische maagontsteking waarbij er geen intrinsic factor wordt gemaakt. Ook kan door een auto-immuunreactie de aanmaak van pariëtele cellen verstoord zijn waardoor geen intrinsic factor wordt aangemaakt. Deze laatste aandoeningen worden pernicieuze anemie/M. Addison-Biermer genoemd.
B-vitamines en Alzheimer
Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat B-vitamines de kans op Alzheimer verkleinen. De deelnemers aan de studie kregen een supplement met vitamine B6, vitamine B11 en vitamine B12. Op hersenscans was te zien dat de afbraak van hersencellen kan worden vertraagd.
Bij maag- en darmziekten helpen tabletten onvoldoende. Dan is een injectie beter werkzaam. De injectie krijgt u meestal elke maand of elke 2 maanden, soms vaker. Mensen met diabetes die metformine gebruiken, en mensen die een maagzuurremmer gebruiken hebben meer kans op vitamine B12-tekort.
Standaard Vitamine B12 (cyanocobalamine) test. Dit bloedonderzoek zoekt uit of een vitamine B12-tekort jouw klachten veroorzaakt.
Simpele infecties zoals een verkoudheid of de griep kunnen voor een ontsteking van de vestibulaire zenuw in het binnenoor zorgen. Deze zenuw verstuurt zintuiglijke signalen naar de hersenen om je rechtop en in evenwicht te houden. Als die zenuw opzwelt, kan je last krijgen van duizeligheid en vermoeidheid.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”.