Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Tot nu toe zijn er veel studies uitgevoerd naar de nitraatconcentratie in groenten. Ayaz en collega's hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het hoogste nitraatgehalte werd gevonden in peterselie en spinazie , en het laagste nitraatgehalte werd gevonden in tomaten [9].
Groentesoorten die weinig nitraat bevatten zijn: asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rodekool, savooikool schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool en wortelen.
Onder de matig nitraatrijke groenten vallen onder meer spitskool en snijbieten. Nitraatarme groenten zijn bloemkool, courgette, spruiten, sperziebonen, witlof en rode en witte kool.
Nitraat in de voeding Groenten, vooral bladgroenten zoals sla en spinazie, en drinkwater zijn belangrijke bronnen van nitraat. 50-85% van het nitraat in de voeding is afkomstig van groenten; in Nederland is 7-9% afkomstig van drinkwater (Geraets et al. 2011).
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Bladgroenten
Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden. Andere groenten die veel nitraat bevatten: rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, spitskool en venkel.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Een overmatige inname van nitraat kan leiden tot methemoglobinemie, een aandoening waarbij het bloed minder goed in staat is om zuurstof te transporteren. Dit kan leiden tot symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid en een blauwachtige verkleuring van de huid.
Spinazie (en andijvie)
Er werd lang gedacht dat deze stof tijdens het opwarmen werd omgezet in het giftige nitriet, maar volgens het Voedingscentrum is dat niet zo. Er zit geen gezondheidsrisico aan. Je hoeft gerechten met deze groenten dus niet weg te gooien.
Nitraatarme groente:Asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rodekool, savooiekool, snijbonen, sperziebonen, spruiten, snijbonen, tuinbonen, uien, witlof, witte kool, wortelen.
Voedingswaardeoverzicht:
Ze staan bekend om hun potentieel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Variaties in voedingswaarde: Hoewel er overeenkomsten zijn, heeft elke groente zijn eigen voedingsprofiel. Uien bevatten bijvoorbeeld meer zwavelverbindingen, terwijl prei meer vitamine K bevat .
Kan je teveel aan rode bieten eten? Deze knolgewassen bezitten nitraat. Nitraat kan in het lichaam omgezet worden in nitriet, dat het zuurstofgehalte in het bloed kan verminderen. Toch is deze dosering dusdanig laag en het nadeel voor je gezondheid miniem dat dit kan verwaarloosd worden.
Verwijder bij bladgroenten de stengels, stelen en grote bladribben, evenals de buitenste schutbladen . Dat kan het nitraatgehalte verlagen.
De nitraatconcentratie varieert tussen verschillende groentesoorten. Over het algemeen hebben bladgroenten (bijv. kool en spinazie) hogere nitraatconcentraties, terwijl wortelgroenten (bijv. aardappel en wortel) en bolgroenten (bijv. ui en knoflook) relatief lagere niveaus hebben.
In het geval van fruitgroenten scoorde aubergine het hoogste nitraatgehalte, gevolgd door bloemkool en komkommer ( > 200 mg/kg ). De nitraatconcentratie in lady finger en many verschijnt binnen een magnitude van 100 ~ 150 mg/kg. De nitraatconcentratie onder andere fruitgroenten verschijnt onder de 100 mg/kg.
Afbraak nitriet en nitraat
Dieren (en mensen) produceren in hun lichaam nitriet uit nitraat (NO3-) en scheiden het uit via de urine. In de natuur breken bacterieën nitriet en nitraat af tot stikstof (N2), het onschadelijke gas waar lucht voor 80% uit bestaat.
Het beste antwoord
Aubergines en komkommers blijken de meest vervuilde groente, van het fruit zijn dat meloen, druiven en peren. Er van uit gaande dat het om groenten en fruit zonder gif gaat, kun je wel zeggen dat alle groenten en fruit gezond zijn. En is niet een bepaalde soort het gezondste of het ongezondste.
De meest voorkomende bijwerkingen van nitraten zijn een kloppende bonzende hoofdpijn, soms met misselijkheid. Bij mensen die migraine krijgen, kan dit middel een aanval uitlokken. Een andere bijwerking is duizeligheid door een lagere bloeddruk, vooral als u te snel opstaat.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen.
Sla, andijvie en spinazie eten mag toch elke dag. Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
De term reheated rice syndrome verwijst naar een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus cereus. 'Deze bacterie komt veel voor in zetmeelrijke producten zoals rijst of pasta. Ze kunnen het zetmeel namelijk omzetten in glucose en daar houden de bacteriën van', vertelt Van der Vossen.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.