Voorbeelden van gezonde groentes zijn spinazie, boerenkool, pompoen, avocado, sla, broccoli, bloemkool, courgette, aubergine, wortels, spruitjes, radijs, zoete aardappel, tomaat en venkel. Pas wel op met normale aardappelen. Deze kun je beter met mate eten. Gezonde verse groenten: asperge, avocado, tomaat en knoflook.
Fruit zonder suiker? Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker!
Wat is suikervrij eten? Als je écht suikervrij zou eten, mag je bijvoorbeeld geen fruit, mais, tomaten, melk, ontbijtgranen en brood. Sommige dieetgoeroes gebruiken de term 'suikervrij' om 'geen toegevoegde suikers én zo min mogelijk koolhydraten' aan te duiden.
Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Groente en fruit, zoals paprika, tomaat, avocado, banaan, aardbei en komkommer.
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.
Hoe eet ik minder suiker als tussendoortje? Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaten, worteltjes en appels. Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker. Vervang vruchtensap door een stuk fruit.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Drie porties per week
Uit het onderzoek bleek dat mensen die drie keer per week een portie blauwe bessen, druiven, appels en peren eten minder risico hebben op diabetes type 2. Het voordeel van deze soorten fruit kan zitten in verschillende stoffen in fruit, zoals de zogeheten antocyanen.
alle soorten vers fruit, rekening houdend met de koolhydraat-portie (zie extra fruitlijst): bijvoorbeeld 200 gram aardbeien, alle soorten bessen, frambozen, netmeloen en pompel- moes, 150 gram voor abriko- zen, appel, peer, sinaasappel, mandarijn, suikermeloen, nectarine, papaja of perzik, 100 gram voor ananas, druiven ...
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
'Volkorenbrood is de beste keuze'
Omdat de granen niet helemaal vermalen zijn, heeft je lichaam meer tijd nodig om het zetmeel uit de koolhydraten te verteren, waardoor je bloedglucose langzamer stijgt. Ook roggebrood is gemaakt van vezels die heel blijven. Roggebrood is hierom ook een gezonde keuze.
In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedsuikergehalte weer af. Bij gezonde personen is de bloedsuikerwaarde ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedsuikergehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan.
Een kilo vet staat gelijk aan een tekort van in totaal ongeveer 7000 kcal. Dat betekent dat je per week een halve kilo vet kwijt kunt raken. Een snelle rekensom leert ons dat 20 kilo afvallen op die manier ongeveer 40 weken duurt.
Om 12 kilo in 2 maanden kwijt te raken, zul je een behoorlijk aantal calorieën per dag moeten schrappen. Over het algemeen wordt 0,5 tot 1 kilo per week als veilig gewichtsverlies beschouwd. Om 12 kilo in 2 weken kwijt te raken moet je ongeveer 1,5 kilo per week afvallen.