erwten, doperwten, kikkererwten, linzen, okra, witte bonen enzovoort. Deze producten zijn rijk aan koolhydraten (bespreek dit verder met uw diëtist). gekochte bereide peulvruchten. Fruit brengt, net zoals groenten, vezels, vocht, vitamines, mineralen en antioxidatieve stoffen aan.
Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie zijn gezond voor mensen met diabetes type 2 omdat ze laag zijn in calorieën, koolhydraten en suikers en juist rijk zijn aan voedingsstoffen. Ze bevatten veel onverteerbare vezels en kunnen hierdoor helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en gezoete zuiveldranken (330 ml/dag) Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag) Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren, per dag) Eieren (7 of meer per week) en hoge inname van cholesterol (400 mg/dag)
Groenten zoals rode bieten en wortels staan er ook om bekend een hoge glycemische index te hebben. Ze bevatten ongeveer 15 gram koolhydraten per portie. Deze voedingsmiddelen veroorzaken bloedsuikerpieken en vallen ook onder de groenten die diabetici moeten vermijden.
Ze leveren weinig koolhydraten. 1 Grote lepel groente levert ongeveer 2 gram koolhydraten. Rauwkost als tomaat, komkommer, sla, geraspte wortel en dergelijke kunt u extra gebruiken.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Ja, de vitaminen en antioxidanten in tomaten en kidneybonen versterken het immuunsysteem en dragen zo bij aan de algemene gezondheid en het welzijn van mensen met diabetes .
Zwaar alcoholgebruik verhoogt het risico op het ontstaan van diabetes en verergert de gevolgen van al bestaande diabetes. Het is belangrijk om het alcoholgebruik van diabetespatiënten in kaart te brengen.
Kruisbloemige groenten (groenten uit de koolfamilie zoals broccoli, boerenkool en spruitjes) bevatten sulforafaan, een bioactieve verbinding die kan helpen bij het reguleren van de bloedglucose. Kooktip: Vergeet de stengels niet! Probeer ze in dunne plakjes te snijden en roerbak ze.
Het resultaat: een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Als u diabetes type 2 hebt, betekent dit dat u suikerhoudende dranken, zoals gewone frisdrank, zoete thee en zelfs sap , van tafel moet halen en moet vervangen door suikerarme en suikervrije opties, waaronder water.
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.
Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren.
Gezond broodbeleg bij diabetes
Om te smeren: een beetje halvarine, halvanaise of kwark. Mosterd of hummus kan ook. Light kaas, zoals 20+ en 30+ kaas. Geitenkaas light kan ook.
Carotenoïden in wortels hebben een omgekeerd effect op insulineresistentie en helpen zo actief de bloedsuikerspiegel te verlagen . 2. Alfaliponzuur, een antioxidant in bieten, blijkt een positief effect te hebben op het insulinegebruik.
Samenvatting: Doordat je met witlof vezels binnenkrijgt kan het eten van witlof leiden tot verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van de kans op diabetes type 2.
Boerenkool wordt vaak beschreven als een 'superfood' – en niet voor niets. Het zit vol met verbindingen die kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, waaronder vezels en flavonoïde antioxidanten.
- Hydrateert het lichaam: dankzij z'n hoge vochtgehalte is de komkommer een goede bron voor hydratatie. Ook verlicht het zonnebrand. - Helpt bij diabetes: stimuleert de productie van insuline. Daarom is een komkommerdieet goed voor diabetici type 2.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.
Metformine is voor de meeste personen met diabetes de voorkeursbehandeling. Bij langdurig gebruik verlaagt metformine het risico op hart- en vaatzieken. Bovendien loop je met metformine geen risico op een hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) en remt het een gewichtstoename.
Het verzadigd vet in vlees, vleeswaren, koekjes, snacks, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden, is niet gezond. Het vergroot de kans op diabetes type 2. Ook als het verzadigd vet plantaardig is, zoals palmvet, palmpitvet en kokosolie/vet. Dit vet heeft een negatief effect op je cholesterol.
Tomaten uit blik kunnen smaak geven aan talloze gerechten, waaronder soepen en stoofschotels. Deze hartige, rode vruchten zijn ook rijk aan antioxidanten, zoals lycopeen, wat de gezondheid van het hart kan bevorderen. Bovendien bevatten ze vrij weinig koolhydraten, dus ze hebben slechts een minimale invloed op uw bloedsuikerspiegel (2, 3).
1 bord gebonden soep (=8 gram koolhydraten) kunt u gebruiken in plaats van 1 aardappel. 1 bord maaltijdsoep (=16 gram koolhydraten) zoals bruine bonensoep, erwtensoep en linzensoep kunt u gebruiken in plaats van 1 aardappel en 1 portie groente of 1 sneetje brood met hartig beleg.
Stevige soepen met groenten en peulvruchten kunnen een vullende en voedzame maaltijd vormen. Sommige soepen kunnen je langer vol houden dan wanneer je dezelfde ingrediënten apart eet, zoals soepen met linzen. Dit maakt soep een bijzonder goed voedingsmiddel als je diabetes hebt en probeert te voorkomen dat je tussen de maaltijden door gaat snacken.