Bladgroenten bevatten veel voedingsstoffen die helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Dat zijn bijvoorbeeld kalium, calcium en magnesium. Broccoli is ook een goede keuze. Deze groente bevat sulforafaan, een stof die ontstekingen kan verminderen en het hart kan beschermen.
Groenten en fruit: Vooral groene bladgroenten, cruciferen groente, blauwe bessen zijn erg goed. Volkorenproducten: Deze bevatten veel vezels die goed zijn voor onze darmbacteriën. Peulvruchten: Zoals bonen, linzen en kikkererwten. Vette vis: Rijk aan omega-3 vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen.
Groene, chlorofylrijke groente (andijvie, spinazie, postelein, veldsla, boerenkool etc) heeft, via veel biochemische wegen, een ontstekingsremmende werking in ons lichaam.
Sinaasappels, grapefruit, citroenen en limoenen zijn rijk aan vitamine C. Ze bevatten ook vezels, kalium, calcium, B-vitamines, koper en ontstekingsremmende fytochemicaliën zoals flavonoïden en carotenoïden.
Hoe beter de weerstand en de gezondheid van het lichaam is, hoe beter de ontsteking aangepakt kan worden. Ontstekingsremmende voeding kan hierbij helpend zijn. Bessen, kool en vis zijn goed om te eten. Een ontstekingsremmend dieet is niet moeilijk aangezien het dagelijkse producten zijn.
Kurkuma blijkt dan ook één van de sterkste, natuurlijke ontstekingsremmers te zijn. In Zuid-Oost Azië is de helende werking van kurkuma dus al lang bekend, maar ook in het westen krijgt het kruid steeds meer belangstelling.
Veel voedingsmiddelen bestrijden ontstekingen in uw lichaam. Deze omvatten vette vis (zoals zalm), vers fruit en bladgroenten, om er maar een paar te noemen. U kunt ook kruiden met ontstekingsremmende eigenschappen gebruiken, zoals kurkuma, gember of knoflook. Het volgen van een ontstekingsremmend dieet kan helpen ontstekingen in uw lichaam te verminderen en te voorkomen .
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
Als antwoord daarop, raden we een biertje aan. Yep. HOP is een bekende ontstekingsremmende plant en is volledig natuurlijk. Hoewel we aanraden om alcohol te vermijden tijdens een flare-up, kan de hop in bier de negatieve effecten van alcohol tegengaan als je na het werk een drankje neemt.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Tomaten bevatten veel vitamine C, kalium en lycopeen, een antioxidant met indrukwekkende ontstekingsremmende eigenschappen. Lycopeen kan bijzonder gunstig zijn voor het verminderen van pro-inflammatoire verbindingen.
Volgens onderzoek uit 2021 is aangetoond dat vitamine D een krachtig ontstekingsremmend effect heeft en dat een tekort aan deze voedingsstof kan bijdragen aan chronische ontstekingen.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Broccoli: Kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool, spruitjes, kool, rucola en boerenkool zijn rijk aan sulforafaan, een antioxidant die helpt ontstekingen te verminderen. Ze bevatten ook oplosbare vezels, die de spijsvertering op peil houden.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Zwarte, witte en groene thee zijn rijk aan antioxidanten en polyfenolen die ontstekingen kunnen helpen bestrijden. Sommige kruidenthee heeft ook ontstekingsremmende voordelen. Veel kruiden en specerijen bevatten ook verbindingen die ontstekingen kunnen helpen bestrijden.
Water. Het is een mythe dat je acht glazen water per dag moet drinken, maar water is alsnog de gezondste dorstlesser. Het bevat namelijk geen suikers, vet, of kleur, geur- of smaakstoffen. Het vult alleen je vochtgehalte aan en voorziet je niet van andere voedingsstoffen.
Wat kunt u zelf nog doen om de klacht te verminderen/verhelpen? Zelf kunt u niet veel doen tegen een ontsteking. Het is een normale en meestal gezonde reactie van het menselijk lichaam op beschadiging van weefsel of schadelijke prikkels van buitenaf.
Het lichaam slaat overtollige suiker op in de vorm van vet, wat kan leiden tot huidstriemen en een verlies van elasticiteit. Bovendien kunnen de ontstekingen die door suiker worden veroorzaakt, bijdragen aan andere huidaandoeningen zoals rosacea en eczeem.
Behandeling van onderhuidse ontstekingen
Raadpleeg dan altijd een arts voor een nauwkeurige diagnose en een passend behandelplan. En hoewel de verleiding groot kan zijn: knijp de ontsteking nooit zelf uit! Je kunt daarmee de infectie verspreiden en het genezingsproces belemmeren. Houd het gebied schoon en droog.
Ontstekingen kunnen bestreden worden met ontstekingsremmende middelen. Vaak worden deze al toegepast voordat de oorzaak van de ontsteking weg is, om de symptomen (waaronder pijn) weg te nemen. Ontstekingsremmers (anti-inflammatoire preparaten) worden ook wel antiflogistica genoemd.
Voedingsmiddelen die ontstekingsbevorderend kunnen zijn: Sterk bewerkte voedingsmiddelen, zoals maïstortillachips, gefrituurd voedsel en te veel rood vlees, suiker, tarwe, rogge en gerst bij mensen met een glutenallergie of coeliakie .
Psychologische stress, zoals langdurig te hoge werkdruk, relatieproblemen, onrecht, eenzaamheid of financiële stress kunnen daarom belangrijke oorzaken zijn waardoor een ontsteking chronisch wordt. Hoe meer leed iemand heeft meegemaakt in zijn leven, hoe groter de kans dat dergelijke factoren meespelen.