Gordijnen zonder "echte" stof zijn niet geschikt voor een geluidswerend effect. Het is de stof die het geluid dempt en de akoestiek verbeterd. Hierdoor kom je voor de beste geluidsisolatie uit op (gevoerde) overgordijnen.
Gebruik dikkere stof
Dikkere stoffen absorberen geluidsgolven beter. Overgordijnen doen het beter dan inbetweens. Dikke stoffen zijn beter dan dunne. Gevoerde gordijnen doen het beter dan ongevoerde.
Geluiddempende materialen
De geluidsdempende stoffen van ShowTex zijn dan ook ideaal om geluidsgolven te absorberen en controleren. Wil je graag de geluidskwaliteit van jouw locatie verbeteren en de nagalmtijd verminderen met geluidswerende stoffen? Kies dan voor fluwelen, katoenen of wollen gordijnen.
Gordijnen hebben niet echt een geluidswerend effect. En ook de brandvertragende gordijnen houden het geluid niet tegen. Toch bestaat er zoiets als geluidswerende gordijnen, gemaakt met een speciale technologie die geluid absorbeert tot 15 decibel.
Gordijnen helpen goed tegen galm. Kies bij voorkeur een dikke raambekleding of gordijnen met een dubbele laag stof. Heb je liever transparante gordijnen kan je overwegen om ze te combineren met een plissé of een rolgordijn. Des te meer lagen tussen het glas en de ruimte, des te minder galm.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Geluidsdempende gordijnen zijn een hulpmiddel bij het weren van geluid. Het is zeker geen oplossing die het geluid 100% buiten zal houden. Zie het als een "zwitserse gatenkaas". Meerdere lagen, zoals b.v. geluidswerend glas en of geluidswerende kozijnen zijn vaak ook nodig om een groot verschil te maken.
Een van de meest praktische oplossingen is het gebruik maken van tochtstrippen en dubbele tochtbanden. Deze strippen en banden zijn in vrijwel elke bouwmarkt te verkrijgen. Deze simpele strips zorgen ervoor dat kiertjes onder deuren worden gedicht waardoor het geluid al meer gedempt wordt.
Voor het beste effect is het bij geluiddempende gordijnen belangrijk dat het gordijn het volledige raam bedekt. Een extra voering toevoegen is nog beter. Hoe dikker de stof, hoe meer het geluid gedempt wordt. Zo maak je jouw kamer zo geluidsdicht mogelijk met geluidswerende gordijnen.
Geluidswerend isolatieglas
Thermobel dubbel glas levert een geluidsisolatie (Rw) tot 40 dB en is dan ook ideaal voor woningen en gebouwen, waarbij een geluidsintensiteit van minimaal 50 dB en maximaal 80 dB wordt gemeten.
De maximale geluidreductie van één rolluik is 35 dB. Dit is het geval als u kiest voor een rolluik waarvan de dubbelwandige lamellen een staaldikte van 1,5 mm hebben. Twee geluidwerende rolluiken achter elkaar plaatsen, levert de hoogst haalbare geluidreductie van 46 dB.
Een akoestisch doek is een geluidsabsorberend gordijn voor het creëren van een studio akoestiek. Indien je ruimte veel ongewenste reflecties (galm/echo) geeft, kan dit tot ergernissen leiden. Dit komt met name tot uiting bij het maken van muziek of wanneer je met meerdere personen tegelijk aan het praten bent.
Andere textiel soorten die gebruikt kunnen worden zijn een kaasdoek, linnen, polyester of trevira. Canvas, waar ook foto's op af worden gedrukt, is eigenlijk net te dicht van structuur. Een akoestisch materiaal erachter plaatsen zal dan ook maar weinig verschil maken.
Standaard dubbel glas werkt al geluidswerend. Twee glasplaten en de spouw (de ruimte tussen de glasplaten) dempen de trillingen. Hoe breder de spouw in het dubbel glas, hoe beter geluidsisolerend het glas is.
Er is 10 tot 30 dollar per vierkante meter nodig om een huis geluiddicht te maken. De aanzienlijke kosten van deze taak zijn voornamelijk voor substantieel materiaal, zoals in massa geladen vinyl (Go gebruikt op de vloer) en akoestische componenten (Te gebruiken op andere gronden).
bijv. naamw. zodanig geïsoleerd dat geluiden niet binnen kunnen dringen of de ruimte verlaten.
Goedkope rolgordijnen voor ieder raam
Bij Kwantum kun je rolgordijnen op maat laten maken voor de laagste prijs van Nederland! Met een rolgordijn op maat bepaal je zelf de lichtinval.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Piepschuim is geluiddempend. Het is zeer geschikt om tegen wanden aan te brengen als u ruimten geluidsdicht wilt maken. U kunt bij ons kiezen uit verschillende kwaliteiten en soorten schuim.
Hoe dunner de gordijnen, hoe minder geluiddempend ze werken. Daarbij speelt de hoeveelheid stof een rol. Metalen, kunststof en houten raambekleding doen niets voor de akoestiek. Door ze te combineren met overgordijnen zorgt u ervoor dat de ruimte toch minder hol klinkt en daardoor gezellig aanvoelt.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.