Atreus (Oudgrieks: Ἀτρεύς) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is een zoon van Pelops en Hippodameia, en aldus een van de slachtoffers van de vloek van Myrtilus.
Bij Leto, een dochter van de Titaan Koios, kreeg Zeus twee kinderen: Apollo, de god van welvaren en ordening, beschermheer van de wet en van alles wat goed en schoon is in de natuur en bij de mensen, en Artemis, een beschermende en heilbrengende godin van de natuur. Beiden waren zij ongehuwd.
Kratos (Cratos) (Grieks: Κρατος, Latijn: Cratus) is een Griekse god, de personificatie van sterkte en kracht. Hij was de zoon van de Titaan Pallas en de nimf Styx en de broer van Zelus, Bia en Nikè. Hij en zijn bloedverwanten waren allemaal metgezellen van Zeus.
De Griekse Zeus werd geassocieerd met wind, regen en bliksem, net als de Thracische Sabazios. Ook de Luwische Tarhund, de Hettitische god Teshub, en de Noord-Europese god Thor zijn typische stormgoden.
Een bekende liefde van hem was de godin Dione die met hem de godin Aphrodite heeft gebaard. Zeus heeft vele heldhaftige kinderen, zoals: Athene, Hermes, Herakles (ook wel Hercules) en Perseus. Kinderen die Zeus met Hera heeft gekregen zijn Hebe, Hephaistos, Eileithyia en Ares.
Thor is getrouwd met Sif. Loki schoor de haren van Sif af, waarna Thor eiste dat hij voor nieuwe haren zou zorgen. Jarnsaxa is de minnares en tweede vrouw van Thor volgens de Proza-Edda en werd door hem moeder van Magni en Modi.
In de Noorse mythologie werd Frigg (Edda's) of Frigga (Gesta Danorum) de "Eerste onder de godinnen" genoemd, de vrouw van Odin, koningin van de Æsir, en godin van het firmament.
Met Fjorgyn (Aarde) heeft hij een zoon Thor en met een reuzin een zoon Vidar (God van de wraak), die hem in de eindstrijd zal wreken. Met Rindr (winterse bevroren aarde) heeft hij de zoon Vali.
Loki (ook Looki, Loke, Lopt of Loptr) is de god van chaos en leugens uit de Noordse mythologie.
Zijn vrouw heet Freya (de naam vrijdag kom van Freya.) hij heeft vele zoons. Onder andere de bekende god van de donder Thor (Donar), en Baldr en Hodr die in veel verhalen voorkomen. De naam van de dag 'woensdag' komt van de West-Europese naam voor Odin, Wodan.
Een ander zeer bekend attribuut van Freya vormen haar boskatten, die haar strijdwagen voorttrekken. Deze dieren zie je bijna altijd met Freya afgebeeld. Deze boskatten, die als haar troeteldieren werden beschouwd, stonden symbool voor de magie waarvan Freya ook de godin was. De ene boskat is zwart en de andere wit.
Asgaard (Oudnoords Ásgarðr) is in de Noorse mythologie de plaats waar de Asen en Asinnen (de goden) woonden, die afzonderlijk wordt beschouwd van de wereld waar de mensen wonen (Midgaard), en hetzij in de ruimte hetzij in het centrum der wereld gesitueerd.
Venus is te herkennen aan haar lange, golvende haar, dat vaak tot aan haar heupen liep. Toch droeg ze het soms gebonden, vooral omdat dit op beelden makkelijkere te maken was. Venus had niet echt vaste attributen. Vaak werd ze afbeeld met een appel, een spiegel, een roer of een dolfijn.
Zij rees uit de baren van de zee op als de schoonste van alle vrouwen, blank als het schuim, waaruit ze geboren werd, en beminnelijkheid en lieftalligheid lagen op haar glimlachend gelaat en over haar gehele wezen. Zo kreeg ze de naam Aphrodite, “de uit schuim geborene”, of Anadyomene, “de opduikende”.
Pluto is binnen de Romeinse godsdienst de god van de onderwereld.
Diana, als equivalent van Artemis, gold als zijn tweelingzuster. Maar het was vooral Phoebus Apollo - later vereenzelvigd met Sol Invictus - die als zonnegod door de Romeinen werd vereerd. Hij zou de patroon worden van de Augusteïsche periode, die men ook wel gouden of Apolloneïsche periode noemde.
Zeus heeft vele heldhaftige kinderen, zoals: Athene, Hermes, Herakles (ook wel Hercules) en Perseus. Kinderen die Zeus met Hera heeft gekregen zijn Hebe, Hephaistos, Eileithyia en Ares. De god Zeus heet bij de Romeinen "Jupiter", bij de Noormannen (ook wel Vikingen) "Thor" en bij de Germanen "Odin".
Mars was de Romeinse god van de oorlog, maar had daarnaast ook nog enkele vruchtbaarheidsfuncties. Hij was bekend bij alle Italische volkeren.
Nadat Zeus, voor de Romeinen Jupiter, hem had verdreven vestigde Kronos zich in Italië. Door de Romeinen werd hij vereerd als Saturnus.
De Aarde is vanaf de Zon gerekend de derde planeet van het zonnestelsel. Ze is zowel qua massa als qua volume de grootste van de vier binnenste planeten, die een vast oppervlak hebben van steenachtig materiaal, en (naar de Aarde) "aardse planeten" worden genoemd.
Kronos (Oudgrieks: Κρόνος) of Cronus (gelatiniseerd) is een figuur uit de Griekse mythologie. Het equivalent in de Romeinse mythologie is Saturnus. Hij is de jongste van de Titanen, zoon van Ouranos en Gaia.
In de mythologie is een titaan een van de twaalf Titanen en Titaniden. Zij zijn samen met de cyclopen en de Hekatoncheiren, dat waren honderdarmige reuzen, zonen en dochters van Ouranos, de hemelgod, en Gaia, de aarde, hoewel andere mythen vertellen dat Gaia hen uit zichzelf heeft voortgebracht.
Galileo Galilei was de eerste die Mars door een telescoop bekeek. In 1666 ontdekte de astronoom Cassini poolkappen op Mars. Christiaan Huygens tekende de eerste Marskaart met Syrtis Major, berekende de omlooptijd en nam een poolkap waar.
De afstand tussen de aarde en de maan is ongeveer 1,28 lichtseconde. Het licht doet er 8 minuten en 21 seconden over om van de zon naar de aarde te reizen (een afstand van 1,58 × 10-5lichtjaar). De dichtstbijzijnde ster na onze zon, Proxima Centauri, is 4,24 lichtjaar van ons verwijderd.
Proxima Centauri is de ster die zich, zoals de benaming ook aangeeft, het dichtst bij het zonnestelsel bevindt: op 4,25 lichtjaar.