Gevaarlijke stoffen is een verzamelbegrip. Het verwijst naar een groot scala aan producten en werkzaamheden waarbij chemische stoffen een risico vormen. In ziekenhuizen en revalidatiecentra valt te denken aan cytostatica, desinfecterende middelen, oplos- en reinigingsmiddelen, laboratorium- en zwembadchemicaliën.
Voorbeelden van zeer zorgwekkende stoffen zijn lood, koper, vinylchloride en benzeen. Ze kunnen op verschillende manieren in de lucht, de bodem of het water terechtkomen. Landbouw, industrie en verkeer kunnen hiervan de oorzaak zijn. Maar ook huishoudens kunnen zorgen voor vervuiling.
Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die mogelijk gevaar opleveren voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Deze stoffen kunnen zitten in verpakte producten, zoals schoonmaakmiddelen, kitten, verven en smeermiddelen. Ook kunnen gevaarlijke stoffen tijdens het werk ontstaan.
stoffen die onder de NeR Nederlandse emissierichtlijn lucht (Nederlandse emissierichtlijn lucht ) als MVP Stoffen waarvoor de minimalisatieverplichting geldt (Stoffen waarvoor de minimalisatieverplichting geldt ) of ERS Extreem risicovolle stoffen (Extreem risicovolle stoffen ) stof waren ingedeeld.
Alle chemische stoffen vallen onder REACH, op een paar uitzonderingen na zoals radioactieve stoffen, afvalstoffen en bestrijdingsmiddelen. Hiervoor geldt andere wetgeving. Stoffen die zijn verwerkt in mengsels (verf en lijm) vallen ook onder REACH.
dieselolie, gasolie en licht stookolie met een vlampunt tussen 60°C en 100°C, UN 1202.
De gevaarlijke goederen worden ingedeeld in 13 verschillende klassen al naargelang het soort gevaar dat uitgaat van deze gevaarlijke stoffen. Bij een combinatie van gevaarlijke eigenschappen (bv: giftig en brandbaar) wordt de stof ingedeeld bij die klasse die het grootste gevaar vertegenwoordigt tijdens het transport.
Gevaarsetiketten klasse 6 worden gebruikt voor giftige en infectueuze stoffen. Onder klasse 6.1 vallen giftige stoffen en onder klasse 6.2 vallen infectueuze stoffen. Je bestelt gevaarsetiketten van ADR klasse 6 als losse vellen in papier, polyethyleen of vinyl, in formaat 100 x 100 mm of formaat 250 x 250 mm.
Botox of eigenlijk botulinetoxine is de giftigste stof die bestaat. Twee nanogram (twee miljoenste gram) per kilo lichaamsgewicht is genoeg om je je laatste adem uit te laten blazen. Bij een cosmetische botoxbehandeling krijg je een extreem lage concentratie van het goedje.
In voeding kunnen schadelijke stoffen zitten. Bijvoorbeeld dioxines, zware metalen en schimmelgifstoffen kunnen slecht zijn voor je gezondheid. Dergelijke stoffen brengen de voedselveiligheid in Nederland zelden in gevaar. Er zijn strenge wettelijke normen en regels die ervoor zorgen dat je niet te veel binnenkrijgt.
Hoe herken je gevaarlijke stoffen? Schadelijke producten in een verpakking kun je herkennen aan het etiket. Op het etiket staan rood-witte ruitvormige pictogrammen die het gevaar aanduiden. Er kan een signaalwoord bij staan.
De olie en smeermiddelen vallen onder categorie 3: Brandbare vloeistoffen. Daarnaast vallen de producten ook nog onder de definitie van vloeibare bodembedreigende stoffen.
Chemicaliën zijn synthetische stoffen, die door de mens gemaakt worden. Deze chemische stoffen worden gebruikt in tal van toepassingen, zoals de farmacie, productie van materiaal, cosmetica, hygiënische producten, voeding, enzovoort.
Stoffen die zijn ingedeeld in ADR klasse 8, VG II en III zijn bijtend of corrosief. In geval van een brand hebben deze stoffen minder vergaande gevolgen naar de omgeving van het bedrijf dan bijvoorbeeld de opslag van brandbare of giftige stoffen.
Gevaarlijke stoffen moeten vervoerd worden volgens regels / eisen van het ADR Accord relatif au transport international de marchandises Dangereuses par Route (Accord relatif au transport international de marchandises Dangereuses par Route ).
Klasse 9: Overige stoffen en voorwerpen
Een grote gecomprimeerde gascilinder, meestal kooldioxide, om het vlot en de overkapping op te blazen wanneer deze het water raakt. Diverse explosieve fakkels, gekleurde rookkaarsen, enz., om de aandacht van reddingsboten en zeevaartuigen te trekken.
Vaste of vloeibare (licht) ontvlambare stoffen mogen niet samen worden opgeslagen met: • oxiderende stoffen; • vergiftige stoffen of CMR; • corrosieve of bijtende stoffen; • samengeperste gassen (w.o. zuurstofflessen).
Ontvlambare stoffen branden zeer gemakkelijk. Deze stoffen kunnen gemakkelijk door vonk of open vuur worden ontstoken. Voorbeelden zijn wasbenzine, thinner en ethanol. Voor vloeistoffen en gassen zijn het vlampunt en de gebruikstemperatuur bepalend.
De RoHS richtlijn verplicht bedrijven het gebruik van gevaarlijke stoffen in EEA te beperken, om zo bij te dragen aan de bescherming van mens en milieu tegen de onaanvaardbare risico's van deze stoffen. De richtlijn voorziet in een restrictielijst met stoffen waarvoor limieten zijn gesteld aan het gebruik in EEA.
Volgens het Arbobesluit zijn bedrijven verplicht om zelf inspectie uit te voeren en de gevaarlijke stoffen die binnen het bedrijf aanwezig zijn te registreren. Het doel van de registratie is om de aard, mate en duur van de blootstelling van werknemers aan gevaarlijke stoffen te beoordelen.
De CLP-verordening (Verordening (EG) nr. 1272/2008) stemt oude EU-wetgeving af op het wereldwijd geharmoniseerd systeem voor de indeling en etikettering van chemische stoffen GHS, een systeem van de Verenigde Naties om gevaarlijke chemische stoffen te identificeren en gebruikers over die gevaren te informeren.