Plaats achter de pomp eventueel nog een mechanische filter die stofdeeltjes tegenhoudt. Een actief-koolfilter absorbeert geur- en kleurstoffen. Deze filters vragen wel enig onderhoud. UV-filters en omgekeerde osmose kunnen gekozen worden om het regenwater tot een nog hogere kwaliteit te zuiveren.
De TRIDENT regenwaterfilter
Ben je op zoek naar de beste regenwaterfilter voor je regenwaterput of -tank, dan is de TRIDENT filter van GEP absoluut een goede keuze. Deze onderscheidt zich van andere filters door het speciale driehoeksprofiel dat onder een specifieke hoek geplaatst wordt.
Uit de ervaringen van gezinnen die gekozen hebben voor het PLUVALOR-systeem, blijkt dat regenwater gefilterd op 10 micron voor alle toepassingen gebruikt kan worden, behalve voor voeding. Veilig nutswater wordt aldus verkregen door regenwater door een filter met een doorlaatbaarheid van 10 micron te sturen.
Heel vaak wordt een sedimentfilter gecombineerd met een actiefkoolfilter. Actiefkool zorgt ervoor dat je regenwater er helder blijft uitzien (verwijdert dus verkleuringen) en dat het niet vies ruikt. Net zoals een voorfilter, moet ook hier het filtervlies minstens 1x per jaar vervangen worden.
Met EPOXY en Aquaplan kunt u putten, muren, vloeren, funderingen, vijvers of waterreservoirs uitstekend waterdicht maken. Epoxy dicht namelijk alle barsten, gaten en scheuren en brengt een absolute waterdichte fundering aan. Er komt geen water meer door.
PLASPACTUNA® FLEX wordt onverdund rijkelijk met de borstel of rol aangebracht, in minimaal 2 lagen, zodat een totale minimumdikte van 2 mm wordt bekomen. Voor bijzonder zwaar belaste ondergronden, wordt aangeraden een wapeningsnet of vlies te gebruiken.
Je voorziet best de mogelijkheid om de put bij te vullen of over te schakelen op kraanwater, voor als die leeg komt te staan. Is er te veel regenwater, dan loopt de put over naar een infiltratievoorziening of de riool in de straat. Daar sluit je aan op de regenwaterafvoer.
Om regenwater te filteren heb je specifieke waterfilters nodig. Het water dat je hiermee filtert, is bedoeld om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen, voor wasmachinegebruik, tuinirrigatie en om je tuin te sproeien. Daar heb je immers geen drinkwater voor nodig.
Het versluizen van filters door algen, zandkorrels of vuil, zorgt ervoor dat de regenwaterpomp een te grote weerstand ondervindt. Zo riskeer je dat je installatie op een gegeven moment gewoon vastloopt. Reinig en vervang daarom minstens om de 6 maanden je regenwaterfilters.
Het hoogteverschil tussen de pomp en de tapwaterafnemers (kranen of toiletten) mag maximaal 15 meter bedragen. We raden je aan om nog een filter te plaatsen tussen de regenwaterpomp en de collector die het regenwater over het huis verdeelt.
Regenwater bevat immers micro-organismen en de UV-filter pakt deze aan. Het filtert de bacteriën en virussen in het putwater. Daarnaast maakt de UV-filter het 'harde' water ook zacht. Dit voelt niet alleen lekkerder aan.
De belangrijkste voordelen zijn de forse besparing op drinkwater en natuurlijk het feit dat regenwater geen kalk bevat. Het douchen met regenwater is technisch mogelijk. We hebben daarvoor het SafeWater system ontwikkeld. Deze zorgt voor microbiologisch veilig water, vrij van bacteriën en virussen.
In normaal kraan- en regenwater zitten mineralen, zouten, kalk, bacteriën,kalk etc. Osmose water is water waar alles uit gefilterd is. Osmose water wordt ook wel gedemineraliseerd, “puur”- of “schoon” water genoemd. Dit water laat geen residu op uw ramen achter, simpelweg omdat alles eruit gefilterd is.
Voor de cartouches heb je keuze tussen een wasbare voorfilter, een fijnfilter of sedimentfilter en een actieve koolfilter. De voorfilter en fijnfilter houden de onopgeloste vuildeeltjes tegen. De actieve koolcartouche elimineert geuren en smaken, verwijdert pesticiden, insecticiden en gechloreerde oplosmiddelen.
Deze Briya waterfilterpatroon MAXTRA+ 6-pack is verkozen tot het beste waterfilter 2022. En dat heeft zo zijn redenen! Zo bestaan deze waterfilters uit een fijne zeef waarmee je zand en vuil uit leidingen tegen kan houden én kan filteren.
Je reinigt de wanden en de bodem van de regenwaterput met een hogedrukspuit of hogedrukpistool. Al het water van de hogedrukspuit en de sliblaag zuig je uit de put. Je desinfecteert de put door een veilig en neutraal ontsmettingsmiddel te gebruiken. Je vult de regenwaterput voor een gedeelte met schoon leidingwater.
Probeer om twee soorten zand te gebruiken: fijn zand en grof zand. Strooi eerst het fijne zand bovenop de actieve kool. Doe vervolgens het grove zand in de fles, bovenop het fijne zand. Zo zal het water door meer lagen moeten stromen, waardoor het schoner zal worden.
Voor het water de regenwaterpijp ingaat, zorg je er best voor dat het vuil tegengehouden wordt. Gebruik bijvoorbeeld bladvangers aan de ingang van de regenpijp. Maak ook regelmatig de dakgoten schoon. - Een voorfilter met uitloop of afloop zorgt voor de afscheiding van het grootste vuil.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.
Wat te doen bij Stinkend regenwater? Een droge sifon of verstopte filters. Bij een lange droge periode, kan u de sifon op de overloop van de put opvullen met water. Een slecht functionerende nafilter: reinig de filter of vervang de filterpatronen.
Sinds 1 februari 2005 is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouwprojecten. Ze maken dus deel uit van de vergunningsaanvraag. Deze wetgeving is van toepassing op constructies met een dakoppervlakte groter dan 75 m². Bij een eengezinswoning moet het volume van de regenwaterput minstens 5000 liter zijn.