Codes. Ondertussen heb ik geleerd dat de TK1 staat voor uitgebreide bergtochten, de TK2 voor lange wandelingen over licht terrein, de TK4 voor hoogalpine expedities en de TK5 voor een stedentrip of een gemakkelijke wandeling.
TK 2 Cool: Deze wandelsok zorgt voor een optimaal warmtetransport en wordt aanbevolen bij (lage en hoge) wandelschoenen met Goretex materiaal. TK 2 Short Cool: Korte variant TK 2 sok voor de sportieve look in de lage wandelschoenen.
Vergeleken met normale sokken of sportsokken zijn wandelsokken anatomisch gevormd. Dat houdt in dat ze in de vorm van je voeten zijn gemaakt. Je houdt dus geen loze ruimte over die irritaties kunnen veroorzaken tijdens het wandelen. Vandaar dat wandelsokken altijd een linker (L) en een rechter (R) sok hebben.
Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af. De ondergrond waarop je loopt: op asfalt of paden met veel stenen en keien slijten schoenen sneller dan op zachte bos- en zandpaden.
De meest gebruikte materialen bij sokken tegen zweetvoeten zijn katoen, wol, polyester of bamboe. Katoenen sokken dragen koel en deze werken absorberend. Sokken van wol houden koele temperaturen vast, waardoor deze zweetvoeten kunnen voorkomen.
Gore-Tex® of Sympatex) met een extra DWR-laag aan de buitenkant. Een membraan is duurzamer en minder gevoelig voor slijtage dan een coating. Maar ook hier moet de waterafstotende laag regelmatig onderhouden worden. De waterdichtheid van het membraan daarentegen blijft altijd behouden zelfs na verschillende wasbeurten.
Bestel nu online uw Falke sokken via Sokkendirect.nl.
Daardoor hoef je weinig paar reserve sokken mee te nemen. Bij een hike van een week bijvoorbeeld, kun je kiezen voor één paar sokken aan, en één paar sokken in je rugzak. Als je langer op pad gaat, kun je een extra paar meenemen. Maar eigenlijk ligt het voor langere tochten meer voor de hand om onderweg te gaan wassen.
Sockwell Easy Does It sokken zijn speciaal geschikt voor mensen met gevoelige en/of kwetsbare voeten, diabetes patiënten en mensen met obesitas. De sokken voorkomen wrijving met de huid, hebben geen naden die voor irritaties zorgen en hebben een extra soepele boord die niet knelt.
4 : Voeten warm houden
Dunne sokken voldoen bij warmer weer, de tussenmaat is een prima allrounder en ideaal voor intensief wandelen terwijl de dikke sok alleen geschikt is voor lange afstanden in koud weer (en voor lang stilstaan, bijvoorbeeld op ijs).
Zeven paar per week. Stel, je doet de vieze sokken dagelijks in de wasmand en je doet (minimaal) eenmaal per week een was, die je kort daarna opvouwt en in de kast opruimt. Dan heb je steeds voorraad genoeg en zou je met veertien paar sokken al een heel eind komen.
Was je GORE-TEX®-kledingstuk in de wasmachine in warm (40 °C) water. Gebruik voor het beste resultaat een klein beetje vloeibaar wasmiddel. Gebruik geen poeder, wasverzachter of chloorbleekmiddel.
Om het goed schoon te maken, kun je een Gore-Tex schoen dus volzetten met water. Doe dit met handwarm water. Hierdoor kunnen de poriën van het Gore-Tex membraan zich legen in het water en lost zout erin op. Als je de schoon leegt is het membraan weer goed schoon en ventileert 'ie weer maximaal.
Vermijd sokken die katoen bevatten.
Katoen is een stof dat heel slecht droog en de bacteriën vasthoud. Kies voor wandelsokken die gemaakt zijn van materialen die zacht en slijtvast zijn en voldoende vocht afvoeren. Goede voorbeelden hiervan zijn: wandelsokken die merinowol, polyester en polyamide bevatten.
Het meest gebruikte materiaal in goede sokken is katoen. Katoen gaat ontzettend lang mee. Zeker als je kiest voor gekamd katoen, dan is het eindproduct slijtvast. Katoen zorgt er ook voor dat de kleur mooi blijft, zelfs na meerdere wasbeurten.
Waarom jij naadloze sokken nodig hebt
Zowel mentaal, als aan de voet. Met naadloze sokken is dit probleem verleden tijd. Bij naadloze sokken voel je de naad namelijk niet of nauwelijks. Dit zorgt voor een optimaal draagcomfort.
Het slijten van de wandelschoenen wordt door meerdere factoren bepaald. Allereerst toch door het aantal gelopen kilometers. Daar komt ook de norm van 1500 tot 2000 km tot vervanging vandaan.
Je tenen mogen de voorkant nooit raken (test dit bij het afdalen op het parcours in de winkel) en de schoenen moeten nergens knellen. Het is belangrijk dat je hiel goed gefixeerd zit in de schoen. Houd er rekening mee dat je wandelschoenen vaak een maat groter zijn dan je gewone schoenen.
Wil je toch iets meer stevigheid rondom je voet en enkel, maar nog wel de flexibiliteit in de zool ervaren, dan is de AB schoen aan te raden. Deze valt tussen de categorieën A en B in. Hiermee kun je prima lange afstanden wandelen of een meerdaagse trekking doen.
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
De beste kwaliteit sok is nog altijd gemaakt van wol. Bewezen is dat na veelvuldig wassen de glans en de kwaliteit langer mooi blijven, dan van bijvoorbeeld katoenen sokken. Bovendien neemt wol beter vocht op, zodat je langer droge voeten houdt.