Ben je benieuwd naar de EAN-code van je huidige energieaansluiting? Deze vind je op je energierekening, ook wel jaarafrekening genoemd. Vanwege het unieke karakter van iedere EAN-code kan het zijn dat je twee EAN-codes ziet op de energierekening, bijvoorbeeld een elektriciteit EAN code en een gas EAN code.
U vindt uw EAN-code (achttien cijfers - beginnend met 54144) op uw energiefactuur, of door te bellen naar uw netbeheerder. Als u zowel gas- als elektriciteitsklant bent, hebt u 2 EAN-codes: 1 voor elektriciteit, en 1 voor gas.
De EAN-code van uw gas- en/of elektriciteitsaansluiting vindt u op uw jaarafrekening van uw energieleverancier. Ook via het online EAN-codeboek vindt u uw EAN-code(s) snel terug. De informatie op de site wordt bijgehouden door de netbeheerders in Nederland en wordt maandelijks vernieuwd.
Je kunt je EAN-code opzoeken in het EAN-codeboek. Ga naar www.eancodeboek.nl, voer je gegevens in en je krijgt direct de EAN-code van je energie-aansluiting te zien. De informatie in het EAN-codeboek is afkomstig van de netbeheerders en wordt elke maand bijgewerkt.
Als je nog geen EAN-code ontvangen hebt, kan je deze aanvragen bij je netbeheerder.
EAN-nummer aanvragen. Eigenlijk raden we altijd aan om je EAN codes te kopen bij de officiële uitgever van deze codes: GS1. Sommige verkopers kopen ze aan bij een derde partij, vaak omdat het goedkoper is. Echter, je kunt je codes dan niet koppelen aan je naam of gebruiken in een merkregistratie.
Een EAN code is verplicht als je jouw producten wilt verkopen op platforms als Bol.com, Amazon of wil leveren aan winkels als CoolBlue. Je moet hiervoor officiële EAN-codes gebruiken om jouw producten te kunnen identificeren. Dit is niet mogelijk als je zelf barcodes hebt gemaakt via een generator.
EANcode.nl. Het koppelen van codes aan producten gebeurt op het desbetreffende verkoopplatform (bol.com, Amazon, etc.). Naast productgegevens en prijsinformatie vult u ook de EAN code in. Product en code wordt op deze manier automatisch aan elkaar gekoppeld.
Tip: een EAN code, EAN nummer en EAN barcodenummer zijn hetzelfde. Het zijn synoniemen voor dezelfde cijferreeksen, die onder streepjescodes staan op de producten.
De EAN-code is niet hetzelfde als het meternummer: met de EAN-code wordt een leveringspunt geïdentificeerd terwijl met het meternummer een toestel wordt geïdentificeerd, nl. de meter.
De EAN-code(s) van je huidige pand kan je terugvinden op je jaarfactuur en op je online klantenzone.
De EAN-code is het identificatienummer van uw aansluiting op het elektriciteits- of aardgasnet. De EAN-code bestaat uit 18 cijfers en begint met 5414. Deze code hoort altijd bij een bepaald adres (leveringspunt) en niet bij een persoon. U neemt de code dus niet mee als u verhuist.
Wat is het verschil tussen EAN, GTIN en GS1 codes? EAN is een afkorting van 'European Article Number'. Voordat GS1 Nederland onderdeel werd van de wereldwijde GS1 organisatie heetten we EAN Nederland. De naam EAN blijft hardnekkig bestaan in Nederland, maar is dus de voorloper van GS1.
Om je producten van barcodes te voorzien bestaan er twee mogelijkheden. Als product owner of verkoper op bol.com en Amazon, hebben jouw producten een uniek identificatienummer nodig. Hiervoor is een Global Trade Item Number (GTIN) of European Article Number (EAN) vereist, wat je bij GS1 kan aanvragen.
Dit is zo'n streepjescode. De eerste twee cijfers, de 8 en 7, staan voor het land waarvan het product afkomstig is. De acht en zeven staan voor Nederland. Dan volgen er 5 cijfers die staan voor het bedrijf waar een product vandaan komt: De bedrijfscode.
Elke EAN-streepjescode moet uniek zijn en betrekking hebben op slechts één object (artikel, verzendeenheid of bijvoorbeeld bedrijfslocatie). Het coderen gebeurt overal ter wereld volgens dezelfde regels en is internationaal gestandaardiseerd.
Nee, dit is niet verplicht. Verkoopplatformen vragen alleen om de EAN code cijferreeks.
Verplicht of niet? Het invullen van de informatie over verpakkingen is niet verplicht.
►EAN is een afkorting van Europees Artikel Nummer. Het is een 13-cijferige code die zich op een product onder de streepjescode bevindt. Het is een unieke code om zo een product of producteenheid een identificatie te geven.
Waarom zou u EAN codes aanvragen? De EAN nummers zijn een vereisten als u een product wilt aanbieden, zowel online als in fysieke winkels. Met de codes geeft u de producten een uniek kenmerk, zodat grote online platformen zoals Bol.com, Amazon en Google Shopping uw aanbod kunnen identificeren en zullen accepteren.
Op slimme en digitale meters meestal bij de streepjescode. Heeft u geen slimme- of digitale meter? Dan vindt u het meternummer achter de letters 'No' of "PEN" op de meter.
De EAN-code is een uniek nummer dat gelinkt is aan je energiemeter. Het begint altijd met 54 en bestaat uit 18 cijfers. Je kan de EAN-code terugvinden op je contract of facturen.
De streepjescode
Vrijwel alle verpakte producten die in Nederland en België in de schappen liggen hebben een GTIN-13-code, dus een reeks van dertien cijfers.