E-nummers die dierlijke componenten kunnen bevatten: E120; E160a; E160d; E160e; E161g; E234: E304: E322: E422; E431 t/m E436; E442; E445; E470a; E470b; E471; E472a t/m f; E473 t/m E477; E479b; E481 t/m E483; E491 t/m E495; E570; E626 t/m E635; E640; E901; E904; E920; E966; E1518.
E640: Wordt gebruikt als broodverbeteraar. Het wordt gemaakt uit gelatine en slachtafval. Deze kunnen beiden van varkens of niet halal geslachte dieren komen.
E-nummer E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren, gebruikt in Emulgatoren en stabilisatoren. E471 komt uit de groep Emulagatoren, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen en stabilisatoren E400 - E499.
Verdachte E-nummers
Antiklontermiddel (E570), smaakversterker (E626) en verdikkingsmiddel (E471) kúnnen van dierlijke oorsprong zijn, namelijk van slachtvet of vleesextracten, maar het hoeft niet. De stof kan ook plantaardig of kunstmatig zijn.
Beendermeel: Gemaakt uit botten van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen).
E400-495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen. E500-586 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen. E620-650 Smaakversterkers. E900-915 Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen.
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.
Dit e-nummer wordt gebruikt in 100 producten, waaronder Amandelmelk (Alpro), Soja sandwich-paté - Nature (Tartex Bio), Vitalinea - Verse slagroom (Danone), Natuursalade (Abinda) en Clown-ice (Mucci).
Waar zit het in? E250 zit bijvoorbeeld in hotdogs, rookworsten, ham, spek en salami. Maar ook in boterhamworst, paté, kipfilet en diepvriespizza's. Ook biologische vleeswaren bevatten E250.
Friet is meestal veganistisch, zolang het in plantaardige olie gebakken wordt en voorzien wordt van veganistische sauzen als ketchup, curry of piccalilly. Veganistische snacks zijn onder andere het broodje falafel en sommige soorten groentekroketten.
Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch. Al deze merken zijn in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.
Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Voor boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt en voor fabriekskaas gepasteuriseerde melk.
Snoep halal is in onze webshop verkrijgbaar van merken zoals Red Band, Katja en Haribo. Van Red Band en Haribo is niet al het snoep halal, maar een product als de Red Band Gesuikerde Aardbeien valt wel onder halal snoep. Of kies de Haribo Zure Bommen: heerlijke zure snoepjes in verschillende smaken.
Welke stoffen zitten er in dit middel? De werkzame stof in dit middel is paracetamol. Een tablet bevat 500 mg paracetamol. De andere stoffen in dit middel zijn maïszetmeel, gelatine, croscarmellose natrium en magnesiumstearaat.
Zo hebben onze Franse collega's inmiddels al 327.000 handtekeningen opgehaald tegen de additieven E249 (kaliumnitriet), E 250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (nitraat) kalium in vlees dat potentieel kankerverwekkend kan zijn.
Glycerol of Glycerine1 is een kleurloze suiker-alcohol. Het is een natuurlijk bestanddeel van vetten, zowel dierlijke als plantaardige. Glycerol wordt voornamelijk gewonnen tijdens de productie van biodiesel, maar soms ook uit dierlijk vet.
Glutamaat kan aan producten toegevoegd zijn als smaakversterker en is verantwoordelijk voor de hartige 'umamismaak' van voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons en hartige snacks. Binnen de groep glutamaat heb je glutaminezuur (E620) en glutamaten (E621 tot en met E625).
E-nummer E500(i) Natriumcarbonaat, gebruikt in Base en zuurteregelaar. E500(i) komt uit de groep Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen E500 - E599.
Enkele E-nummers kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals kaliumnitriet (E249) en natriumnitriet (E250). Fabrikanten voegen deze stoffen toe aan vleeswaren om te voorkomen dat de producten besmet raken met de bacterie die botulisme veroorzaakt.
Verborgen verslaving
En zout is verslavend. Maar ook andere stoffen zetten in op smaak en zorgen ervoor dat je steeds meer wilt. Zoals suiker en additieven als E621 (ook gekend als MSG, mononatriumglutamaat). Samen zorgen de additieven ervoor dat je moeilijk van dit tussendoortje kunt afblijven.
E-nummer E221 komt uit de groep Conserveermiddelen en voedingszuren E200 - E299 . E221 wordt gebruikt in bijna alle eet- en drinkwaren, jams, fruitproducten, aardappelproducten en groenteconserven.