Dat ligt er aan hoeveel moedermelk jij nodig hebt. Een enkele elektrische borstkolf is top voor wanneer je af en toe moet kolven en geen zin hebt om dit met een handmatige borstkolf te doen. Wanneer je echter meer moedermelk nodig hebt, dan kan een dubbele borstkolf handig zijn.
Ziektekiemen en infecties
Moeders bieden hun baby bescherming tegen de ziektekiemen die ze zelf meedragen, maar niet tegen die van een andere moeder. Omdat de onderdelen niet altijd voldoende ontsmet kunnen worden, kan een tweedehands borstkolf dus een besmettingsgevaar vormen.
Bij het kiezen van een kolfapparaat kun je letten op het zuigritme en de zuigkracht van de kolf. Bij een handkolf bepaal je zelf de zuigkracht en het zuigritme. Bij vrijwel alle elektrische kolfapparaten zijn zuigkracht en zuigritme regelbaar, om het drinken van de baby zoveel mogelijk na te bootsen.
Wat heb je allemaal nodig als je kiest voor fulltime kolven? Een dubbelzijdige, elektrische kolf met een goede accu. Dubbelzijdig en elektrisch omdat je dan stukken sneller klaar bent.
Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Probeer ongeveer 10 kolfsessies per dag in te lassen. Zet de kolf zo neer dat iedere keer wanneer je langs de kolf komt, deze even extra gebruikt. Kolf echter niet vaker dan iedere 45 minuten.
Wanneer je een kolfapparaat wilt aanschaffen kun je kiezen tussen een handkolf deze bedien je met je hand) of elektrisch kolfapparaat. Handmatig kolven is bijvoorbeeld handig wanneer je heel af en toe moet kolven. Wanneer je dagelijks moet kolven is een elektrisch kolfapparaat een stuk fijner.
Zodra je melk is doorgekomen, kun je met dubbel kolven meer melk in minder tijd afkolven. Deze methode leegt de borsten ook beter, wat de melkproductie eveneens bevordert. Hoewel iedere moeder anders is, is het vaak een goed idee om meteen na, of een uur na een voedingsbeurt melk af te kolven.
De zeer positief beoordeelde en beste handkolf is de Philips Avent Handkolf SCF330/20 (Ook wel de Philips Avent Comfort genoemd). De voorloper van dit model was de Philips Avent Isis. De kolf is vooral heel praktisch. Door het unieke ontwerp van de borstschild kun je gemakkelijk zitten tijdens het kolven.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Bijvoorbeeld 's morgens de ene borst afkolven terwijl de baby uit de andere drinkt. Of als er een voeding wegvalt, kolf je die af. Goed ontbijten voordat je aan het werk gaat, dat verhoogt je kolfopbrengst. Als je kolvende collega's hebt, organiseer samen te gaan kolven.
Door minder vaak te kolven zal de melkproductie afnemen. In principe stimuleer je de melkproductie het beste als je om de twee à drie uur kolft. 's Nachts mag er wat langere tijd tussen zitten. Door kolven komen hormonen vrij: Prolactine zorgt voor het aanmaken van melk.
Binnen de kolven heb je handmatige, enkelzijdige of dubbelzijdige kolven. Handmatig is prima en bijzonder effectief voor af en toe kolven.
Wanneer je een dubbelzijdige elektrische kolf gebruikt om de melkproductie te stimuleren, gebruik dan een snel kolfritme van 120 cycli per minuut. Het snelle ritme bootst de zuigbewegingen van de baby na om lactogenese 2 uit te lokken.
SCHOONMAKEN EN ONDERHOUD VAN JE BORSTKOLF
*Was 1 x per dag alle onderdelen die met moedermelk in aanraking komen af met een sopje met afwasmiddel. Dit is belangrijk omdat afwasmiddel de onderdelen ontvet. Een vettig laagje op de onderdelen kan ervoor zorgen dat de kolf minder goed vacuüm geeft.
Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen. Zodra er geen melk meer komt moet je stoppen.
Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk regelmatig te kolven: minstens 7 keer per 24 uur, waarvan één keer in de nacht. Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Voordelen van prenataal kolven:
Je leert de (hand)techniek en je borsten kennen. Oefening baart kunst! uit onderzoek blijkt dat de voeding er gemakkelijker van op gang komt. je hebt je eigen waardevolle eerste melk direct voor je baby ook als deze nog niet aan de borst kan.
Handkolven is het handmatig verwijderen van melk uit de borst. Kolven kan nodig zijn omdat je baby te klein of te ziek is om aan de borst te gaan. Kolven is iets wat je moet leren. Het is normaal dat je de eerste keren weinig tot geen melk kolft, ook als de melkproductie al goed op gang is.
Voordelen van de Elvie kolf
De Elvie kolf is heel stil. Geen dreunend geluid dus, als je zit te kolven. De elektrische kolf is lekker klein en past in z'n geheel in je beha. Je kunt de Elvie kolf ook met een app bedienen en in de app bijhouden hoeveel je kolft en welke stand je wilt gebruiken.
Beide manieren moeten je goed uitgelegd worden door een professional. Blijf oefenen met het aanleggen, daarna kan de afgekolfde melk gegeven worden. Als je baby de voeding op heeft, kun je zelf gaan kolven, de afgekolfde melk kan dan weer bij een volgende voeding gebruikt worden.
In het begin speelt het hormoon prolactine een belangrijke rol, omdat je lichaam dit juist 's nachts in grote hoeveelheden aanmaakt. Zo krijgt je baby meer melk binnen. Nachtvoedingen hebben dus wel degelijk een functie.
Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.