Het Barolo gebied ligt in het zuidelijke deel van Piemonte, genaamd de Langhe, een heuvelachtig gebied even ten zuiden van het stadje Alba. De Barolo wordt uitsluitend gemaakt van Nebbiolo druiven. De Nebbiolo druif is een laat rijpende druif. De naamgeving komt waarschijnlijk van het woord Nebbia, dat mist betekent.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
Barolo uit Piemonte, Italië
Zoals gezegd ligt het productiegebied voor Barolo DOCG in Piemonte, ofwel Piëmont, in Italië.
De druiven moeten uit een wijngaard komen binnen het aangegeven gebied. De wijn moet gemaakt zijn van 100% Nebbiolo druiven. Barolo moet een minimaal alcoholpercentage van 13% hebben. Na vinificatie moet de wijn minimaal twee jaar hebben gerijpt op houten vaten en mag pas na het derde jaar op de markt worden gebracht.
Wat is de prijs van een Barolo? Barolo is GEEN goedkope wijn, Een echte Barolo kost al gauw minimaal € 20,00 tot € 25,00 - ( En wil je dit bedrag niet uitgeven dan is mijn advies koop dan GEEN Barolo maar een andere mooie Italiaanse wijn, bijv. Een Chianti, of een Barbera of een Langhe Nebbiolo.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
De druivenrassen die de basis vormen van de Amarone zijn de Corvina, Rondinella en Molinara. Deze druivenrassen vindt u ook terug in de Valpolicella en zogenaamde Ripasso wijnen.
Barolo uit een minder goed jaar kan je ongeveer 10 jaar lang bewaren. Barolo uit een goed jaar, kan je zelfs tot 30 jaar bewaren. De goede Barolo-wijnjaren zijn '90, '96, '97, '00, '01, '04, '06, '07, '10, '13, '15 en '16.
Voordat een Barolo op de markt gebracht mag worden moet deze minimaal 3 jaar oud (2 jaar op hout, 1 jaar op fles) zijn, voor een Riserva is dit 5 jaar (3 jaar op hout, 2 jaar op fles). Veel merken brengen hun flessen dan ook na 3 of 5 jaar (normaal of riserva) op de markt.
Barolo, Barbaresco en Amarone worden ook wel de 'Bad Boys of Italy' genoemd. Zowel Barolo als Barbaresco worden van de Nebbiolo druif uit Noordwest Italië gemaakt. Barbaresco wijnen zijn wat eleganter met een hart van donker fruit, witte peper en mineralen.
Nebbiolo is een blauwe druif die veel fans heeft en voornamelijk groeit in de Italiaanse streek Piemonte. Dit is de druif van de grote Barolo wijnen. De Nebbiolo wordt gebruikt voor de grote wijnen van Italië.
Pinot Noirglas
Geschikt voor: rode Bourgogne, Barolo, Barbaresco, Pinot Noir, Beaujolais Cru, de betere Champagne.
Eerder schreven we al een artikel over de beste Italiaanse wijnstreken. Komen de beste Italiaanse wijnen dan ook uit deze streken? Over het algemeen wel. Iedere wijnliefhebber kent toppers als de Barolo, de Barbaresco, de Amarone, de Suave, de Brunello di Montalcino en de Chianti.
Amarone Cinque Stelle van Michele Castellani verovert alle smaakpapillen met zijn perfecte synthese tussen traditie en innovatie. Hoort tot de beste 1% Amarone's ter wereld, volgens Vivino. En scoorde 16 punten (goed-zeer goed) in het blad Perswijn van augustus 2020.
De reden om een fles wijn te decanteren is om droesem in de wijn te scheiden van de wijn. Droesem in een wijn is heel natuurlijk. Dit zijn kleine deeltjes die al die tijd aanwezig waren, maar na verloop van tijd samenklonteren en naar de bodem van de fles zinken.
Met een hulpmiddel als een Vacu Vin kunt u wijn wel iets langer bewaren, ongeveer vijf dagen. Het doet wel enige afbreuk aan de kwaliteit van de wijn. Wanneer u de geopende wijn in de koelkast zet, blijft deze langer goed – dat geldt óók voor rode wijn!
De wijn wordt gemaakt van een mix van de druiven Corvina, Corvinone, Rondinella of Molinara.
Ripasso is een methode om de Italiaanse Valpolicella wijnen te verbeteren. De Valpolicella wijnen zijn afkomstig uit de Italiaanse wijnstreek Valpolicella, dat zich bevindt in het noorden van Italië tussen Verona en het Gardameer.
Ripasso is eigenlijk een methode om een 'gewone' Italiaanse Valpollicella wijn iets beter te maken met de schillen van de Amarone wijn. Zonder Amarone kan de Ripasso niet geboren worden… Letterlijk betekent Ripasso: gepasseerd!
Denk aan wijnen van lokale druiven als negroamaro. Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
Retsina harswijn is een lichte wijn met een gemiddelde zuurgraad en een licht bittere smaak. De harswijn bevat tonen van dennenbomen, hars, kruiden en citrusvruchten. Afhankelijk van de kwaliteit van de hars en de druiven, verschilt de smaak van de Retsina per merk.
Er wordt rode wijn van de Montepulciano druif gemaakt in zo'n 20 van 95 Italiaanse provincies. De montepulciano druif is in Italië de op één na meest aangeplant druif. Verreweg de meeste van de Montepulciano wijn komt uit de Abruzzen waar ze de naam Montepulciano d'Abruzzo hebben.