De Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt, maar ook in Hongarije als Zöldveltelini. De witte wijn die van deze druiven wordt gemaakt is vaak fris en peperig, maar citrus en honing is ook mogelijk.
De druif wordt vaak gebruikt bij de productie van Sekt (de beroemde mousserende wijn uit Duitsland en Oostenrijk). Grüner Veltliner doet denken aan een blend van drie andere internationaal erkende druiven: hij is licht als Pinot Grigio , zuur als Riesling en heeft de kruidigheid van Sauvignon Blanc.
De naam betekent zoveel als 'groene uit Veltlin', wat verwijst naar de vermeende oorsprong van de druif: een gebied in de Alpen dat nu onderdeel is van Valtellina in Italië. Je vindt de druif in heel Oostenrijk, maar de beste wijnen komen uit Wachau, Kamptal, Kremstal, Traisental, Weinviertel en Wagram.
OORSPRONG. Hoewel hij op meer plaatsen in Oost-Europa voorkomt en er op kleine schaal in Nieuw-Zeeland mee wordt geëxperimenteerd, hoort grüner veltliner bij Oostenrijk. Een van de drie wijnstokken daar is grüner veltliner. De druif komt het meest voor in Niederösterreich, het gebied ten noorden van Wenen.
Is Gruner Veltliner droog of zoet? De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Alles wat groen, pittig of fris is past bijzonder goed bij deze wijn. Het is een perfecte begeleider van gerechten met een rijke smaak. Traditioneel wordt grüner veltliner veel bij klassieke Oostenrijkse gerechten zoals wienerschnitzel en gebakken niertjes geserveerd.
Grüner Veltliner is een middelrijpe druivensoort die doorgaans geen probleem heeft met het bereiken van fysiologische rijpheid in de meeste Noord-Europese wijngebieden waar hij wordt verbouwd. De wijnstok kan zeer vruchtbaar en hoogproductief zijn en kleine, geelgroene bessen produceren.
Deze wijnen zijn bedoeld om jong te drinken, wanneer de zuurgraad en fruitige smaken levendig zijn . Als u echter een duurdere Grüner hebt, zoals een Smaragd-botteling, kunt u deze het beste een paar jaar of zelfs een decennium laten staan.
Een algemene Grüner Veltliner kan je ongeveer 2 a 3 jaar na oogstjaar nuttigen. De krachtige wijnen zoals een Reserve kwaliteit zijn sterker in de smaak en kunnen langer bewaard blijven.
Gruner Veltliner is een witte wijndruif die snel aan populariteit wint sinds het in 2002 een aantal witte Bourgognes versloeg tijdens een beroemde blinde proeverij. De Oostenrijkse oorsprong, maar de naam Veltliner, wat " uit de Valtellina " betekent in de Italiaanse Alpen, blijft een mysterie. "Gruner" betekent groen.
Riesling is een aromatische witte druivensoort uit de Rijnstreek, zoeter met een lager alcoholpercentage. Gruner Veltliner een witte citruswijn uit Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië, Slowakije en is een echte “foodie” druivensoort.
Oostenrijkse wijnbouwgebieden
Oostenrijk heeft drie grote wijnbouwgebieden: Niederoesterreich (Neder-Oostenrijk), Burgenland en Steiermark (Stiermarken) .
Schlumberger Gruner Veltliner Sparkling Wine Brut is een heerlijke mousserende wijn afkomstig uit Oostenrijk van het merk Schlumberger.
Chardonnay wordt erkend als een van de zachtste witte wijnopties. Het is vaak een fluweelzachtere optie dan sommige van de scherpe witte wijnen op de markt. Chardonnay is vaak een van de huiswijnen voor bars en restaurants. Het is een hoofdbestanddeel van de wijnindustrie.
Lichte witte wijnen hebben een alcoholpercentage van 12,5% of minder. Hieronder vallen Pinot Grigio, zoete Riesling en Sauvignon Blanc . Ze passen goed bij zeevruchten, gegrilde witte vis, sushi en Mexicaans eten. Lichte witte wijnen zijn ook geschikt voor verfrissende sangria's.
Grüner Veltliner is een echt intrigerende druif - als hij jong is, is hij fris en pittig, en kan hij vergeleken worden met Riesling. Met de leeftijd wordt hij rond en krachtig, en lijkt hij meer op Chardonnay ! Toont ook altijd een duidelijk waterkers- of radijskarakter.
De meeste rode en witte wijnen blijven na opening nog 3 tot 4 dagen goed, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard. Ja, ook een geopende fles rode wijn kan je best in de koelkast zetten, hier blijven de smaak en aroma's beter behouden.
De zuurgraad maakt het een uitzonderlijke aanvulling op gefrituurde gerechten zoals fish & chips, gefrituurde kip en varkensschnitzel . Vrijwel alles past bij een Grüner Veltliner, inclusief sommige gerechten die notoir moeilijk te combineren zijn met wijn. Artisjokken zijn bijvoorbeeld berucht om hun koppigheid om te combineren.
Over het algemeen wordt Grüner Veltliner vaak beschreven als een exotische versie van Sauvignon Blanc – iets kruidiger en zuurder. De citrussmaken en hoge zuurgraad trekken ook vergelijkingen met Riesling. De afgelopen decennia is de druif ook verbouwd in Amerika, Noord-Italië, Hongarije, Nieuw-Zeeland en Australië.
Grüner Veltliner betekent letterlijk 'groene druif uit het dorp Veltlin in Tirol'. Er wordt algemeen aangenomen dat deze druif nauw verwant is aan twee andere druivensoorten die momenteel een comeback maken: Roter Veltliner en Früher Roter Veltliner, ook wel bekend als Frühroter Veltliner .
Chardonnay. Eén van de populairste witte druif ter wereld is wel de Chardonnay. De Chardonnay komt oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk. Tegenwoordig is hij in erg veel landen in de wereld te vinden.
Door het eten van witte druiven krijg je vitamine K en vitamine B1 binnen. Deze combinatie van vitamines zorgen voor sterke en gezonde botten. Ook bevatten deze druiven veel kalium wat erg goed is om je nieren, lever en darmen goed te laten functioneren.
Aroma en smaak: De druif staat bekend om zijn expressieve aroma's, die variëren van witte peper en limoenschil tot groene appel, peer en subtiele kruidige tonen . Hoogwaardige Grüner Veltliner kan complexe lagen ontwikkelen met nuances van honing, vuursteen, tabak en een karakteristieke kruidigheid, vaak beschreven als "peperig".