Over het algemeen kom je met witte wijn uit op drogere, frisse wijnen zoals sauvignon blanc of pinot grigio. Maar ook een chardonnay zonder eikenhout of een gewürztraminer kan heel lekker zijn. Met rode wijn is het vooral belangrijk dat je een gemiddeld stevige wijn hebt met niet te veel tannines.
Droge wijnen (rood of wit)
Droge rode of witte wijnen zijn goede kookwijnen. Gebruik rode of witte droge wijnen (afhankelijk van wat je kookt) bij runderstoofpotjes, romige soepen, bij mosselen en in rode of witte wijnsaus.
Een wijn die je niet zou drinken, verwerk je immers ook niet in een witte wijn saus! Ideale wijnen voor een witte wijnsaus zijn wat ons betreft de droge fruitige Alain Grignon Begut Viognier en de iets frissere Baron d'Embleme Sauvignon Blanc.
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Droge witte wijn is een blend van witte druiven die gefermenteerd zijn tot alle suiker verdwenen is . Het is doorgaans verkrijgbaar in de volgende variëteiten: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscadet, Albariño, Pinot Grigio, Soave, Picpoul en Grenache Blanc.
Er zijn veel geweldige keuzes, maar wij geven de voorkeur aan pinot grigio of sauvignon blanc . Deze lichtere wijnen brengen de smaak van uw gerecht naar voren zonder deze te overweldigen. Beide variëteiten worden geproduceerd in verschillende regio's en landen, dus u zult een verscheidenheid aan opties vinden.
Moscato, zoete rieslings en witte ports karamelliseren snel als ze worden gebruikt om een pan te deglaceren . Andere witte wijnen die vol van body zijn, voegen intense smaken toe aan het eten, dus het is het beste om eikenhouten Chardonnays en dergelijke te vermijden.
Pinot Grigio is subtieler en kan daardoor veelzijdiger zijn, terwijl Sauvignon Blanc met zijn uitgesproken smaken een statement maakt en de voorkeur kan hebben bij diegenen die op zoek zijn naar een wijn met meer karakter. De smaak van beide wijnen kan sterk beïnvloed worden door de regio waar ze worden verbouwd.
Chardonnay versus Sauvignon Blanc: Proefnotities
Chardonnay is rijker en voller van body, soms met een stroperige mondgevoel. Sauvignon Blanc kan lichter, helderder en kruidiger zijn. Zowel Chardonnay als Sauvignon Blanc zijn traditioneel vrij droog, maar sommige Sauvignon Blancs bevatten restsuiker, waardoor ze zoeter zijn .
De Sauvignon Blanc en de Chardonnay zijn de twee bekendste witte druivensoorten. De Sauvignon Blanc is in vergelijking met de Chardonnay echter droger van smaak. De Sauvignon Blanc wordt beplant in een niet te warm klimaat. Dit is nodig om de frisse smaak te behouden.
Chardonnay is een volle witte wijn met een rijke, romige textuur die hem perfect maakt voor het koken van risotto en pastagerechten. Chardonnay's volle body en rijke smaakprofiel kunnen diepte en complexiteit toevoegen aan het gerecht, terwijl de gematigde zuurgraad kan helpen de rijkdom van kaas of roomsaus in evenwicht te brengen.
Wijn bij kaassaus
Pasta met een romige en volle kaassaus kan gebaat zijn bij een glas witte wijn met mooie zuren om het vette in het gerecht tegen te gaan. Denk aan een Soave of een Vermentino. Dit gaat vooral op voor de zachte en romige kaassoorten. Zitten er harde kazen bij de pasta, dan is rode wijn weer beter.
Chardonnay is van nature een droge wijn. Dit betekent dat tijdens het fermentatieproces de suiker in de druiven volledig wordt omgezet in alcohol, waardoor er weinig tot geen restsuiker overblijft. Het resultaat is een wijn die droog is, wat simpelweg betekent dat het niet zoet is.
Welke wijn past er goed bij stoofvlees? De diepe, kruidige smaak van stoofvlees vraagt om een stevige, liefst iets kruidige rode wijn zoals een Carmenère of Amarone. En die mag best een beetje zuren hebben, zodat de zuren in de stoofpot daardoor verzacht worden. Een Rioja zou dus ook prima passen.
Als je rode of witte wijn laat meekoken, verdampt gemiddeld 15 procent van de alcohol. Bij het flamberen van een gerecht verdampt een kwart en laat je wijn of sterke drank 15 minuten mee pruttelen dan verdampt 60% van de alcohol.
Is Sauvignon Blanc droog of zoet? Sauvignon komt over het algemeen het best tot z'n recht als droge witte wijn. De meeste Sauvignon-wijn is dan ook droog.Wel kan een Sauvignon uit een warmer klimaat iets zoetiger overkomen in smaak dan een variant uit een koeler klimaat.
Omdat droogte in wijn grotendeels wordt gekenmerkt door restsuiker en in zekere mate door zuurgraad, beschouwen veel sommeliers en wijnprofessionals Franse muscadet als de droogste wijn. Ze wijzen op de zeer droge smaak en de sterke mineraliteit met hints van citrus.
Een frisse, precieze Chablis (Chardonnay) of een krachtige, rijke Sancerre (Sauvignon Blanc) heeft vaak meer complexiteit en een aangenamere afdronk, maar is ook iets duurder , vooral gezien de prijs van het land en de mate van zorg die wordt besteed aan zowel de oogst van de druiven als de fermentatie van de wijn.
Beide witte wijnen hebben relatief dezelfde pH (zuurtegraad) , dus waarom smaakt de Sauvignon Blanc zoveel frisser en zuurder dan de romige Chardonnay? In een eenvoudig antwoord: het komt allemaal neer op het type zuur in de wijn en de hoeveelheid die aanwezig is in de wijn die u drinkt.
Chardonnay heeft over het algemeen een vollere body en kan tonen van rijp fruit en vanille hebben. Pinot Grigio is over het algemeen lichter en verfrissender, met tonen van citrus en groene vruchten. Daarnaast is Pinot Grigio vaak iets zoeter dan chardonnay.
Droogheid: Zowel pinot grigio als sauvignon blanc zijn doorgaans droge witte wijnen, maar hun droogheid hangt af van de specifieke wijn. Omgevings- en andere omstandigheden kunnen de mondgevoel van beide soorten droge wijn beïnvloeden. Gemiddeld zijn sauvignon blancs droger dan pinot grigios .
In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben. Een chardonnay wijn heeft een lagere zuurgraad en is daardoor meestal wat zachter van smaak.
Over het algemeen kom je met witte wijn uit op drogere, frisse wijnen zoals sauvignon blanc of pinot grigio. Maar ook een chardonnay zonder eikenhout of een gewürztraminer kan heel lekker zijn. Met rode wijn is het vooral belangrijk dat je een gemiddeld stevige wijn hebt met niet te veel tannines.
Tenzij een gerecht speciaal om een versterkte of dessertwijn vraagt, zijn de beste wijnen om mee te koken droge rode of droge witte wijnen . Als u bijvoorbeeld rood gebruikt, kies dan voor Merlot in plaats van Port. Of kies Sauvignon Blanc in plaats van Sauternes als u met witte wijn kookt.
Mijn drie favoriete druivensoorten om te koken zijn Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en niet-gerijpte Chardonnay. Pinot Grigio is de meest neutrale van de drie, wat hem het meest veelzijdig maakt.