Denkt u hierbij vooral aan de drie noodzakelijke eisen voor een brand: Brandstof, zuurstof en ontbrandingstemperatuur!
Een brand kent drie ontwikkelingsfasen: de groei-, brand- en dooffase.
De branddriehoek
Die moeten tegelijk aanwezig zijn. De factoren worden de verbrandingsfactoren genoemd: • een brandbare stof • zuurstof • de ontbrandingstemperatuur.
De definitie van brand is: een vuur dat ongewenst is, schade en/of gevaar oplevert en zich ongehinderd kan uitbreiden. Voor elke brand heb je 3 dingen nodig om het inleven te houden, haal je een van deze onderdelen weg dan ben je de brand aan het blussen of doven. Samen vormen zij de branddriehoek.
Alarmeren altijd op eerste plaats
De volgorde is belangrijk, het alarmeren en het voorkomen en beperken van persoonlijk letsel zijn de kerntaken die de bhv'er altijd als eerste zal uitvoeren. Hij moet er dan ook voor zorgen dat hij in staat is om dit te doen.
De drie brandvoorwaarden zijn: brandstof, zuurstof en een temperatuur boven de ontbrandingstemperatuur.
Het volstaat om één van de drie essentiële elementen: brandstof, energiebron, zuurstof weg te nemen om een brand te doen ophouden. Het volstaat meestal om de brandstof weg te nemen om de brand te stoppen.
Brandkenmerken gaan over het ontstaan, de ontwikkeling en de effecten van brand. Het gebouw staat centraal. Gebouwkenmerken gaan over de architectonische, bouwkundige en installatietechnische aspecten van het gebouw.
Toch is het in sommige gevallen absoluut niet verstandig om water te gebruiken. Bij brandende olie of vet (vlam in de pan) doof je de vlammen door de deksel op de pan te schuiven. Bij brand veroorzaakt door een elektrisch apparaat, is het beter om een brandblusser te gebruiken.
Snel zelf blussen
Het is raadzaam een blusdeken en een sproeischuimblusser van 6 liter in huis te hebben. Met de blusdeken kunt u kleine brandjes snel afdekken en smoren. Bijvoorbeeld in de keuken. Gebruik geen water of blusdeken voor het blussen van vet of olie of een brandend elektrisch apparaat.
Een wasdroger is de nummer 1 brandoorzaak in huis, aldus de Nederlandse Brandweer. Het gevaar schuilt in het stof. Door het droogproces komen er allemaal pluisjes van de kleding vrij. De meeste pluisjes vormen tot stof in het filter.
Rook is de grootste boosdoener. Het is een opstijgend mengsel van gassen, dampen en roetdeeltjes. Rook is een van de gevaarlijkste componenten van vuur. Door de snelle verspreiding en giftigheid van rook is het de belangrijkste doodsoorzaak bij een brand.
Een brand kan zomaar ontstaan. Zorg er daarom voor dat je altijd goed bent voorbereid. Zo kun je de kans op brand in huis aanzienlijk verkleinen.
Bij elke bluspoging geldt: eerst kijken, dan denken en dan pas doen. Handel bij een begin van brand altijd als volgt: Benader een brand bij voorkeur met twee BHV'ers.Neem een blusmiddel mee; bij voorkeur een brandslanghaspel.Beoordeel of er sprake is van een beginnende brand.
De poederblusser
De zogenaamde poederblusser is een brandblusser die werkt op basis van een bluspoeder. Dit poeder smoort het chemische proces van verbranding, waardoor het erg effectief is in het stoppen van een brand, of het nu gaat om vaste stoffen (bijvoorbeeld hout), vloeistoffen of gassen.
Blus met een sproeischuimblusser of een CO²-blusser
Voor het veilig blussen van een elektriciteitsbrand kun je een sproeischuimblusser of een CO²-blusser gebruiken. Sproeischuim is niet elektrisch geleidend en dus veilig voor de gebruiker.
eigen veiligheid eerst! Voor een BHV'er geldt één gouden regel: eigen veiligheid eerst! Als er brand wordt ontdekt in het bedrijf kan de eerste reactie zijn erop af en blussen; zeker als collega's in gevaar lijken.
De volgorde van ontruimen is: 1. de verdieping waarop brand is; 2. de verdieping boven de brand; 3. de verdieping onder de brand. Stap 3 Alles ontruimen vindt plaats in opdracht van de brandweer, de coördinator of de leiding.