Whisky, rode wijn en champagne geven je een flinke kater. Dit is uit een onderzoek gebleken. Donkere dranken bevatten meer schadelijke bijproducten. Dit zijn onder andere aceton en taninne.
De studie wijst uit dat je het beste wodka of gin kan drinken om een kater te vermijden. De drankjes die je beter niet kunt drinken zijn rode wijn, rum, whiskey en witte wijn.
Stoffen zoals bijvoorbeeld aceton, acetaldehyde, aldehyden en taninne. Deze stoffen zitten nog in het drankje als je het opdrinkt en veroorzaken klachten als hoofdpijn, misselijkheid, braken en buikpijn. Des te meer van deze stoffen, des te groter de kans op klachten.
Kater-gevoelig
Het drankje bevat al zo'n 30 procent alcohol, alleen de zoetzure smaak verbergt dat. Mede het kleine glaasje waarin de limoncello wordt geschonken, bedriegt je vaak. Het is vaak 1 slok en weg, binnen no time op dus.
Heldere gedistilleerde drank (vodka, gin, tequila)
Heldere alcoholische dranken bevatten de minste toevoegingen en beweegt zich het snelst door je lichaam - wat dus ook betekent dat het je lichaam sneller verlaat.
Door dit onderzoek konden de researchers vaststellen dat rode wijn en wodka allebei goed zijn voor het hart, maar wel om andere redenen. Rode wijn verwijdt bloedvaten en lijkt dus gezonder, terwijl wodka een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van bloedvaten die de taak van een groot bloedvat kunnen overnemen.
Een kater kan een paar uur duren, een hele dag of zelfs meerdere dagen. Hoelang een kater duurt verschilt per persoon en situatie. Meestal is het zo dat je hoe meer je drinkt, hoe erger de kater is en hoe langer de kater duurt. Hoelang een kater duurt hangt ook af van hoe vaak je drinkt.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Whisky haalt de aromatische bestanddelen uit zowel het hout van het vat als uit de eerder daarin aanwezige vloeistof. Dus in tegenstelling tot wodka wordt whisky het beste beschouwd als het zo oud en complex (maar natuurlijk ook gebalanceerd) als mogelijk is.
Als je geen kater wilt, kun je het beste wodka-spa rood (ook wel wodka-soda) drinken. Daar zit de minste troep in. Bijkomend voordeel is dat het ook een skinny mixdrankje is. Goed om te onthouden als je op dieet bent, maar wel een borrel wilt drinken.
Overigens verschilt het per individu hoeveel drankjes nodig zijn voor een kater. Maar gemiddeld krijgt een vrouw van 60 kilo een kater na drie tot vijf drankjes, een man van 80 kilo pas na vijf of zes. Toch handig om te weten, met al die kerstborrels- en diners op komst. Tip: drink er veel water bij.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
Rode wijn en rum bevatten een grote hoeveelheid, terwijl er in een geel biertje en witte wijn maar weinig zit. Ook andere stoffen zoals histamine, tannine, of sulfieten in wijnen kunnen een negatieve invloed hebben op een kater voor mensen die er gevoelig voor zijn.
'Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier' is een fabeltje, volgorde doet er niet toe. Er zijn zo van die regeltjes waar we aan blijven vasthouden. We drinken geen bier na een goed glas wijn, maar een glas wijn na bier kan dan weer geen kwaad.
Een blackout of grayout door alcohol is gevaarlijk. De alcohol beschadigt je hersenen, zeker wanneer je vaker te veel drinkt. Bovendien is een blackout een teken dat je mogelijk een alcoholprobleem hebt.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Alcohol prikkelt het slijmvlies van de maag. Als je in korte tijd veel drinkt, raakt het slijmvlies in de maag geïrriteerd. De maag wil de alcohol dan zo snel mogelijk lozen, de maagwand trekt samen en de drank gaat vervolgens langs de ingang weer naar buiten: je moet overgeven.
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.
'Als je alcohol hebt gedronken, kun je uitgedroogd raken. Je krijgt last van klachten zoals dorst, moeheid, hoofdpijn, duizeligheid en een droge mond', zegt De Groot. 'ORS-poeder zou dan kunnen helpen om de uitdroging bij een kater tegen te gaan.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
In alcohol zit veel energie. In wodka zit veel alcohol. Wodka is dus een dikmaker. Toegevoegd na 4 minuten: 100 ml wodka levert 243 kcal.
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.