Tapas zijn aperitiefhapjes, die traditioneel in Spaanse cafés werden geserveerd bij alcoholhoudende drankjes zoals bier, wijn en sherry.
Bij tapas wordt om deze reden dan ook vaak een jonge halfvolle, soepele, geurige en fruitig rode of witte wijn geschonken, maar ook een bruisende Spaanse cava, een fruitige rosé of een droge sherry behoren zeker tot de mogelijkheden.
Voor pittige tapas kiest u voor zoetere wijnen zoals Moscato of Spaanse Rosado . Voor stevigere gerechten zoals chorizo of patatas bravas, probeert u een medium tot volle rode wijn met een vleugje kruiden zoals Tempranillo of Rioja.
Combineren van wijn en tapas
Een droge witte Spaanse wijn past goed bij garnalen en zeevruchten, terwijl een fruitige rode wijn heerlijk smaakt bij gegrild vlees en pittige tapas. Het is ook interessant om te proberen hoe verschillende wijnen de smaak van de tapas kunnen verbeteren of complementeren.
De eerste wijnen die altijd in me opkomen zijn een Fino of Amontillado Sherry die zo goed lijken te passen bij bijna alle soorten tapas, van olijven tot vis tot kip. En ze zijn ook nog eens bijzonder goed bij zoute tapas zoals ansjovis, gekruide amandelen en bij pittige of knoflookgarnalen.
De ideale witte wijn voor bij de borrel is fris en fruitig. Ze zijn niet te gecompliceerd en sluiten goed aan bij de meeste borrelhapjes. Deze wijnen zijn vaak niet te zuur en hebben een niet te ronde smaak.
Wat er aan warme tapas te krijgen is, zie je vaak op speciale borden of op de menukaart aangeduid. Zo zijn er vers gegrilde spiesjes, ribbetjes, chorizo, butifarra worstjes ofwel zeevruchten die á la plancha worden klaargemaakt. Bij tapas wordt vaak jonge wijn, cava of droge sherry geschonken.
Tapas is traditioneel een drankje en hapje om te eten, dus als je in Spanje afspreekt voor tapas, is dat meestal rond 13:30 tot 15:00 uur of 20:30 tot 22:30 uur . Als je je aan de traditionele Spaanse tijden voor tapas houdt, ben je verzekerd van het meest verse eten en de beste sfeer.
Tapas hoort u te eten met uw handen, of een klein vorkje en een servetje. Vaak staand of zittend aan de bar. Soms aan een tafel met allerlei bordjes in het midden met verschillende tapas waarvan iedereen deelt, hapt en geniet.
Spaanse vermout—vermut—is, over het algemeen, minder bitter dan zijn Italiaanse tegenhangers en minder zoet dan de Franse variant . Het is vermout die nadrukkelijk, duidelijk, is gemaakt om te drinken in plaats van om te mixen.
Alle Spaanse drankjes nog één keer op een rij: sangria, tinto de Verano, agua de Valencia, horchata, Spanish coffee, calimocho, cava, Licor 43 en clara.
Voor velen is het automatische drankje om bij tapas te serveren een glas goed gekoelde fino of manzanilla sherry - fino is nootachtiger en beter bij ham en kaas, manzanilla is zouter en past beter bij zeevruchten - maar het is ook de moeite waard om droge amontillado en palo cortado te proberen, vooral bij tapas met meer vlees.
Rioja Blanco Reserva wijn uit de provincie La Rioja in Spanje is een perfecte keuze bij chorizo. Deze laatste wordt geproduceerd volgens een traditie die al meer dan 60 jaar teruggaat. Gecombineerd met deze witte wijn onthult hij complexe aroma's van fruit, amandelen, kruiden en subtiele houtnoten.
We hebben vier geweldige Spaanse kazen gekozen en deze gecombineerd met klassieke chorizo en jamon. Duik in Alisios, Manchego, Arzua Ulloa en Leonora met onze selectie van zoete, knapperige en verrukkelijke bijgerechten zoals gevulde paprika's, membrillo, gevulde olijven en een kruidentorta .
Deze borrelmomenten bevatten twee elementen: aperitiefdrankjes en kleine, handzame bites. Denk aan drankjes als de typische apéro-mixers met Zuid-Europese roots, zoals Aperol spritz, kir of de portonic.
Populair in heel Spanje, tapas zijn feestelijke en heerlijke voorgerechten en snacks van kleine hapjes tot gedeelde kleine gerechten die een maaltijd vormen. Traditionele tapas zijn onder andere gemengde olijven, garnalen met knoflook, gefrituurde babyinktvis, gehaktballen en chorizo .
De prijs van een tapas buffet is afhankelijk van het buffet dat u kiest en varieert tussen € 21,00 en € 27,00.
Er zijn verschillende dranken die goed gecombineerd kunnen worden met een borrelplank. Voor een klassieke keuze kun je denken aan rode wijn, witte wijn, bier of een sprankelende prosecco. Rode wijn past goed bij kaas en vleeswaren, terwijl witte wijn frisheid toevoegt aan vis en groenten op de borrelplank.
Chardonnay bij gegratineerde gerechten
Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay. Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus.
Shortbread Biscuits : De boterachtige rijkdom van shortbread past bij de romige tonen van Chardonnay. Witte chocolade: De romige zoetheid van witte chocolade past goed bij dessertwijnen of een Moscato. Citroenkoekjes: Deze passen goed bij fruitige, zure witte wijnen zoals een Riesling, wat een pittig, verfrissend contrast toevoegt.