Zorg dat de naald correct geplaatst is met de vlakke kant naar achteren en zover mogelijk in de machine geduwd. De naald kan beschadigd of verbogen zijn. Vervang de naald door een nieuwe. De spanning van de spoeldraad is niet goed.
De naald is niet juist ingeregen. Rijg de naald van voor naar achter in. De naald is verbogen of onjuist in de machine geplaatst. Plaats een nieuwe naald met de vlakke kant naar achteren.
De spanning kan te strak of te los zitten. Zet de spanning op de standaard draadspanning of bewerk de spanning handmatig. Controleer of de combinatie van de naald, de draad en de stof correct is. Zorg dat de juiste naald- en draadformaat voor de stof wordt gebruikt.
De naaimachine werkt met een bovendraad en een onderdraad. De onderdraad wordt ook wel spoeldraad genoemd.
Plastic spoelen: Plastic spoeltjes worden steeds populairder en komen bijna in alle nieuwe modellen naaimachines voor, omdat ze duurzaam en goedkoop zijn. Plastic spoeltjes zijn over het algemeen net zo goed als metalen spoeltjes.
Als de steek niet mooi is, dan is meestal de draad niet goed ingeregen. Ook kan de naald bot, krom of beschadigd zijn. Dan dient u het spoeltje opnieuw op te spoelen en de machine opnieuw in te rijgen met goed garen. of er spanning op de onderdraad zit, Haal het spoelhulsje eruit , met het spoeltje erin.
Microvezeldoekjes en het meegeleverde kwastje zijn dus voldoende voor het schoonmaken van je naaimachine. Natuurlijk is het raadzaam om je naaimachine ook regelmatig voor een onderhoudsbeurt naar je BERNINA dealer te brengen.
Het geleiden van de stof
Bij iedere naaimachine wordt de stof van onderaf geleid door het ingebouwde transport. Dit zijn de 'tandjes' die je ziet bewegen. Deze 'tandjes' pakken als het waren de stof op en slepen het stukje voor stukje onder de naaivoet door.
Zo werkt de transporteur
Aan de achterzijde van de vrije arm zit een schuifknop (in de rode cirkel) om het ondertransport (in de blauwe cirkel) te laten zakken. Schuift u de knop in de richting van de pijl dan zal de transporteur in de steekplaat/naaldplaat zakken.
Hoeveel kost een naaimachine? Er zijn al naaimachines verkrijgbaar voor minder dan € 100. Andere kunnen een pak meer kosten. Welk model het meest geschikt is, hangt helemaal af van wat je ermee wilt doen.
Zoals bij veel apparaten, is onderhoud van groot belang voor de levensduur van de naaimachine. Door regelmatig (jaarlijks of eens per 3 tot 4 jaar, afhankelijk van het gebruik) onderhoud uit te laten voeren voorkomt u problemen en eventuele reparaties.
Universele naald
Voor de dunnere stoffen zijn dikte 60 en 70 geschikt, voor gemiddeld dikke stoffen dikte 80 en 90 en voor de dikkere stoffen 100 of 110.
Boventransportvoet (ook wel loopvoet genoemd) met een open voorkant. Deze voet gebruikt u bij zeer dunnen stoffen of stoffen waarbij de twee lagen niet mooi op elkaar blijven liggen tijdens het naaien. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens het quilten of bij gestreepte stoffen.
Vul alle lege ruimte in de koffer dan volledig op met stoffen, zodat de machine niet kan schuiven. De machine vervoeren in de originele doos is altijd de veiligste optie, maar omdat de doos die bij je machine hoort waarschijnlijk groter is dan de handbagage afmetingen kun je die naar verwachting niet gebruiken.
De Standaard steekplaat wordt met name gebruikt voor het naaien van decoratieve en zigzagsteken.
Welk soort olie gebruik ik? Neem voor het oliën van je naaimachine altijd de originele BERNINA olie die met de machine wordt geleverd. Dit is hoogwaardig hars- en zuurvrije olie met de juiste consistentie.
Naaimachine olie is een minerale olie wat hoofdzakelijk bestaat uit een mengsel van verzadigde paraffinische en cycloparaffinische koolwaterstoffen. Door een intensieve raffinagebehandeling is deze olie zuurvrij en praktisch kleur- en reukloos.
Een stretch-naald heeft een Speciale uitholling, waardoor er extra ruimte is voor de grijper punt om dichtbij de naald te komen en dit voorkomt overslaan van steken. Deze naald is dus ideaal voor het gebruik met stoffen zoals Lycra, zijden, jersey en zeer elastische synthetische stoffen of zelfs elastisch zelf.
Je werkt met een dubbele draad en legt er geen knoop in omdat je de rijgdraad ook weer makkelijk wilt kunnen verwijderen. Je rijgt 2 kleine steekjes net naast het papieren patroon en trek de draad niet helemaal aan zodat er een lusje ontstaat. De volgende steken doe je op dezelfde manier.
naaimachinenaalden 130R/705- 10 stuks - HEMA.