Een Spinosaurus, een dinosaurus die qua grootte niet onderdeed voor een Tyrannosaurus Rex en zo'n 100 miljoen jaar geleden leefde, op jacht in het water. Tot voor kort dachten wetenschappers dat dit soort dino's uitsluitend op het land leefden.
Een reusachtige vleesetende dino blijkt een uitstekende zwemmer te zijn geweest. De vondst van nieuwe resten bewijst dat Spinosaurus aegyptiacus in en rond het water leefde. De spinosaurus, het grootste roofdier dat ooit op aarde rondliep, leefde zo'n 100 miljoen jaar geleden in wat nu Afrika is.
De enorme vleesetende dinosauriër Spinosaurus kon zwemmen dankzij zijn staart. Spinosaurus, een vleesetende dinosauriër groter dan Tyrannosaurus rex, kon mogelijk zwemmen met behulp van zijn staart. Hierdoor kon hij op prooien jagen in het water.
Aquatische dino's
Volgens de onderzoekers was Spinosaurus de eerste dinosaurus die zich naar het water begaf. De oceanen zaten weliswaar vol met enorme, roofzuchtige mariene reptielen, maar “dat waren technisch gezien geen dinosauriërs”.
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
Er zijn verschillende mamenchisaurussen. Allemaal hadden ze een lange nek, die tot twaalf meter lang kon worden. Dat is zes keer langer dan de nek van een gemiddelde giraf. De Mamenchisauridae leefden waarschijnlijk alleen in China en stierven circa 145 miljoen jaar geleden uit.
Een dino met de naam Spinosaurus blijkt de grootste roofdinosaurus te zijn die ooit is ontdekt. Alsof dit nog niet bijzonder genoeg is, werd er ook vastgesteld dat het enorme wezen voornamelijk in het water leefde.
De Plesiosauria zijn een groep van uitgestorven in zee levende reptielen, behorend tot de Sauropterygia. De Plesiosauria ontstonden vermoedelijk op het eind van het Trias, zo'n 210 miljoen jaar geleden, als een deelgroep van de Pistosauria. De oudste bekende fossielen stammen uit het vroege Jura.
De Tyrannosaurus rex in het kort
De T-rex was een reusachtige, vleeseter die op grote planteneters joeg zoals de Triceratops en de Ankylosaurus. Deze planteneters konden zichzelf echter goed verdedigen met sterke hoorns en de Ankylosaurus had zelfs een beenknots aan zijn staart waarmee hij harde stootten kon uitdelen.
De ledematen tellen 89 botten wat het totaal aantal beenderen bij Tyrannosaurus op ongeveer 210 brengt.
Tyrannosaurus rex, kortweg T. rex, is een reusachtige vleesetende theropode (een op twee poten vleesetende dinosaurus). De soort wordt volgens actuele berekeningen maximaal 12 tot 13 meter lang en 4 tot 8 ton zwaar. Het grootste tot nu toe gevonden exemplaar, 'Sue', meet 12.3 meter.
Het uiterlijk van de Spinosaurus
De Spinosaurus was ontzettend groot en oersterk. Hij kon 16 meter lang worden, woog gemiddeld 4,4 ton en had reusachtige stekels op zijn rug. Op zijn rugzeil zaten stekels van bijna 2 meter lang! Zijn rugzeil was waarschijnlijk wel kwetsbaar, hij zat vol met aderen.
De vissen die de Spinosaurus eet zijn 5 meter lange zwaardvissen! Ook dino's lust hij graag: met zijn 2,2 meter lange, krachtige armen slaat hij ze neer. Op zijn rug heeft hij een groot zeil, waar deze voor bedoeld is, is niet bekend. Hij at ook normaal vlees.
Ze zijn afgezet in een lagune. Stromer benoemde de theropode fossielen als een nieuwe soort in een nieuw geslacht: Spinosaurus aegyptiacus. De geslachtsnaam verwijst naar de kenmerkende lange doornuitsteeksels van de wervels; spina betekent "doorn" in het Latijn. De soortaanduiding verwijst naar Egypte.
Vindplaatsen in Nederland
Er zijn in Nederland niet veel resten van dinosauriërs gevonden. Mogelijk zijn ze er wel, maar de afzettingen uit het Krijt, het dinotijdperk bij uitstek, liggen erg diep. Alleen in Zuid-Limburg komen (zee-)afzettingen uit het Krijt aan het oppervlak.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.
Je denkt misschien dat Tyrannosaurus rex de gevaarlijkste dino ooit was, maar dat hangt er helemaal vanaf aan welke tijdgenoot van T- rex, zo'n 67 miljoen jaar geleden, je het zou vragen. Een Triceratops zou het daarmee waarschijnlijk wel eens zijn. Die was er als de dood voor.
Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren. Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden.
Uit een fossiel dat in Italië is gevonden, blijkt nu dat blauwe vinvissen hun kolossale omvang al minstens anderhalf miljoen jaar geleden hadden bereikt. De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper. Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden. In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
De enige nog levende dinosaurus, niet zo'n grote natuurlijk, maar de Tuatara leefde 200 miljoen jaar geleden al, en hij leeft ook nog eens lang, tussen de 100 en 200 jaar.