OSB platen van 9 mm/12 mm/15 mm dik worden veelgebruikt voor wanden. Deze diktes zijn geschikt voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld voor een scheidingswand.
“Wij adviseren niet voor niets altijd minimaal 5 mm maar liever 8 mm ruimte tussen de OSB platen te houden. Dan kunnen ze uitzetten en krimpen zonder dat dit grote spanningen veroorzaakt in de wand. Van een aannemer mag je verwachten dat hij weet dat hout onder invloed van vocht uitzet en weer krimpt”, vervolgt De Hek.
De meest gebruikte dikte is 18 mm.De overige beschikbare diktes zijn; 9, 11, 15 en 18 mm. Hier zijn wel uitzonderingen op; De 15 mm plaat is 250 x 125 cm. De 9 mm is verkrijgbaar in 244 x 122 en 280 x 119,6 cm.
Voor de wanden zou 12mm voldoende moeten zijn. Meestal wordt gips direct op rachels geplaatst dus extra OSB kan altijd. Het ligt er natuurlijk aan wat je wilt doen met je wanden en wat je allemaal wilt ophangen. Aangezien er al heel veel opgehangen kan worden aan alleen gipsplaat zou daarom 12mm op de wanden goed zijn.
Het voornaamste verschil is de vochtbestendigheid. OSB klasse 2 platen zijn uitstekend geschikt voor binnen gebruik, in droge omstandigheden. De OSB klasse 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn daardoor geschikt voor beperkt vochtige omstandigheden en beschut buitengebruik.
OSB platen van 9 mm/12 mm/15 mm dik worden veelgebruikt voor wanden. Deze diktes zijn geschikt voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld voor een scheidingswand.
Dat betekent dat een OSB 3 plaat toepasbaar is in ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid. Dat betekent echter niet dat OSB/3 ook watervast is. De plaat kan dus niet onbehandeld buitenshuis worden gebruikt. Uiteindelijk zullen regen en wind de plaat aantasten.
Hiervoor worden vaak balken van Vurenhout gebruikt. De dikte van de te gebruiken balken is afhankelijk van de dikte van het deurkozijn en de te gebruiken MPF platen en gipsplaten.
OSB is niet geschikt voor permanente buitentoepassingen. Deze plaat is 244 x 122 cm en is 18 mm dik. De voornaamste eigenschappen zijn homogeniteit en uniformiteit. De voor- en achterzijde zijn gelijk.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca.400 kg kunnen dragen. De doorbuiging is dan ca. 15 mm.
OSB is niet gegarandeerd dampdicht. Uit 1 levering kan de ene plaat dat wel zijn, de andere niet. Tenzij de fabrikant uitdrukkelijk garandeert dat de plaat dampdicht is kun je daar dus niet van uitgaan.
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
Wil je de OSB plaat beitsen voor buiten? Dan kies je voor Tenco Douglasbeits Transparant. Dit is een milieuvriendelijke beits op acrylbasis met water als oplosmiddel. De beits biedt een goede bescherming tegen alle weersinvloeden, omdat het waterafstotend en UV-bestendig is.
Houten constructie
Voor het construeren van een frame wordt gebruikt gemaakt van degelijk hout, bij voorkeur vurenhout. Een solide en vooral recht regelwerk is van groot belang, zodat de wand of het plafond waterpas is.
Een OSB plaat is ruw en daarbij zijn de houtschilfers erg zichtbaar. Daarom wordt OSB vaak niet als zichtwerk gebruikt, maar wel als constructieplaat. Daarnaast is OSB sterker is dan MDF en zeker sterker dan spaanplaten; ideaal dus als constructieplaat.
OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%).
Bij MDF, OSB en Okoume multiplex is er meer vraag dan aanbod en dat vertaalt zich in stijgende prijzen. Daardoor zijn we voortdurend op zoek naar kwalitatief minimaal gelijkwaardige producten die gunstiger geprijsd zijn. Op het juiste moment inkopen is een sport geworden.
Dit materiaal kan rechtstreeks op de ondergrond worden gelijmd met een goede parketlijm. Hou er rekening mee dat deze lijm niet goedkoop is, veelal is de lijm duurder dan het hout zelf. Je kan er eveneens voor kiezen om de platen met nagelpluggen vast te schroeven.
OSB wordt verdeeld in een viertal sterkteklassen, simpelweg klasse 1 tot en met klasse 4. Klasse 1 is de minst sterke variant van OSB en wordt daardoor zelden gebruikt. Klasse 4 is juist heel sterk en heeft verbeterde vochtwerende eigenschappen.
De minimale dikte van de muur
De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed. In realiteit zijn deze afmetingen dus meestal groter.
Omdat u een wand maakt die kan droogwaaien, ongeveer 10 cm boven het maaiveld, is een balk van geimpregneerd hout of blank vuren geschikt voor deze klus. De verticale balken worden met een verbindingshoekje aan de horizontale balken gemonteerd.
De OSB platen bevestig je met een parketlijm of schroeven op de houten constructie zodat het goed vast blijft zitten. Als de OSB platen eenmaal bevestigd zijn kun je ervoor kiezen om hier bovenop nog te egaliseren met egaline of een ondervloer.
Tegelen op OSB is ook een goede keuze als u wilt werken met grote tegels, omdat de grote platen een egaal oppervlak bieden.
OSB platen worden gebruikt voor veel verschillende doeleinden: voor plafonds, in de garage of in de vloer. Daarnaast worden de platen ook regelmatig gebruikt als scheidingswanden. We snappen dat OSB platen schilderen het geheel dan echt af kan maken.