Volgens de Chinese mythologie werd de wereld bewaakt door vier hemelse wezens: de Blauwe Draak, Witte Tijger, Zwarte Schildpad, en Rode Vogel. Ieder van deze wezens waakte over de grens van de aarde in een van de vier windrichtingen, en werd gekoppeld aan een van de jaargetijden.
Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap. De heilige koe is het meest heilige dier in India. Dit heeft meerdere redenen. Op de eerste plaats is het zo dat de koe als heilig wordt gezien omdat deze zorgt voor melk en voor producten die daarvan gemaakt kunnen worden.
Honden (Japans: 本殿; "hoofdgebouw") is de Japanse benaming voor het de heiligste plaats (vergelijkbaar met het Heilige der Heiligen in het joods-christelijke Oude Testament) in een shinto-jinja, die puur en alleen bedoeld is voor gebruik door de kami.
De heilige dieren zijn onder te verdelen in twee groepen. Enerzijds waren er een aantal diersoorten die verering genoten voor hun associatie met de god, in het bijzonder katten (als heilige dieren van Bastet), honden (~ Anubis), ibissen en bavianen (~ Thoth), valken (~ Horus) en krokodillen (~ Sobek).
Naast pandaberen leven er in China nog vele andere diersoorten, zoals de zwarte en gouden stompneusapen. In het zuiden van China leeft de Bengaalse tijger en elders in het land komen rivierdolfijnen, alligators, vele bontgekleurde eenden en vogels, zoals de mandarijneend en de rode kroonkraanvogel voor.
De Pekingees was voor de Chinezen eeuwenlang een heilige en veel geëerde hond. De Pekingees heeft een raszuivere stamboom, omdat alleen keizerlijke familieleden een Pekingees mochten bezitten. Deze honden werden als half -goddelijke wezens aanbeden en de gewone man moest voor ze buigen.
Voor het eten wordt meestal een kruising tussen een Chinese hond (bij voorkeur een Chowchow) en een Sint-Bernard met een leeftijd van 6 tot 12 maanden gebruikt.
Jezus wordt later vaak vergeleken met een schaapsherder, die zijn kudde leidt. De schapen symboliseren 'het volk Gods' en Jezus is de 'Herder' die over zijn volk Gods zal hoeden.
En daarmee zijn we er nog niet, want niet alleen de koe is heilig, maar ook de aap en de pauw en de duif. Ze verlevendigen het landschap, maar het zijn allemaal grote voedselrovers.
Aan dit rijtje met wetten worden ook de spijsregels toegevoegd. Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
De olifant speelt een belangrijke rol in het hindoeïsme, de grootste religie in India. Een van de belangrijkste hindoeïstische goden Shri Ganesh wordt afgebeeld met het hoofd van een olifant. Het dier wordt in sommige hindoeïstische tempels aanbeden.
Heilige koe
Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt. Koeien zijn ook belangrijk vanwege hun melk en mest. Koeienpoep wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als brandstof om huizen mee te verwarmen.
In het Taiwanese New Taipei City zijn dinsdag tien enorme varkens geslacht als offer voor de goden.
De meest in de Bijbel voorkomende dieren zijn geen huisdieren, maar zogenaamde landbouwhuisdieren. In de Bijbel komen vaak het schaap, het paard, de geit, de ezel, de vis, het lam, de kameel en de duif voor. Wilde dieren komen ook vaak voor in de Bijbel: de leeuw en de slang zijn de meest genoemde.
In bepaalde religies, zoals het Hindoeïsme wordt de olifant als heilig dier beschouwd. In veel Aziatische landen, zoals Thailand, India en Myanmar, is de olifant een symbool voor macht, geluk en wijsheid.
Mensen die zich nederig opstellen, noemen zichzelf een 'nietswaardige hond' (2 Koningen 8:13 ) of een 'dode hond' (1 Samuel 24:15 ). Het woord 'hond' wordt in de Bijbel ook als scheldwoord gebruikt. Mensen op wie wordt neergekeken, worden 'hond' of 'hondsvot' genoemd (1 Samuel 17:43 ; 2 Samuel 16:9 ).
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
De kat stond in het oude Egypte in hoger aanzien dan welk ander dier ook. De heilige viervoeter werd aanbeden door zijn eigenaar en gemummificeerd als hij stierf. En als een buitenlander een Egyptische kat gestolen had, stuurde de farao een leger om die terug te halen.
Shiva is een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme. In het Indiase denken is de god Brahma de schepper, Vishnu de onderhouder en Shiva de vernietiger van de schepping. In sommige gedaanten is Shiva een 'algod' die alle functies vervult.
Jezus wordt vaak afgebeeld als een blonde Europeaan. Maar daar klopt niets van. Hij had waarschijnlijk donkerbruine of zwarte krullen en een korte baard, zoals bij joodse mannen in Judea gebruikelijk was. Jezus' huidskleur en uiterlijk worden niet vermeld in de Bijbel of in historische bronnen.
Sint-Jozef, een Joodse timmerman uit Galilea, was de man van de Heilige Maagd Maria, de moeder van Jezus. Hij wordt vereerd als de Patroon van de Kerk. Jozef, zoon van Jacob, was de man van Maria en de pleegvader ('voedstervader') van Jezus.
De duivel werd afgebeeld met een bokkenpoot.
Het eten van kat en hond vind je als Nederlander misschien verschrikkelijk en ook veel Vietnamezen zijn er op tegen, maar het gebeurd nog wel. Met name in noord Vietnam wordt dit nog wel gezien als delicatesse, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je het overal op straat ziet.
Vandaag vieren de inwoners van de Chinese stad Yulin de zomerzonnewende met het slachten van naar schatting 10.000 honden. De dieren worden gevild en levend gekookt of ondersteboven gehangen en doodgeslagen waarna ze langzaam leegbloeden.
De meeste mensen krimpen ineen van afschuw als ze eraan moeten denken: het eten van hondenvlees. Helemaal als het om je eigen trouwe viervoeter gaat. Maar illegaal, dat is het in ons land niet, vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. 'Voor zover wij weten is het eten ervan niet verboden.