Uitgestrekte savannes en wildernis, rijk aan wilde dieren zoals olifanten, giraffes, buffels, leeuwen, luipaarden, cheeta's, de ernstig bedreigde zwarte neushoorn en de wilde hond.
Verschillende soorten zeeschildpadden worden bedreigd met uitsterven. Er zijn nog maar 30.000 neushoorns op de wereld. Ook deze krachtige en majestueuze grote kat heeft het niet makkelijk. Het aantal wilde tijgers is met meer dan 95% afgenomen.
Voor het zien van de Big Five reist u af naar Zuid-Afrika! De Big Five staat voor de 5 machtigste zoogdieren die u tijdens een safari of gamedrive kunt zien. Het zijn de heersers in het dierenrijk: de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en het luipaard.
De Afrikaanse olifant is waarschijnlijk het meest bekende dier van Afrika.
1. De mug: Op de eerste plaats staat verrassend het kleinste diertje. Een mug kan heel dodelijk zijn in Afrika. Ze verspreiden ziekten als malaria en knokkelkoorts.
In het noorden komen olifanten, elanden, antilopen, struisvogels, hyena's en coyotes voor en in het zuiden onder andere giraffen, impala's, leeuwen, poema's en luipaarden. Kruger National Park is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Er leven diverse soorten vogels die nergens anders in het land voorkomen.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
De 'Big Seven' is een groep van zeven zoogdieren, alleen in Oeganda te vinden en uniek voor Afrika. De meeste bezoekers aan Afrika kennen het begrip 'Big Five', een jagersterm, waarmee leeuw, luipaard, Afrikaanse buffel, neushoorn en olifant wordt bedoeld.
De olifant: het grootste landdier ter wereld. De buffel: je zou het misschien niet direct verwachten, maar dit is de gevaarlijkste van de vijf, met name als hij zich bedreigd voelt kan hij erg agressief uit de hoek komen.
Iedereen in de ark. Een op de vier zoogdiersoorten is met uitsterven bedreigd, en hetzelfde geldt voor een op de acht vogels, een op de drie amfibieën en de helft van alle schildpadden. Van de naaktzadige planten, waartoe de naaldbomen behoren, staat ruim een op de drie gecatalogiseerd als bedreigd.
Uitgestorven dieren in de afgelopen tien jaar
Recent uitgestorven dieren zijn onder andere: de Tasmaanse tijger, de Berberleeuw, de Gouden pad, de Caribische Monniksrob en de Balinese tijger.
En de belangrijkste aanstichter daarvan is de mens. Vooral na de industriële revolutie gaat het namelijk hard. Vanaf 1900 zijn er volgens het onderzoek 198 gewervelde diersoorten volledig verdwenen. Daarnaast zijn er nog 279 diersoorten die niet meer voorkomen in het wild, of die vermoedelijk zijn uitgestorven.
Sneeuwluipaard. Het sneeuwluipaard is voor veel reizigers het meest bijzondere dier op aarde. Het dier is erg fraai, maar ook schuw.
Er zijn de laatste jaren veel cijfers genoemd voor de aantallen diersoorten die dagelijks verdwijnen. Wetenschappers die werken voor de VN-Conventie over Biologische Diversiteit concludeerden dat er dagelijks wel 150 diersoorten verdwijnen.
10 triljard exemplaren.
Dat er zo veel rondwormen zijn, komt in de eerste plaats doordat ze in elk milieu voorkomen, inclusief de zee. Volgens sommige onderzoeken vormen rondwormen zo'n 80 procent van alle dieren op aarde.
De term grote 5 slaat in dit verband niet op het grootste of gevaarlijkste dier. Het nijlpaard bijvoorbeeld is groter dan de leeuw en wordt als gevaarlijker dan de buffel beschouwd. Tegenwoordig wordt de term in dit verband nog veel gebruikt door toeristen in Afrika op zoek naar de vijf op safari.
Wordt in Afrika met de 'big 5'een olifant, leeuw, neushoorn, luipaard of buffel bedoeld; in Nederland hebben we onze eigen variant op de 'grote vijf', namelijk de ree, het edelhert, het wild zwijn, de zeehond en de bever.
Buffels zijn de enigen van de Big 5 die niet bedreigd zijn, ze zijn wijdverspreid en goed vertegenwoordigd. De kwetsbare dieren zijn leeuwen en luipaarden. Bij deze soorten nemen de aantallen sterk af en lopen ze het risico om bedreigd te worden. Ook de olifant is erg kwetsbaar.
Krokodillen
Krokodillen zijn op het moment de dodelijkste dieren in Afrika. Vaak merk je niet dat je een mogelijk slachtoffer van dit gevaarlijke dier bent. Dit komt doordat hij niet opvalt in zijn natuurlijke omgeving. Dit dier zorgt voor 100 doden per jaar.
Om een indicatie te geven: krokodillen – 1000 per jaar, nijlpaarden – 500 per jaar, olifanten, leeuwen – allebei 100 per jaar en haaien – 10 per jaar. Overigens zou de top 5 er iets anders uitzien als je de mens ook als dier aanrekent. Dan zou de mens namelijk, na de mug, het op een na dodelijkste dier zijn.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
De Romeinse provincie Africa besloeg de Tunesische en Libische kustgebieden. De Romeinse benaming werd in de middeleeuwen door de Arabieren overgenomen als Ifriqiya. Later werd de hele noordelijke kuststrook door Europeanen Africa genoemd en in de tijd van de ontdekkingsreizen werd het hele continent hiermee aangeduid.
Afrikaners (vroeger Afrikaanders geheten) zijn een bevolkingsgroep in Zuid-Afrika en omstreken. Zij stammen af van Nederlandse (en in mindere mate Duitse en Franse) kolonisten die zich vanaf 1652 in de Kaapkolonie vestigden.