In het algemeen kunnen o.a. verschillende soorten parkieten, kanaries, vinken en kwartels in de volière gehouden kunnen worden. In Nederland en België zien we voornamelijk parkieten in verschillende soorten én kanaries in de volières.
Er zijn verschillende soorten vogels geschikt om buiten te houden, waaronder allerlei soorten parkieten, vinken, kwartels en kanaries. Je kunt dan denken aan valkparkieten, zonparkieten, grasparkieten of agapornissen. Zilver- en loodbekjes, de Cubavink of de zebravink.
Konijnen, cavia's, degoes en fretten kunnen in de winter buiten worden gehouden als het buitenverblijf, de gezondheid én de wintervacht dit toelaat. Voor hamsters, gerbils, ratten en muizen kun je beter binnen een plekje reserveren voor de herfst- en wintermaanden.
Er zijn vele vogels welke in een buiten volière gehouden kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan parkieten, vinken, kwartels en kanaries. Ook minder voor de hand liggende soorten kunnen in een volière buiten gehouden worden zoals; valkparkieten, zebravinken en de agapornis.
Kanaries en zebravinken kunnen alleen samenleven als ze heel veel ruimte hebben. Zelfs als u rustige vogels samen houdt heeft u een kooi nodig die tenminste 120cm breed is.
De parkieten, kanaries, vinken en kwartels zijn vogels die goed geschikt zijn om buiten te kunnen houden als je ze goed verzorgd. Dit geld met name voor de specifieke soorten zonparkieten, grasparkieten, agapornissen, zilver- en loodbekjes, cubravink en zebravink.
Soorten die hieraan genoeg hebben zijn onder andere grasparkieten, valkparkieten, zebravinken, kanaries en Japanse meeuwtjes. Let wel op dat de kleinere soorten vaak gevoeliger zijn. In koude winters kun je extra maatregelen treffen om de dieren warm te houden.
Een minimale afmeting is 10x de lengte van de vogel. Stel de grootste vogel die in de voliere komt is een valkparkiet, deze zijn ongeveer 30cm. Dan moet de voliere minstens 3 meter lang zijn. Een voliere van 3 op 1 meter is dus beter geschikt dan een voliere van 2 op 2 meter.
Kanaries zijn ook geschikt om zowel binnen als buiten in een volière te houden. In de winter dienen ze alleen wel over een tocht- en vorstvrij nachthok te beschikken en dient voorkomen te worden dat ze op ijzeren stangen kunnen gaan zitten. Hier kunnen de voetjes en tenen door bevriezen.
- Eeh Dikstaart gerbil zou de enige gerbil zijn die niet bijt, of dit echt zo is valt te betwijfelen maar ze lijken makkelijker tam te worden dan de andere gerbil soorten.
Buitenverblijf in de winter. Veel dieren zoals konijnen, paarden, kippen en schapen kunnen prima de hele winter door buiten zijn.
Gerbil (woestijnratje) als huisdier
De gerbil is een woestijndier, en daarom produceert hij heel weinig urine. Zijn kooi stinkt dan ook bijna niet, en je hoeft hem niet vaker dan eens per maand te verschonen. Bij gerbils moet je er wel rekening mee houden dat echt aan alles knagen!
De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Als je een knuffelige vogel hebt die van menselijk contact houdt, zal het waarschijnlijk helemaal niet veel moeite kosten om je vogel zijn kop te laten zakken om je aan het krabben te krijgen. Sommige vogels, zoals papegaaien, grasparkieten en parkieten, zijn erom bekend om graag en veel met mensen om te gaan.
Hou als richtlijn aan dat je één paartje houdt per vierkante meter volière, inclusief nachtverblijf. Als je volière, inclusief nachtverblijf, vijf meter lang is en twee meter breed, heb je tien vierkante meter tot je beschikking. Dat betekent ruimte voor tien paartjes. Geef vogels liever meer ruimte dan minder.
Grotere dierenverblijven, zoals bijvoorbeeld een volière, kunnen een vergunningvrij bijbehorend bouwwerk (bijgebouw, aan- of uitbouw) zijn en zijn dus vergunningvrij indien wordt voldaan aan de voorwaarden die hiervoor zijn gesteld.
Verwarming van het nachthok
Een vorstbeschermer is een geschikt apparaat om een nachthok op een gelijkmatige te verwarmen, ze hebben vaak een thermostaat en zijn niet duur. Een andere mogelijkheid is een warmtelamp, bijvoorbeeld een infrarood donkerstraler.
Parkieten hou je dus minstens met twee en liever nog in groep in een volière. Kweekkoppels worden meestal per koppel gehuisvest, aangezien ze soms agressief worden tegenover andere koppels tijdens het paarseizoen. Afhankelijk van het seizoen en de soort tolereren vogels van hetzelfde geslacht elkaar niet.
De kanarie behoort tot de zangvogels. In het wild leeft hij op de Canarische eilanden waar een subtropisch klimaat heerst. Het dier krijgt hier met zomerse temperaturen te maken. Ondanks dit verschijnsel kunnen kanaries goed tegen koude.
Vogels zweten niet want zij hebben geen zweetklieren. Vogels gaan op hun eigen manier om met de warmte. Hun lichaamstemperatuur is hoger dan bij zoogdieren dus vogels raken minder snel oververhit als de buitentemperatuur stijgt. Bij warm weer zie je vogels met een opengesperde snavel, snel maar ondiep, ademen.
Een (buiten)volière met meer dan twee kanaries is geschikt buiten het broedseizoen en geeft de dieren voldoende bewegingsruimte. Tijdens het broedseizoen is het echter beter om hen per paartje te houden omdat de mannetjes onderling kunnen gaan vechten en ook de vrouwtjes ruzie kunnen maken om de nestplaatsen.
Dwergpapegaaien kunnen niet goed tegen de kou. Voorzie daarom een (eventueel verwarmd) binnenverblijf. Als je een nieuwe vogel buiten wilt gaan houden moet je die tijdens een warme periode, het begin van de zomer, voor het eerst buiten gaan huisvesten.