Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.
Fruitvliegjes leggen hun eitjes op de schil van zeer rijpe of gistende vruchten. Het verse fruit dat je hebt gekocht kan al eitjes bevatten zonder dat je die met het blote oog kan zien. Daarnaast hebben fruitvliegjes een sterk reukvermogen, waardoor ze de zoete geuren al van een afstand ruiken.
Fruitvliegjes kunnen zorgen voor de verspreiding van bacteriën, gistcellen of schimmels van de ene plek naar de andere. En dus kunnen ze ook ander voedsel besmetten als ze er bij kunnen. Deze bacteriën en schimmels versnellen het rottingsproces van voedsel, wat weer opnieuw fruitvliegen aantrekt.
Als ze in een zwerm leven ligt de levensduur op slechts twee weken. Als de fruitvlieg niet in een zwerm leeft is de levensduur ongeveer 30 dagen. Maar in de juiste omstandigheden kan dit soms oplopen tot wel 4 maanden.
In een ander experiment liet Versteven de fruitvliegjes opnames van vleugelbewegingen horen, zowel van de paar- als de vechtgeluiden. “Als de vliegjes het geluid horen dat ze maken net voor het paren, dan zijn ze duidelijk minder agressief dan normaal.
Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.
Nee, fruitvliegjes bijten geen mensen. Ze missen de doordringende en zuigende monddelen zoals die van steekmuggen en dazen.
Dit is makkelijk te vinden, omdat dit precies is waar je nu de fruitvliegjes ziet. Denk bijvoorbeeld aan een plakje banaan, een schijfje sinaasappel, een stukje brood of een scheut wijn of bier. Sommigen adviseren azijn te gebruiken of ranja. Doe dit in het glas.
Volgens Helsen zijn de vliegjes niet schadelijk voor de gezondheid. 'Het is niet zo smakelijk, maar het is totaal ongevaarlijk als je per ongeluk een eitje of larve opeet', legt Helsen uit.
De meeste fruitvliegjes in de winter zijn goed verborgen. Ze verschuilen zich onder dakpannen, in spleten of naden. Soms vinden ze een warm plekje achter de cv-ketel of in een andere warme ruimte. Ook de keuken is een goede overwinterplaats: warm en er is ook nog eens voedsel aanwezig.
Daar zit een luchtje aan: Tips met geuren
Zet een paar plantjes basilicum en takjes lavendel op de vensterbank in de keuken of op het aanrecht. De fruitvliegjes zullen je keuken hierdoor minder aantrekkelijk vinden. Knoflook, kruidnagel, salie of dille vinden de fruitvliegjes afschuwelijk.
2 dagen na de geboorte van de fruitvlieg, vermenigvuldigen ze zich al voort! De levenscyclus van een fruitvlieg duurt slechts 8 dagen. Er zijn wel 25 soorten fruitvliegjes. Fruitvliegjes worden veel gebruikt in de wetenschap.
Fruitvliegjes vangen kun je met verschillende soorten azijn, zoals natuurazijn, appelazijn of wittewijnazijn. Gebruik geen schoonmaakazijn, want hier komen de vliegjes niet op af.
Dit artikel is te verkrijgen in onze Blokker winkels.
In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes vallen vaak op als 'dansende' zwarte vliegjes boven de potgrond. Een besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond waarin vaak larven of eieren van rouwvliegjes meekomen.
Vooral fruit en groenten, maar ook frisdrank, fruitsap, bier, wijn, zuivel. Zelfs thee, koffie en koffiedrab vinden ze interessant, net als verwelkende planten, bloemen en kruiden. Ze eten dat allemaal ook niet op, ze gebruiken het om zich voort te planten. Fruitvliegjes leggen hun eitjes in rijpend/overrijp voedsel.
Hoe deze kleine vliegjes in de huiskamer aanpakken? Je kan de vliegjes in potgrond bestrijden met Stenema, dit zijn aaltjes tegen potgrondvliegjes. De aaltjes zitten in een kleipoeder die moet opgelost worden in water en vervolgens aangegoten op de potgrond van je kamerplanten.
Het vergroot de "pakkans" dus. Daarnaast biedt zwermen voor zowel vliegjes als muggen bescherming tegen natuurlijke vijanden. Het kan de vijand verwarren en desorienteren als je en mass van hot naar her schiet. De totaal som als groep is vele malen groter dan als kleine solitaire vlieg of mug.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Fruitvlieg ( Drosophila Melanogaster )
In huishoudingen komen ze ook vaak op flessen met restjes melk , bier, frisdrank of wijn af en zelfs op ketchup, jam of azijn. Fruitvliegjes leggen hun eitjes direct in deze stoffen. Soms dezelfde dag nog komen de maden al uit en boren zich direct in het voedsel.
De eitjes van vliegen worden verteerd door het maagzuur. Het verhaal wordt anders als het om eitjes gaat van o.a. lintwormen. Deze komen wel uit in ons lichaam. Het gevaar met vliegen e.d. zit hem juist in de bacteriën die ze achterlaten, niet de eitjes.
Het zijn taaie rakkers, die fruitvliegjes. Want zelfs in een ijskast houden ze het nog ongeveer een etmaal vol voor ze het loodje leggen. Je kunt er niets anders dan bewondering voor hebben, aangezien de beestjes het beste gedijen bij een temperatuur van tussen de 21 en 25 graden Celsius.
Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte.
De levenscyclus van fruitvliegjes is zeer kort. Onder optimale omstandigheden is de tijd van ei tot volwassen individu minder dan twee weken. Bevruchte vrouwtjes kunnen enkele honderden eitjes leggen in fruit of rottend organisch materiaal. De optimale temperatuur voor eitjes is tussen de 23 en 27 graden Celsius.