Bij aardbeien is een mousserende (licht)zoete wijn erg lekker. Daarnaast is een fruitige zoete wijn hier ook erg lekker bij. Als je voor zure of bittere fruit gaat, zoals bijvoorbeeld een grapefruit, dan kun je hier beter niet zo'n zoete wijn bij drinken.
Met de wijn kun je spelen, als hij maar zoet is. Bij het rode fruit doet een rode dessertwijn, waarin ook aroma's van framboos, kers en bes voorkomen, het perfect. Denk bijvoorbeeld aan een Griekse Mavrodaphne, Franse Banyuls, zoete Rioja of een Ruby Port.
Zoet hoort bij zoet is het devies, maar met een gewone zoete wijn gaat de wijn het meestal niet redden bij dit soort zware desserts. Een versterkte wijn, zoals een glas Vintage Port of PX sherry, is dan beter. Maar ook de Vins Doux Naturels doen het goed naast een chocoladedessert.
De zoete wijnen uit Sauternes kunnen heel oud worden en zijn daarom ook erg goed om op te leggen. Qua combinatie met eten zijn de foie gras en Roquefort absolute succesnummers. Maar één van onze eigen top-combinaties, die we u ook zeker aanraden, is paling ingesmeerd met yakatori-saus.
Roquefort is dan weer fantastisch bij Sauternes of Monbazillac. Pas ook op met krachtige rode wijnen bij blauwaderkaas. De bitters en het hoge zoutgehalte maken harde wijnen harder.
1. Frankrijk - Crème brûlée. Een Fransman maak je blij met een heerlijke crème brûlée!
De Muscat druif is fris, aromatisch met een opvallend zoet, bloemig aroma. Deze veelzijdige druif kan wijnen produceren variërend van droog, medium of zoet, wel of niet mousserend, tot aan de bekende versterkte zoete Muscat-dessertwijnen.
Dessertwijnen zijn wijnen die je drinkt bij het dessert. De meeste dessertwijnen zijn zoete witte wijnen (sauternes, muscat), maar er bestaan ook klassieke dessertwijnen die droger zijn (zoals sherry). En natuurlijk is rode port niet te vergeten bij het dessert.
Maar als dessertwijn past ijswijn prima bij wat zoete nagerechten, maar ook weer niet té zoet. Suggesties: tarte tatin met vanillesaus, toetjes met fruit (fris+zuurtje+zoet = heerlijk!) en roomijs, crème brûlée, gebak met appel of peer of mango. Ook met een blauwgeaderde kaas is ijswijn prima te combineren.
Amarone combineert mooi met typische lokale gerechten zoals: Pasta e Fasoi, risotto all'amarone, Bigoli co l'anara, Pastissada de Caval, Torresani allo spiedo, Fegato alla Veneziana, Brasato all' Amarone en vele andere gerechten uit de Veneto.
We adviseren dan ook volle zoete wijnen die lekker filmend zijn. Denk aan muskat of sauternes. Wat lichtere zoete wijn kan ook, denk aan Portillo Dulce Natural Sauvignon Blanc, hierdoor zal de crème brûlee er wat meer uitspringen en maakt het het geheel wat frisser.
Door de druiven lang te laten hangen, drogen ze een beetje in. Het suikergehalte neemt toe. Dit kan alleen in een warme hefst. Te herkennen aan hun rijke textuur, aroma's van gedroogd en tropisch fruit.
Met de term dessertwijn wordt over het algemeen zoetere tot zoete wijn aangeduid. Niet elke zoete wijn is per definitie een dessertwijn, maar wordt er vaak wel toe gerekend. Soms is de wijnsuggestie een andere culinaire combinatie.
Omdat dessertwijn zo heerlijk is en niet alleen bij het dessert. Meestal zijn het zoete witte wijnen, soms rood en soms mousserend maar eigenlijk altijd zoet. Dessert wijn is niet alleen maar zoet maar heeft ook de kenmerkende zuren en aroma's waardoor de smaak evenwichtig is en de wijn haar diepgang krijgt.
Hij is mooi droog, knisperend fris en aromatisch. Tijdens de lunch drinken wij hem bij bij gegrilde coquilles met venkel en sinaasappel. Daar is hij heerlijk bij, ook door het kleine bittertje dat de wijn heeft. Geniet van Muscat als verfrissend aperitief, bij geitenkaas, gekruide gerechten, gerookte vis (makreel!)
Smaakt naar:
Gewürztraminer is de volwassen versie van moscato wijn: meer alcohol, intensere aroma's en een relatief lage zuurgraad. Je proeft: Fruit: lychee, grapefruit, abrikoos, perzik, ananas. Andere aroma's: honing, gember, kaneel, roos.
Deze versterkte wijn heeft een hoger alcoholpercentage dan gewone wijn, meestal zo'n 17% en is op een natuurlijke manier zoet door de aanwezige druivensuikers. De Muscat de Rivesaltes is lekker bij geitenkaas, fruitdesserts, citroentaart, een crème brulée of gewoon zomaar `s avonds als je van een zoetje houdt.
Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
Zoete dessertwijnen
De natuurlijke restsuikers zorgen ervoor dat de dessertwijnen meestal langer bewaren. Dit kan variëren van een week tot zelfs 3 maanden.
Tussen de 14 en 16 graden als je een fruitige rode wijn wilt drinken. Deze temperatuur kan je bereiken door de wijn een half uurtje voor openen in de koelkast te bewaren. Rond de 18 graden worden krachtige, stevige rode wijnen Deze fles hoeft slechts een kwartiertje in de koelkast bewaard te worden.
Een fles wijn in de koelkast doet er makkelijk 2 uur over om te koelen. Wij delen de twee beste tips om je flessen wijn heel snel koud te krijgen. Een fles wijn in de vriezer is nooit een goed idee.