De Power of Zen deo beschermt je extra tegen de geur van stress- en hormoonzweet. Naast natriumbicarbonaat bevat het ook zinkoxide dat een dubbele werking heeft tegen zweet door emoties, hormonen en stress. De geur van rozen en lavendel neutraliseert zweetgeurtjes niet alleen, het zorgt ook voor extra ontspanning.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur.
Gebruik antitranspirant
Het gaat de oorzaak van zweten tegen, in plaats van de geurtjes te maskeren zoals deodorant dat doet. Na verloop van tijd is twee keer per week aanbrengen op een schone huid voor het slapen gaan voldoende.
De Loveli deo sluit je huid en je zweetklieren niet af. Hierdoor blijf je zweten om afvalstoffen te lozen en je lichaamstemperatuur te reguleren. De deo zorgt er dus voor dat je niet naar zweet gaat ruiken, maar je blijft wel zweten omdat zweten gezond is :-).
Als je op zoek bent naar een deodorant die effectief werkt tegen zweetgeur, dan is een deodorant met aluminium de beste optie. Aluminium werkt door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren, waardoor je minder gaat zweten. Dit helpt om de geur van bacteriën die in zweet groeien te verminderen.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Wanneer de apocriene zweetklieren overactief zijn, ontstaat er een heftige transpiratiegeur. U kunt er in dit geval dus helemaal niets aan doen dat u last heeft van zweetgeur.
Door stress, hormonale veranderingen of nieuwe medicijnen kan je lichaam soms meer zweet produceren dan normaal. Het kan zo zijn dat je huidige deodorant niet opgewassen is tegen deze veranderingen en daardoor niet meer werkt. Ook zijn er onderzoeken die beweren dat je lichaam een weerstand kan ontwikkelen tegen deo.
Over de geur van zweet
Dieet speelt een prominente rol; voedingsmiddelen met sterke aroma's zoals knoflook en uien bevatten vluchtige organische verbindingen die via de poriën kunnen worden uitgescheiden, waardoor zweet een merkbare geur krijgt.
Gebruik nóóit chemische deodorant bij stinkende oksels
Dus in plaats van zweet oksels en stinkende oksels aan te pakken met aluminium chloorhydraat, kun je beter een natuurlijke deodorant gebruiken met aluinsteen.
In het kort
Smetplekken zijn verkleurde plekken in de plooien van je huid. Ze zitten meestal in je liezen, onder je borsten of op je buik. De plekken kunnen jeuken en vies ruiken. Het komt door warmte, vocht en doordat je huid op die plekken tegen elkaar schuurt.
Ruikt je zweet plotseling anders? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
Je lichaamsgeur kun je niet veranderen
Dat betekent dat er op elk lichaamsdeel een andere samenstelling van bacteriën zit. 'Onder de oksel heb je heel veel bacteriën. Op de handen heb je er veel minder', legt Callewaert uit.
Citroensap. Citroenzuur doodt de geur veroorzakende bacteriën in je zweet. Snijd een citroen doormidden en wrijf met de binnenkant over je oksels om vervelende geurtjes te voorkomen. Let op: doe dit niet na een scheerbeurt.
Eigen zweet stinkt niet. Dat is niet alleen spreekwoordelijk zo: je hersenen maken simpelweg geen prioriteit van je eigen lichaamsgeur. “Ons olfactorische systeem past zich aan”, legt professor emeritus Tim Jacob van de Universiteit van Cardiff uit aan de Britse krant The Guardian.
Naast dat je geuren anders gaat beleven, kan het ook zijn dat je lichaamsgeur verandert. Dit kan te maken hebben met de verhoogde transpiratie tijdens de overgang, maar je lichaamsgeur kan ook veranderen door de verandering die in je hormonen plaatsvindt.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
In het kort: Bij overmatig zweten produceren de zweetkliertjes in je huid meer zweet dan nodig is om jouw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door zenuwen of de overgang.
Scrubben
Vooraleer je je oksels onthaart, is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden. Gebruik een milde scrub die vastzittende haartjes losmaakt, dode huidcellen verwijdert en je huid lekker zacht maakt. Maak je oksels nat en masseer een nootje scrub zachtjes met ronddraaiende bewegingen in.
Azijn – je kunt azijn op dezelfde manier gebruiken. Doe het in de wasmachine met je wasmiddel of week je kleren een nachtje in een mengsel van drie delen water met één deel azijn voordat je ze wast. Denk eraan: meng nooit azijn met bleekmiddel.