Op het moment zijn er munten van 50 øre en 1, 2, 5, 10 en 20 kronen in omloop. De munt van 25 øre is op 1 oktober 2008 afgeschaft. Voor speciale gelegenheden worden soms munten met de grotere waarden van 50, 100, 200 of 1000 kronen uitgegeven.
Valuta's inwisselen zoals de Deense Kronen is mogelijk bij Geldwisselkantoor. Deense Kronen inwisselen voor euro's is zelfs mogelijk met oude valuta die niet meer wordt gebruikt als betaalmiddel. Bij Geldwisselkantoor kunt u nieuwe en oude valuta wisselen in bijna 70 locaties in Nederland.
Geld uitgeven tijdens uw trip door Denemarken doet u met de Deense kroon (DKK), sinds 1875 de officiële munteenheid van dit Scandinavische land. Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 50, 100, 200, 500 en 1000 DKK.
Faeröerse króna (DKK) IJslandse króna (ISK) Noorse krone (NOK) Tsjechische koruna (CZK)
De Deense kroon neemt samen met de Britse pond en de Zweedse kroon een uitzonderingspositie in. Ondanks het feit dat de landen deel uitmaken van de Europese Unie hebben ze besloten, de Denen zelfs in een referendum, vast te houden aan de eigen munt en niet over te stappen op de euro.
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
Uitgesproken duur zijn: sigaretten, sterke drank, cd's, suiker en zout. Koffie, brood en kaas zijn nagenoeg even duur als in België en Nederland. Thee, kaarsen en pijptabak zijn goedkoper dan in Nederland en België. De prijzen van groente variëren en zijn afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden.
Er zijn acht EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië en Kroatië.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Met welk betaalmiddel kun je betalen in Denemarken
Evenals in Nederland is het normaal om met een pinpas te betalen. Het gebruik van een creditcard of pinpas wordt daarom ook bijna overal ondersteund. Toch is het gebruik van contant geld ook zeker aan te raden.
Geld wisselen kan alleen bij een GWK Travelex vestiging, niet bij een GWK servicepunt of ING vestiging.
Omdat in Denemarken niet met de euro wordt betaald kost het geld om te pinnen of een bedrag op te nemen. Als je in een winkel betaalt met je betaalpas rekenen ABN Amro, ING, Knab, Rabobank en Triodos Bank een koersopslag. Dit is een percentage van 0.5% tot 1,2% dat boven op de wisselkoers komt.
Het kraanwater is veilig te drinken.
Een fooi van 5-10% wordt wel gewaardeerd indien je zeer tevreden bent over de service. De fooi voor taxichauffeurs is bij de prijs inbegrepen, maar afronding van het bedrag wordt wel gewaardeerd. Gidsen rekenen op een fooi van circa 10%.
Zweden maakt geen gebruik van de euro, en heeft tot op heden geen plannen om de Zweedse kroon (SEK) te vervangen door de euro. Het land heeft zich bij toetreding tot de EU (1994) verplicht tot het invoeren van de Europese munteenheid.
Het belangrijkste argument was dat Noorwegen door toetreding een deel van de soevereiniteit zou verliezen. Ook zouden er fundamentele economische verschillen zijn tussen de EU en Noorwegen: in Noorwegen is de economie gebaseerd op visserij en olie, terwijl de EU een industriële economie heeft.
Eten en drinken: prijzen Denemarken
Een typisch hoofdgerecht is 18-30 Euro, zelfs in simpele bistro's. Drankjes, ook fris, kunnen zomaar 4,50 zijn. De lunch in het Ribe VikingeCenter, wel heel erg lekker, kostte 18 Euro, het lunchpakketje van onze dame was ongeveer 7,50 Euro.
Water (drinkwater)
Het drinkwater in Denemarken is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.
Zweden is duur. Tenminste dat denken veel mensen. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland.