Het allerbelangrijkste om de gehele periode tijdens de zwangerschap te gebruiken is een zonbescherming van minimaal SPF30, op basis van minerale filters. Dit houdt in: een dagcrème of zonnebrandcrème met zinkoxide en/of titaniumdioxide.
Van vitamine C, zoethoutwortel en niacinamide is bekend dat ze werken tegen acne en ze zijn bovendien veilig tijdens de zwangerschap. Ook exfoliërende producten met een lagere concentratie glycolzuur (onder de 10%) of salicylzuur (onder de 2%) of een bacteriedodende crème met 2.5% benzoylperoxide helpen vaak.
Het oplichtende ingrediënt arbutine en derivaten zoals alfa-arbutine kun je het best vermijden, omdat beide op je huid afbreken tot hydrochinon. In plaats daarvan kun je ophelderende producten gebruiken die 5% of meer niacinamide en verschillende vormen van vitamine C bevatten.
Wil je helemaal zeker zijn, opteer dan voor producten met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, zoals minerale make-up. De mineralen dringen niet door in de huid en bevatten van nature zinkoxide, dat een kalmerende werking heeft. Bovendien geeft dit stofje ook zonnebescherming, een must tijdens je zwangerschap.
Tips. Bescherm de huid met een product met een zeer hoge beschermingsfactor, bij voorkeur een SPF 50+. Vrouwen die al pigmentvlekken hebben, kunnen de zon tijdens hun zwangerschap beter helemaal vermijden om een zwangerschapsmasker te voorkomen.
Niet te lang in de zon blijven
Als je verbranding door de zon wil voorkomen, is het belangrijk om op tijd uit de zon te gaan. In de zomermaanden kan je al na tien tot vijftien minuten verbranden. Blijf dus niet langer dan een kwartier in de zon.
De zon: bron van vitamine D
Die vitamine is tijdens de zwangerschap heel belangrijk voor de vorming van het skelet van uw baby. U kunt voldoende voorraad vitamine D aanmaken als u uw armen en benen 15 tot 20 minuten aan de zon blootstelt.
Mag ik alle verzorgingsproducten als zeep/shampoo ed gebruiken in de zwangerschap? Officieel is er in Nederland geen advies om bijvoorbeeld alleen natuurlijke producten in de zwangerschap te gebruiken. Toch is dit iets om goed over na te denken.
Nee, tijdens de zwangerschap plaatsen wij geen permanente make up. De hormonen in het lichaam kunnen zorgen voor een slechte heling en dat de kleur niet mooi in de huid geneest. Daarnaast is er een hogere gevoeligheid voor infecties tijdens de zwangerschap.
In de zwangerschap is de behoefte aan vitamine C verhoogd van 70 naar 90 mg per dag. Bij borstvoeding heb je elke dag zelfs 110 mg vitamine C nodig. Gemiddeld krijgen zwangere vrouwen in Nederland genoeg vitamine C binnen.
Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.
Gebruik Bio-Oil
Bio-Oil kan gedurende de hele zwangerschap worden gebruikt. Begin in ieder geval vanaf het tweede trimester daar waar zwangerschapsstriemen vaak voorkomen. Ook te bestellen in 200 ml.
Het is al langer bewezen dat retinoïden (= vitamine A zuur afgeleide) schade aan de ongeboren vrucht kunnen aanrichten wanneer deze via de mond worden ingenomen door zwangere vrouwen. Voorbeelden van dergelijke orale middelen zijn isotretinoïne en alitretinoïne.
Een zwangerschapsmasker voorkomen
Wel is het zo dat zelfs sunblock (met een factor 50 of hoger) niet alle UVA- en UVB-stralen weert, dus probeer gewoon niet te veel met je gezicht in de zon te zitten. De gouden regel om een zwangerschapsmasker te voorkomen is: bescherm je huid élke dag, ook in de stad en in de schaduw.
Een laag make-up dan om de puistjes te camoufleren? Ook een no-go. Hierdoor raken je poriën juist verstopt en wordt de huid juist nog onrustiger. Een flinke scrub om je huid te reinigen is ook niet verstandig, je huid is tijdens je zwangerschap namelijk erg gevoelig.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.
Doordat je hormonen de bovenhand nemen, kan de vorm van je haarzakje veranderen, wat tot gevolg heeft dat je haar van krullend naar stijl kan gaan, of van stijl naar frizzy. Zal je je pre-baby-haar dan ooit terug terugkrijgen? Ja, maar dat kan twee jaar duren.
Als een vrouw zwanger is kan het hoofdhaar sneller groeien, een voordeel voor veel vrouwen! Maar nadat de baby er is, gaat deze snelle groeifase over. De hormonen keren na gemiddeld drie maanden na de bevalling terug naar het normale niveau. Ook de haargroei is dan weer in zijn normale groeistaat.
Als je zwanger bent, kun je meer haargroei krijgen rond je tepels en ook op de huid tussen je navel en je venusheuvel (schaambeen). Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam meer doorbloed raakt dan normaal. Overigens krijg je ook meer haar op je hoofd. Deze extra haren verlies je weer na de bevalling.
Zwangere vrouwen moeten nog voorzichtiger zijn met zonnen dan andere mensen. Door de zwangerschap kan de pigmentatie van de huid veranderen, waardoor je huid niet gelijkmatig bruin wordt maar vlekkerig. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van het zogenaamde zwangerschapsmasker.
Zonnebaden in de zon of onder een zonnebank is dus niet schadelijk voor de baby. Toch raden verloskundigen af om onder de zonnebank te gaan als je zwanger bent. De temperatuur kan bij het zonnen flink oplopen, dat betekent vochtverlies en een verandering in bloedtoevoer wat jou en je baby op den duur geen goed doet.
Je zit nu in de 21e week van je zwangerschap en je baby is vergelijkbaar met een artisjok, ongeveer 27 cm en circa 380 gram. Hoewel je kindje qua lengte al over de helft is, zal hij nog bijna 10 keer zo zwaar worden. Vanaf nu komt hij iedere week zo'n 60 gram aan en jij 500 gram per week.