De makkelijkste manier is om iedere dag een dagcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken. Daarnaast hebben we andere producten, zoals een primer met SPF 30, die meteen ook een goede basis is voor je make-up. Gebruik je een dagcrème zonder SPF? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een zonnebrandcrème gebruiken.
Een dagcrème of gezichtscrème met SPF is een crème waarin SPF is toegevoegd. SPF is een Sun Protection Factor. Dat beschermt je huid tegen de schadelijke UV-stralen.
We hebben plezier, genieten en beschermen onszelf natuurlijk. Het is de beschermingsfactor (SPF) die de effectiviteit van een zonnebrandcrème bepaalt. De NIVEA zonbeschermingsproducten beschermen de huid tegen UV-straling en gaan verbranding tegen. Hoe leuk zonnen ook is, onze huid blijft gevoelig voor zonlicht.
Eerst je dagcrème
Zij kunnen je huid ook beschermen tegen de zon die nog door je zonnebrandcrème heen dringt. Er is wel een uitzondering; als je een hele vette crème gebruikt die niet intrekt (denk aan vaseline) en je hebt een zonnebrandcrème met chemische filters dan kan je beter eerst je zonnebrandcrème opbrengen.
"Op een bewolkte dag verbrand je misschien niet, maar de UV-stralen verouderen wel je huid. Zonnecrème biedt daartegen de beste bescherming, beter dan dagcrèmes." Zon of geen zon, je gebruikt beter dagelijks zonnecrème als dagcrème om je huid tegen kanker én veroudering te beschermen.
Maaike van Furrow heeft bij esthetisch arts Stephan Marks de vraag gesteld of je een zonnebrandcrème als dagcrème kunt gebruiken. Zijn antwoord is: 'Je kunt je zonnebrandcrème zonder problemen combineren met een ander serum of crème, maar het is wel belangrijk dat je je zonbescherming als laatst aanbrengt'.
Kruidvat dagcrème is de grote winnaar
De geteste dagcrème is voor de normale of gemengde huid, en zorgt dat het vet- en vochtgehalte op peul blijft. De crème vermindert verder de tekenen van vermoeidheid en verfrist je huid zodat je een gezonde en frisse uitstraling krijgt.
SPF afhankelijk van huidtype
Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen. Oók als je een zonnebrand gebruikt waarop staat dat het waterproof of waterresistent is. Voor kinderen adviseren we een beschermingsfactor van minimaal 30.
Huidtype 1: Als je zeer snel verbrandt, niet bruin wordt en een zeer lichte huid of sproeten hebt, kun je het beste een SPF 50 voor je gezicht gebruiken. Huidtype 2: Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.
Als je je huid niet beschermt tegen de Uv-stralingen, kan dat ook leiden tot DNA-schade. Dit veroorzaakt niet alleen huidveroudering, maar kan ook leiden tot huidkanker. Zonlicht, direct of indirect, kan dan gebeurtenissen in je huid teweegbrengen die de segmenten van het DNA in je huidcellen vernietigen.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
De SPF in je gezichtscrème geeft dus aan in welke mate je beschermd wordt. En dat is nodig; veroudering van de huid zit hem voor 75% in omgevingsfactoren waaronder UV-straling. En als we dat abrikozenhuidje wat langer kunnen conserveren door met SPF te smeren, dan waarom niet.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
SPF staat voor Sun Protection Factor en is een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kunt zitten met zonbescherming (zonnebrandcrème), voordat er zonverbranding optreedt.
Helaas is het zo dat een dagcrème met een zonnefilter niet langer beschermd dan een gewone zonnebrandcrème. Na c.a. 2 uur is deze SPF uitgewerkt en niemand brengt zijn dagcrème elke twee uur opnieuw aan.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Zelfs wanneer je niet gebruind bent, heb je een getinte of olijfkleurige huidskleur, bruin of zwart haar, bruine ogen en bereik je snel een gemiddelde bruine teint. Je zou een crème met een SPF van 10 - 15 moeten gebruiken. Als je langer in de zon wilt blijven kan je factor 30 gebruiken.
Mijn huid knapte echt op en deze lijn geeft mijn huid een mooie natuurlijke glow, totaal niet vettig. Ook is mijn gezicht nu een stuk egaler geworden en de vlekjes zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Ook heb ik lang niet meer zo vaak puistjes als anders. Ik ben echt heel erg tevreden over deze lijn.
Na een serum en dagcrème aangebracht te hebben voelt de huid nog steeds niet vettig en vooral lekker soepel en gehydrateert. Ik vind de Cien Cellular Beauty producten erg fijn, ook al heb ik nog geen oudere huid, ze hydrateren mijn huid intensief en dat vind ik prettig, zeker in deze tijd van het jaar.
Met een beschermingsfactor 15 kan deze persoon 150 minuten in de zon zitten zonder te verbranden. Een SPF in een crème vertelt je alleen hoeveel het beschermt tegen UVB-straling. Het vertelt je niets over de bescherming tegen de UVA-straling! Een SPF beschermt minder goed tegen UVA-straling dan UVB-straling.
Weleda Edelweiss Zonnecreme Gevoelige Huid SPF 50.
Niet voldoende bescherming
Rituals en Hema hebben laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben. De oude producten kunnen nog wel in de schappen staan of bij mensen thuis. De Consumentenbond adviseert consumenten deze producten niet meer te gebruiken.