In zijn bestseller Kitchen Confidential riep Anthony Bourdain al zijn lezers op om nooit op maandag vis te bestellen in een restaurant. De reden is simpel: (de meeste) visboeren doen geen leveringen in het weekend, dus de kans dat je op maandag een kakelvers visje zit te eten is nihil.
Zoals al gezegd, het hangt af van de leverancier van het restaurant. Een kleine kanttekening - in de meeste supermarkten is de slechtste dag om "verse" producten te kopen - zoals vlees en vis - op maandag, omdat er geen leveringen zijn op zondagavond.
De drukste dagen op de meeste vismarkten zijn donderdag tot en met zondag . Dan kunnen klanten de grootste verscheidenheid verwachten.
" Bestel op zondag en maandag geen vis ", schreef de overleden Anthony Bourdain in zijn beroemde keukenexpo Kitchen Confidential, waarin hij zei dat restaurants in het weekend geen verse vis krijgen, dus op zondag of zelfs maandag eet je al vis van mindere kwaliteit.
Bourdains advies was gebaseerd op het feit dat de vismarkten in New York City destijds in het weekend gesloten waren en veel leveranciers niet op zaterdag leverden . Dit betekende dat de vis die u op maandag bestelde, waarschijnlijk al sinds vrijdag in de keuken lag.
De katholieke gelovige had op vrijdag een 'dag van volledige onthouding'. Deze onthouding betekende dat het eten van (toentertijd) luxe middelen zoals vlees van landdieren verboden was. Vis was vroeger een goedkoper product dan vlees en geen landdier en viel daar dus niet onder.
Om die reden waarschuwen restaurantmedewerkers om op zondag en maandag geen vis te bestellen, om een heel praktische reden. Veel restaurants ontvangen twee keer per week vis, wat betekent dat u de beste kans hebt op een verse vangst als u van dinsdag tot en met vrijdag visgerechten bestelt.
Vis is favoriet bij veel mensen, maar volgens een expert is het beter om op maandag geen vis te bestellen. Dit is, naast een paar andere redenen, om ervoor te zorgen dat u de versheid optimaliseert voordat u het kookt .
Lekker in 't seizoen
Eet jij graag vis en wil je wat meer seizoensgebonden beginnen eten? Griet, heek, leek, makreel, pijlinktvis, poon, schar, scharretong, schelvis, rog, roodbaars, tarbot, zeebaars en zeeduivel zijn dé vissen van de maand januari.
Volgens de Keuringsdienst van Waarde is er eigenlijk nauwelijks verschil tussen de twee. Het enige verschil is dat de 'verse' vis al ontdooid is en klaar is om te bereiden, terwijl je de diepvriesvis zelf nog moet ontdooien.
Volgens Vastu Shastra zijn er gunstige dagen waarop u nieuw leven in uw huis kunt verwelkomen. Geregeerd door Jupiter, de planeet die verantwoordelijk is voor welvaart, wordt donderdag beschouwd als de beste dag om vissen voor uw aquarium te kopen.
Waarom zijn jullie op maandag gesloten? Vissersboten landen hun vangsten niet in het weekend en om de versheid van onze voorraad te garanderen, is het niet zinvol om te openen met een drastisch verminderd assortiment producten .
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. De visvangst heeft tegelijkertijd impact op het milieu.
Lekkere seizoensvis
Heek, leng, makreel, pijlinktvis (calamar), poon, rog, schar, schelvis, tarbot, zeebaars en zeeduivel zijn dé topvissen van februari. Zet deze vissen in februari zeker op het menu, want dan zijn ze op hun best.
Dat heeft waarschijnlijk te maken met de kosten en de behoefte (vraag/aanbod) van de consument. In het kabeljauwseizoen – juni tot december – heb je veel aanwas en dus veel voorraad. Door de vis in te vriezen heb je ook in het laagseizoen voldoende voorraad en kun je de vis voor een stabiele prijs verkopen.
Schelpdieren in overvloed!
Schelpdieren zijn een seizoensproduct deze winter . Het is eigenlijk nooit geen goed moment om garnalen, kreeften en alle schaaldieren en weekdieren te eten. Garnalen en kreeft staan misschien aan de uiteinden van het spectrum als het gaat om grootte, maar ze leveren allebei enorm veel smaak.
Verse vis eet je best dezelfde dag van aankoop op, maar je kunt 'm ook nog 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast. Zet je toestel daarvoor op maximum 4°C en verpak de vis in vershoudfolie. Je kan hem natuurlijk ook in de originele verpakking laten zitten.
Vis is goed voor je gezondheid. Maar te veel is nooit goed. Onderzoekers stelden vast dat mensen die dagelijks vis eten (43 gram/dag) iets vaker een kwaadaardige huidkanker ontwikkelen. Mogelijk komt dat door zware metalen in vis, zoals kwik en arseen.
Op vrijdag, een onthoudingsdag, eten katholieken van oudsher vis, omdat het eten van vlees op die dag niet was toegestaan. Tot ver in de twintigste eeuw waren alle vrijdagen dagen van volledige Onthouding. De gelovige werd geacht op die dagen geen vlees van de dieren van het land te eten.
Vrijdag visdag
Dat had te maken met het katholieke geloof. Vrijdag was volgens de kerk een dag van onthouding en op die dag werd je geacht om sober en zuinig te leven. Vlees was een luxeproduct, dus dat at je niet op vrijdag. Vis was goedkoper en dus wél geschikt.
In veel gevallen kunnen vissen prima een week zonder eten. In het wild zijn er ook wel eens periodes dat er minder of geen voedsel voorhanden is. Daarnaast zijn onze aquariumvissen vrijwel altijd te dik en hebben ze daarom doorgaans voldoende reserves om het een tijdje zonder voer te stellen.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.