Welke chocolade kan ik als diabeet eten? Een stuk chocolade werkt altijd en misschien zelfs een paar stukjes meer, als je een paar simpele tips volgt: pure chocolade : Het bevat minder suiker dan melkchocolade en slechts een derde zoveel als witte chocolade. pure chocolade verlaagt ook de bloeddruk.
Pure chocolade bevat meer cacao en dus meer flavanolen dan melkchocolade en witte chocolade, en is daarom een goede keuze. Flavanolen staan bekend om hun positieve invloed op insulinegevoeligheid en kunnen ook uw bloedglucosebalans verbeteren door de darmabsorptie en de spijsvertering van koolhydraten te vertragen.
Lindt Excellence 90% Cacao : Deze optie met veel cacao is robuust van smaak en bevat een minimale hoeveelheid suiker. Hierdoor is het een van de beste keuzes voor diabetici.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Wil je profiteren van de gezonde voedingswaarden en eigenschappen van chocolade, kies dan voor biologische chocolade die rauw en puur is, met een cacaopercentage vanaf 70%. Melkchocolade en witte chocolade kun je het beste links laten liggen.
"Over het algemeen heeft suikervrij snoep minder effect op de bloedglucose dan snoep met suiker ", zegt Jo-Anne M. Rizzotto, RD, een gecertificeerde specialist in diabeteszorg en -educatie bij het Joslin Diabetes Center in Boston.
Pure chocolade bevat veel cacao en veel minder suiker dan melk- of witte chocolade.
Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.
Wat is de gezondste pure chocolade? De gezondste donkere chocolade heeft een cacaogehalte van 85 procent of meer. Dit hoge cacaogehalte betekent dat de chocolade rijk is aan antioxidanten, die talrijke gezondheidsvoordelen hebben.
In plaats van 'diabetische' chocolade, probeer eens om goede kwaliteit pure chocolade te kiezen (70% cacao is het beste). Het heeft een sterkere smaak dan melkchocolade, dus je zult waarschijnlijk iets minder eten. Bepaal hoeveel je gaat eten en zet de rest van de chocolade weg, buiten bereik.
Een suikervrije biologische Belgische pure chocolade reep met hazelnoot van Diabetic Chef - vol antioxidanten, direct energie, geschikt voor diabetici om cadeau te doen (40 gram) (verpakking van 3)
Veel mensen kiezen voor carobe als alternatief voor chocolade omdat het gezonder is. Het gaat daarbij voornamelijk om de natuurlijke zoetkracht van carobe. Het poeder is van zichzelf al zoetig, terwijl cacaopoeder een stuk bitterder en helemaal niet zoet is.
Wil je tijdens het koolhydraatarme dieet genieten van een stukje chocolade kies dan voor 85% chocolade. De chocolade van: Lindt Excellence 99% cacao, dark noir, Hands Off Seriously dark 85% cocoa en Delicata Puur 85% zijn daarin de beste keuzes omdat ze de minste koolhydraten bevatten.
Pure chocolade is rijk aan mineralen, zoals ijzer, magnesium en zink. Het kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben, waaronder het verminderen van ontstekingen en het verkleinen van het risico op hartziekten.
De No Sugar Added range van Lindt is een unieke suikervrije chocolade uitvinding door de Lindt Meester Chocolatiers.
Top gezonde chocolademerken
Verschillende merken, waaronder Alter Eco, Hu en Lake Champlain , geven prioriteit aan gezondheid door biologische, fairtrade pure chocoladerepen met een hoog cacaogehalte aan te bieden. Ze begrijpen dat u op zoek bent naar iets dat niet alleen verwennerij is, maar ook goed voor u.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
Pure chocolade bevat minder suiker, waardoor de diepe, bittere smaak van de cacao behouden blijft.
Hoewel de 78%, 85%, 90% en 95% chocolade van Lindt allemaal UPF-vrij zijn , bevatten de chocolades met toegevoegd fruit en de melkchocolade van het merk wel UPF-ingrediënten. Lees daarom altijd het etiket.
Witte chocolade is het ergst – het bevat meer calorieën dan melkchocolade en meer suiker dan pure . Lees meer: Waarom maakt chocolade ons gelukkig?
Eet regelmatig en snack gezond
Het is belangrijk om regelmatig te eten en gezonde snacks te nemen om te voorkomen dat je bloedglucose te veel schommelt. Kies voor gezonde snacks zoals groenten met hummus, een handjevol noten of een schaaltje yoghurt.
Volgens de American Diabetes Association kunnen mensen met diabetes nog steeds snoep, chocolade of andere suikerhoudende voedingsmiddelen eten, zolang ze deze eten als onderdeel van een gezond maaltijdplan of in combinatie met lichaamsbeweging . Zij beschouwen een gezond maaltijdplan als: beperkt verzadigd vet.
Extensieve zoetstoffen hebben geen of bijna geen invloed op de bloedsuiker. Ze zitten vaak in suikervrije producten waarop staat: 'geschikt voor mensen met diabetes'. Voorbeelden van extensieve zoetstoffen zijn sorbitol, xylitol en maltitol.