Witte chocolade en melk chocolade zijn low FODMAP tot 15 gram per portie. Bij een portie van 30 gram of meer bevatten deze soorten chocola grotere hoeveelheden lactose en dit kan klachten geven. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram per portie.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Pindakaas: bijna alle soorten kunnen. Let alleen op met smaakjes. Mijn favoriet is 100% pure pindakaas. Amandelpasta: 20 gram per portie is low FODMAP.
Er kant-en-klare sauzen te vinden die low FODMAP zijn, maar het is vaak wel even zoeken wat wel en niet mag. Ik gebruik o.a. Van Wijngaarden Zaanse mayonaise en AH basic mosterd.
Er zijn verschillende soorten plantaardige yoghurt op basis van kokos verkrijgbaar. Kokos is beperkt low FODMAP. Monash University geeft aan dat een portie van 125 gram kokosyoghurt low FODMAP is. Omdat de hoeveelheid kokos per product verschilt, kan de hoeveelheid FODMAPs ook verschillen.
Een portie van 65 gram is low FODMAP voor gewone tomaten, 75 gram voor roma tomaten, 45 gram voor cherrytomaatjes en 69 gram voor trostomaten.
Bloemkool is één van de meest simpele groentes als het aankomt bij het FODMAP dieet. Er zit één FODMAP in bij al een kleine hoeveelheid. Je hoeft geen rekening te houden met andere FODMAP's.
Het herintroduceren van een appel heeft in het begin van de herintroductie bijvoorbeeld geen zin omdat een appel meerdere FODMAPs bevat (fructose en sorbitol). Honing of mango bevatten qua FODMAPs alleen fructose en GEEN andere FODMAPs en zijn dus geschikte voedingsmiddelen om de fructose test te doen.
Instant koffie bevat meer FODMAP's (vooral fructanen) dan gewone koffie en daarom niet toegestaan. Niet alle theesoorten zijn toegestaan. Weinig FODMAP's bevatten: pepermuntthee, witte thee, groene thee en zwarte thee. Veel FODMAP's bevatten: venkelthee en kamillethee.
Voorheen werd tomaat gezien als onbeperkt low FODMAP, nu helaas niet meer. Roma tomaten zijn low FODMAP tot 75 gram per portie. Gewone tomaten tot 65 gram per portie. Trostomaten zijn low FODMAP tot 69 gram per portie.
Light-frisdranken zijn geschikt voor het FODMAP-beperkte dieet, maar dan alleen als u er weinig van drinkt. Sommige mensen kunnen niet goed tegen het koolzuur in frisdranken. Alternatieven voor zuiveldranken zijn lactosevrije melk, rijstmelk, havermelk, amandelmelk en quinoamelk.
Theobromine kan een aantal uren na opname (piekconcentratie na 2-10 uur) verschillende symptomen veroorzaken zoals: Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn.
Uit de onderzoeken bleek dat het eten van pure chocola met een hoge concentratie cacao (minimaal 70% cacao, 30% biologische rietsuiker) positieve effecten heeft op stress, ontstekingen, stemming, geheugen en weerstand.
Griese yoghurt: Doordat deze yoghurt vrij dik is, eet je er vaak ook minder van. Dat is perfect want tot 100 gram Griekse yoghurt (ca. 3 volle el), is nog FODMAP arm!
Om uw symptomen onder controle te krijgen is het aan te raden het FODMAP-beperkte dieet strikt te volgen en alle FODMAPs tenminste 4-6 weken te vermijden. Het blijkt dat deze tijd nodig is om het maximale effect op de klachten te bereiken. Waarom dat zo is, is nog niet duidelijk.
Amandelmelk. Amandelen zijn maar beperkt low FODMAP, maar omdat de meeste soorten amandelmelk maar een heel klein percentage amandelen bevatten, is amandelmelk wel low FODMAP. Een low FODMAP portie is 250 ml amandelmelk.
Groenten: schijfjes tomaat, komkommer, radijsjes, geraspte wortel, sla … Ei: gekookt, gebakken, roerei, omelet, gepocheerd: allemaal ok! Gerookte zalm, forel of makreel : eet er niet teveel van (teveel vet kan ook klachten geven) en zonder toevoeging van ui!
In principe zijn alle soorten vlees, vis en eieren low FODMAP, omdat ze geen koolhydraten bevatten en FODMAPs zijn koolhydraten. Dus je kunt alle vis en vlees eten, mits er geen ingrediënten aan zijn toegevoegd die hoog in FODMAPs zijn.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Mozzarella bevat dus meer lactose dan roombrie, maar je kunt het ook nog steeds eten tijdens het FODMAP dieet. Voor mozzarella geeft Monash University aan dat een portie 40 gram is. In de app staat: deze portie is laag in FODMAPs en zou verdragen moeten worden door de meeste mensen met PDS.
Er wordt aangeraden glutenvrije producten te gebruiken. Bij het FODMAP-arme dieet wordt dan ook aangeraden om glutenvrij brood te eten. Tarwe, rogge en gerst worden vermeden, maar wel wordt geadviseerd spelt te gebruiken; dat is verwarrend, omdat spelt gluten bevat.