De platte verfborstel is de bekendste onder de verfborstels. Hij is verkrijgbaar in verschillende diktes en is daarom bruikbaar voor verschillende klussen. Toepassing: De platte verfborstel is uiterst geschikt om te lakken, te beitsen en te vernissen.
Lakken op solventbasissen brengt men aan met lakrollen. Deze hebben een zeer fijne structuur om een glad resultaat te verkrijgen. Deze rol kan men gebruiken voor synthetische verf, grondlagen, voor glansverf en voor vernis. Deze rol mag in mousse zijn, mohair, fluweel of polyamide met een vezellengte van 12 mm.
Solventgedragen lak breng je aan met een verfborstel met varkenshaar (zwart van kleur). Watergedragen verf breng je aan met een verfborstel met synthetische haren (licht van kleur). Borstels met varkenshaar zijn fijner, nemen water op en gaan zwellen. Hierdoor krijg je diepe strepen en een minder glad resultaat.
Was je de verfrol toch liever uit, dan doe je dat op dezelfde manier als verfborstels, in een emmer water of een bakje white spirit. Dankzij een 'multifunctioneel mes', verkrijgbaar in elke colora-winkel, kan je de overtollige verf uit een verfrol verwijderen.
Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur weken. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.
Je kan de kwast bewaren door deze bijvoorbeeld in de verf te laten staan (mits je het verfblik of de emmer weer goed kan afsluiten). Of je kan de kwast bewaren in huishoudfolie. Het is dan wel belangrijk dat er zo weinig mogelijk lucht bij kan komen en dat je de kwast bewaren kan op een koele plaats.
Schuimrollers zorgen voor een gelijkmatige verdeling en zijn prima te gebruiken voor het schilderen van grote oppervlakken. Vaak hebben dit soort rollers twee rechte zijden. Dit maakt ze geschikt voor het aanbrengen van grondverf. Er zijn ook varianten met een afgeronde zijde.
Vanuit onze expertise adviseren wij veelal de lakviltrollers voor het schilderen van houten ondergronden zoals deuren en kozijnen. De reden hiervoor is dat een schuimroller kan leiden tot een 'sinaasappel huidje/ effect'.
Schuimroller: deze rollers gebruik je voor het het schilderen met lakverf. Gebruik schuimrollers met schuine kant voor het mooiste resultaat, hierbij zie je namelijk geen overlapping. Viltroller: deze roller heeft een hele zachte vacht en neemt derhalve veel verf op.
Vernis aanbrengen met een kwast is meestal de beste methode, echter aanbrengen met een roller kan effectief zijn op grote en vlakke oppervlakken. Breng de vernis met stevige bewegingen aan en strijk zowel met de nerf mee als dwars erop. De kwast recht op het oppervlak houden in een hoek van 90°.
Gebruik schuurpapier om het laatste vuil te verwijderen en het oppervlak glad te maken. In sommige gevallen is het niet nodig om de oude laag te verwijderen. Als de oude laag nog erg glad is, kun je het oppervlak gewoon schuren en vervolgens een nieuwe vernislaag aanbrengen.
Breng de vernis in een dunne laag aan volgens de richting van de houtnerven. Breng een eerste laag aan en laat drogen. Maak vervolgens glad met een heel fijne (180 tot 240) of extra fijne korrel (280 tot 400) om vervolgens minstens een tweede laag aan te brengen. Hoe meer lagen, des te sterker uw vernislaag.
Voor een gladde ondergrond kun je het beste een roller met korte haren (of pool) gebruiken en voor een ruwere ondergrond een roller met langere haren (of pool). En gladde vachtroller zorgt voor een goede verf opname en gelijkmatige verdeling van de verf, dit zorgt voor een mooi strak eindresultaat.
Synthetische haren zijn het meest geschikt voor verf op waterbasis en synthetische verf. Voor olieverf of solventgedragen lak ga je aan de slag met natuurlijke haren of varkensharen (zwart van kleur). Kwasten met varkensharen nemen de verf of beits beter op, geven gelijkmatiger af en zorgen voor een strakke afwerking.
Daarom is het belangrijk om korte haren te gebruiken voor gladde ondergronden zoals gyproc. Indien de ondergrond glad is, kies je best voor zeer korte haren of een mousse rol te gebruiken om een gladde strijk te verkrijgen. Afhankelijk van het type verf zullen de rollen over een ander type vezel bezitten.
Breng de grondverf in verticale banen aan en verdeel de verf in een horizontale richting. Probeer in lange banen te schilderen, zo voorkom je strepen! Na de eerste laag kun je de deur licht opschuren en dan kun je het beste nog een keer de deur in de grondverf zetten. Na ongeveer 5 uur is deze laag overschilderbaar.
Voor blank lakken is het gebruik van een platte kwast aan te raden, een platte kwast heb je voor synthetische lakken en voor lakken op waterbasis. Voor blanke lakken op terpentinebasis is de Meesterhand Classic platte kwast het meest geschikt.
De vachtroller is een ideaal middel om te gebruiken voor het wat grovere schilderwerk: grote oppervlaktes zoals muren, vloeren en plafonds. Er zijn verschillende uitvoeringen van beschikbaar, van smal tot breed en van zachte tot harde kern, geschikt voor glad werk of juist structuur aanbrengen.
De mohairroller
Last, but not least, het zogenoemde 'mohairroller', ook wel 'verloursroller', of 'viltroller' genoemd. Een verfroller met een zachte 'vacht', dat voor veel soorten verf geschikt is. Door de vacht brengt het de verf gemakkelijk en op juiste dikte op de ondergrond.
De lakviltroller heeft een korte hoge dichtheid, geweven vacht, gemaakt van hoogwaardige polyestervezel. Ideaal geschikt voor watergedragen verven, vernis en lage viscositeit lakken. Door de speciale structuur van de vacht kan een zeer glad eindresultaat worden bereikt.
Voeg 2 theelepels wasverzachter in een glas water - laat de kwasten 10 minuten weken en spoel ze daarna heel goed uit met warm water! De wasverzachter maakt de kwasten heel zacht en lost ook de zo opgedroogde verf in de kern van de kwast op, die nu heel gemakkelijk kan worden uitgespoeld.
Want hoewel wasbenzine, thinner en terpentine alle drie als reinigings- of verdunningsmiddel gebruikt kunnen worden, verschillen de eigenschappen sterk van elkaar. Zo zijn wasbenzine en thinner snel verdampende oplosmiddelen terwijl terpentine veel trager verdampt.
Ook verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën horen niet in het riool, lever deze in bij de gemeente (klein chemisch afval). Gooi het pluis dat overblijft in je droger bij het restafval en was slim zodat minder microplasticvezels van kleding in het riool eindigen.