Door het dorre en droge tropische klimaat is de plantengroei op Bonaire vrij beperkt. Er zijn ongeveer 500 soorten, bestaande uit struikgewassen, lage boomsoorten en cactusplanten. Een van die lage boomsoorten is de dividivi die er zeer apart uitziet met zijn door de wind bepaalde vorm.
De meest voorkomende cactus op Bonaire is de kadushi (Cereus repandus). Deze zuilcactus kan maar liefst 18 meter hoog worden en wordt door de lokale bevolking voor diverse doeleinden ingezet.
Niet alles is mogelijk, maar watermeloen, spinazie, tomaat (buiten de warme tijd), papaya, pompoen, kruiden, sla, okra, het kan allemaal op Bonaire worden verbouwd.
Soorten vogels op Bonaire
Naast de 'gewone' vogels die je ook in Nederland kan spotten zoals mussen, zie je hier ook veel watervogels. Denk aan de fregatvogel, de pelikaan en natuurlijk de flamingo. Ook zie je hier heel veel steltlopers en meeuwsoorten.
Op Curaçao komt de Curaçaose slang (Liophis triscalis) of Kolebra di Kòrsou voor. Veel mensen zijn bang voor slangen. Terwijl de slangen die wij tegen kunnen komen volstrekt ongevaarlijk zijn en dat weten mensen meestal zelf ook. Toch kunnen ze hun angst niet bedwingen wanneer ze dit reptiel zien.
Het meeste fruit ligt daar ook in de koelvakken, want ondanks de airco is het nog steeds relatief warm binnen. Amerikaanse appels en Chileense peren zijn op veel plekken verkrijgbaar. Gala appels in een lokale supermarkt.
De manzanillaboom (Hippomane mancinella) is een zeer giftige boom / struik in de wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae). Hij komt veel voor in Midden-Amerika en het Caribisch gebied waaronder Curaçao, Bonaire en Aruba. De naam manzanilla betekent in het Spaans "appeltje"; deze dankt hij aan het uiterlijk van de vruchten.
U kunt ze overal op Curacao vinden, meestal zonnebadend op de grond of op de takken van bomen. Beten of slagen met de staart komen relatief zelden voor. De beste locaties om leguanen te spotten zijn het restaurant van Playa Lagun (restaurant van Bahia Apartments & Diving) en het restaurant van Kokomo.
Op Curaçao komen tien soorten inheemse zoogdiersoorten voor: vleermuizen (8 soorten), het Curaçaos witstaarthert en het Curaçaos konijn. Daarnaast zijn er de afgelopen eeuwen grote groepen zoogdieren op het eiland gebracht die uiteindelijk verwilderden. Geiten en katten zijn daar voorbeelden van.
In het begin vind je dat vreemd, want je hoeft niet zo bediend te worden, maar het is op Curacao heel gewoon. De inpakkers krijgen geen loon, maar leven van de fooien die ze krijgen. Meestal geef je 1 gulden, of 2 gulden als je veel boodschappen hebt.
Curacao kent een droog klimaat. Het eiland was nauwelijks geschikt voor grote plantages waar suiker of tabak werd verbouwd, zoals op andere Caribische eilanden. Wel groeiden er wat brasilbomen, waar in Nederland verfstoffen van gemaakt werden. Ook waren de zoutmeren interessant.
WILLEMSTAD – Op Curaçao krioelt het van de problematische dieren en virussen. De lionfish, de Cubaanse boomkikker, de red palm weevil, de agave weevil en chikungunya. Het zijn acute voorbeelden van dier- en virussoorten die de afgelopen jaren Curaçao hebben bereikt en zich hier hebben verspreid.
Flamingo's spotten op Curaçao
Je kunt op twee plekken flamingo's zien op Curaçao: bij de Sint Michielsbaai en bij de zoutpannen van Jan Kok in Sint Willibrordus, ook wel de saliña van Rif-Sint Marie genoemd. Bij de Sint Michielsbaai zijn de flamingo's helaas erg ver weg.
De oceaan is erg diep op korte afstand van de kust, dus relatief dicht bij kust zul je vissen treffen zoals: Amberjack, barracuda, blackfin, blauwe marlijn, blauwvintonijn, bonito, kingfish, zeilvis, haai, wahoo, witte marlijn en geelvintonijn. De vissen laten zich gemakkelijk verleiden met kunstaas als natuurlijk aas.
Als je schildpadden wil zien tijdens het snorkelen op Bonaire dan moet je bij Funchi's Reef zijn. Deze ondiepe baai bevat zeegras waar roggen en schildpadden zich op voeden. Ze eten hier in het ondiepe en gaan daarna naar het diepere water in de baai. De baai is het onderkomen van zo'n 1000 zeeschildpadden.
Bij het strand, zoutmeren en mangrovebossen zijn verschillende watervogels te zien, zoals steltlopers, witte reigers en kluten. Aan de kust zijn fregatvogels, bruine pelikanen, aalscholvers en visarenden te zien. Een opvallende vogel op Bonaire is de oranje troepiaal.
Op 1 januari 2017 telde de bevolking van Bonaire 19,2 duizend inwoners. Daarvan waren ruim 7 duizend geboren Bonairianen. De overige 12 duizend kwamen overal vandaan, 2,8 duizend waren Europese Nederlanders. Dit blijkt uit bevolkingsgegevens over Caribisch Nederland van het CBS.
Bonaire is een vrij klein eiland, 40 km lang en 12 km breed. Bonaire ligt in de Caribische zee ten noorden van de kust van Venezuela. Het ligt dichtbij Curaçao en Aruba. Bonaire is een Nederlandse gemeente, de taal is Nederlands maar ook Engels, Papiaments en Spaans worden veel gebruikt.
Dankbaar vult de Nederlandse consument zijn of haar fruitschaal met bananen, sinaasappels, kiwi's en ananas, allemaal typische voorbeelden van exotisch fruit. Ook mango, papaya, litchee en guave zijn bij de meeste mensen hier wel bekend.
Voor Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten werden elk drie haaiensoorten waargenomen. Er is nog een aanvullende BRUV-onderzeeërtest op 300 meter diepte rondom Curaçao gedaan, waarbij een extra haaiensoort werd gezien: de Cubaanse doornhaai.