Basilicum kan op twee manieren geoogst worden: als losse blaadjes of als hele stengels. Als je een kleine hoeveelheid basilicum wilt oogsten, kan je gewoon een paar losse blaadjes afplukken of knippen. Wil je grotere hoeveelheden oogsten, bijvoorbeeld voor het maken van pesto, dan kan je beter stengels oogsten.
Snoeien en plukken
Heel lastig is het snoeien van basilicum niet. Pluk steeds een paar blaadjes om de groei van nieuwe blaadjes te bevorderen. Snoei regelmatig de jonge blaadjes bovenin, maar ook de topjes van de scheuten, zo ontstaan mooie vertakkingen.
De bloempjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de blaadjes gewoon oogsten en eten, zonder noemenswaardig smaakverlies.
Kruiden plukken
Pluk kruiden nooit met je hand, in je hand zitten zuren waar sommige kruiden (bijvoorbeeld basilicum) niet tegenkunnen. Knip de kruiden liever per takje circa twee centimeter boven de grond af. Zo krijgt de plant de kans om opnieuw te groeien.
Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf.
Bepaalde darmbacteriën, E. coli en salmonella, overleven op verse basilicum die op verschillende temperaturen bewaard worden en kunnen gezondheidsrisico's inhouden bij het niet verhitten.
Hoe vaak moet je het plantje water geven? Basilicum houdt niet van natte voeten, geef hem dus niet te veel water. Giet enkel wanneer de grond uitgedroogd is. Als je basilicum in een pot of bak staat buiten, zal de grond iets sneller uitdrogen en zul je iedere avond moeten gieten.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Oogsten en toppen basilicum
Knip een stengel met blaadjes af. Verwijder ook regelmatig de toppen van de plant. Dat bevordert de groei van zijstengels en dus een bossige groei. Beginnende bloemhoofden en stengels met uitgebloeide bloemhoofden mogen ook afgeknipt worden.
Koop je toch een kruidenplantje in de supermarkt en wil je deze een goede kans geven? Houd dan het folie er dan omheen als je hem in huis hebt staan. Knip de helft van de stengels eruit en zet ze in een glas water. Wacht tot ze wortels krijgen en plant ze dan in een ruime pot.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
In principe is het een meerjarige plant, maar in de winter dient basilicum wel naar binnen gehaald te worden om de basilicum tegen de kou te beschermen.
olijfolie van goede kwaliteit 150 g basilicum Verhit de olie zachtjes in een pan tot 40°C Kneus het basilicum lichtjes en doe het in een warme, gesteriliseerde pot of fles. Giet de warme olie erop en sluit de pot. De olie is na 3-4 weken klaar voor gebruik.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard. In de huiskamer of kas kan de plant wel overwinteren.
Vanaf half april kun je basilicum buiten in de volle grond of in potten zaaien. Kies voor een plek in de volle zon. Hoe warmer de buitentemperatuur, hoe sneller de zaden zullen kiemen en hoe lekkerder het eindresultaat na het oogsten.
Basilicum kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, chinchilla's (alleen gedroogd geven), ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden.
Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien. Zorg steeds voor voldoende water!
Basilicum is helaas gevoelig voor vorst. Dit betekent dat de plant koude temperaturen niet goed kan verdragen en bij vriesweer zal afsterven.
Basilicum houdt van zon! Laat je plantje lekker in de zon staan, in de schaduw staan zal het je niet in dank afnemen.
Als de basilicum plantjes gele blaadjes krijgen duidt dit op stress van de plant. Dit komt meestal door teveel temperatuurverschillen, te veel of te weinig water, of teveel of weinig plantenvoeding/mest. Als ze nog buiten staan kun je ze wellicht beter binnen zetten.
Zorg dat je basilicum groot genoeg is om te stekken: de stengels moeten zo'n tien centimeter lang zijn. Zoek zo'n stengel en knip hem af. Verwijder vervolgens de onderste paar blaadjes. Je kunt op twee manieren basilicum stekken: door het stengeltje in volle aarde te planten, of door het in water te zetten.
Basilicum rot namelijk snel aan de stengel tot net boven de grond. De blaadjes kleuren ook snel bruin of zelfs zwart indien er water en direct daarna zonlicht op komt. Je kan dit vermijden door water van onderen te geven.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid.
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.